17 Януари, 2018 20:25 1 269 0

Жена ще оправя политическия хаос при съседите

  • виорика дънчила-
  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • премиер-
  • михай тудосе

Социалдемократът Виорика Дънчила може да стане първата жена-премиер на Румъния

Румънският президент определи за премиер на страната евродепутатката Виорика Дънчила, чиято кандидатура беше издигната от управляващата коалиция, включваща Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, предадоха информационните агенции.

Дънчила ще има 10 дни, за да представи състава и програмата на новия кабинет, който трябва да получи вот на доверие в парламента. Така тя може да стане първата жена - ръководител на румънското правителство.

Виорика Дънчила е родена на 11 декември 1963 г. в град Рошиори де Веде в окръг Телеорман в Южна Румъния. През 1988 г. завършва Института по нефт и газ в Плоещ. През 2006 г. получава магистърска степен по специалност "обществено европейско пространство" в Националната школа по политически науки и държавно управление в Букурещ.

От 1996 г. е член на Социалдемократическата партия. В периода 2003-2011 г. е председател на организацията на СДП в град Виделе. От 2004 до 2008 г. е съветник в Окръжния съвет на окръг Телеорман.

През 2015 г. Дънчила е избрана за председател на женската организация на СДП. Сред инициативите й са осигуряване на квота за жени от най-малко 30 процента в списъка на кандидатите на СДП на изборите.

От януари 2009 г. е евродепутат от СДП, а от 2014 г. е председател на делегацията на румънските депутати в Групата на прогресивния съюз на социалистите и демократите. Била е член на комисиите по бюджета, по земеделието и развитието на селските райони и по правата на жените и равенството между половете. От 2014 г. е заместник-председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: