957 0

Жена ще оправя политическия хаос при съседите

Социалдемократът Виорика Дънчила може да стане първата жена-премиер на Румъния

Анатоли Стайков

Румънският президент определи за премиер на страната евродепутатката Виорика Дънчила, чиято кандидатура беше издигната от управляващата коалиция, включваща Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, предадоха информационните агенции.

Дънчила ще има 10 дни, за да представи състава и програмата на новия кабинет, който трябва да получи вот на доверие в парламента. Така тя може да стане първата жена - ръководител на румънското правителство.

Виорика Дънчила е родена на 11 декември 1963 г. в град Рошиори де Веде в окръг Телеорман в Южна Румъния. През 1988 г. завършва Института по нефт и газ в Плоещ. През 2006 г. получава магистърска степен по специалност "обществено европейско пространство" в Националната школа по политически науки и държавно управление в Букурещ.

От 1996 г. е член на Социалдемократическата партия. В периода 2003-2011 г. е председател на организацията на СДП в град Виделе. От 2004 до 2008 г. е съветник в Окръжния съвет на окръг Телеорман.

През 2015 г. Дънчила е избрана за председател на женската организация на СДП. Сред инициативите й са осигуряване на квота за жени от най-малко 30 процента в списъка на кандидатите на СДП на изборите.

От януари 2009 г. е евродепутат от СДП, а от 2014 г. е председател на делегацията на румънските депутати в Групата на прогресивния съюз на социалистите и демократите. Била е член на комисиите по бюджета, по земеделието и развитието на селските райони и по правата на жените и равенството между половете. От 2014 г. е заместник-председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Румъния


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай