1 186 10

Президентът наложи вето на закона за езиците

Георге Иванов няма да подпише указа, с който албанският беше обявен за втори официален език в Македония

Анатоли Стайков

Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа за влизане в сила на закона за употреба на езиците, с който албанският език бе обявен за втори официален език в страната, предаде агенция МИА.

"Вместо да градим мултиетническо общество в духа на диалога и мирното съжителство, чрез справедливи и общоприети закони, ние приемаме несправедлив и репресивен закон, с който се фаворизира само албанският език. Затова, предвид моите виждания за несъответствието на закона за езиците с конституцията и с представените мнения на експерти и на широката общественост за противоконституционния характер на закона, и на основание член 75 от конституцията, взех решение да не подписвам указа за влизане в сила на закона употреба на езиците", заяви Иванов в извънредно обръщение към нацията.

Президентът каза, че е изпратил писмо до парламента, в което го уведомява, че няма да подпише указа, и е отправил апел към депутатите да разгледат внимателно приложените възражения.
Законът за употреба на езиците, който бе гласуван на 11 януари в парламента, предвижда официална употреба на албанския език във всички институции на Република Македония.

Според конституцията държавният глава има право да не подписва закона, освен ако е приет с мнозинство от две трети. Ако той откаже да подпише указа, парламентът трябва да разгледа отново закона в срок от 30 дни от първото му гласуване.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър
  Отговор
  1 20:21  17.01.18
  И типично по български следващия път ще отхвърлят ветото на президента и законът ще мине

  Коментиран от #2

 • Барчо
  Отговор
  2 20:54  17.01.18

  До коментар #1 от "Петър":

  Със сигурност ще се случи нещо подобно. Рано или късно ще прекарат албанския език и тогава дупе и яко на макетата. Злобата и към България и нежеланието и да работят аз побратимяването между двата ни близки народа ги вкара в границите на Велика Албания рано или късно.

  Коментиран от #3, #6

 • Великан
  Отговор
  3 21:58  17.01.18

  До коментар #2 от "Барчо":

  Кога Албания е била Велика?

  Коментиран от #4

 • Барчо
  Отговор
  4 01:06  18.01.18

  До коментар #3 от "Великан":

  Великане, явно не си разбрал подмисълта ми. Винаги е имало стремеж за обединение на албанците и разширяването границите на сегашна Албания. Всички албанци тайно и явно искат обединение и приобщаване части от съседните държави с преобладаващо албанско население към Албания. И естествено създаването на Велика. Днес Косово е самостоятелна, утре присъединена. Чат ли си? Днес 20% албанци в Македония с официален език, утре стават 30%, в други ден 70%, а другата седмица ...... опаааа, кво стана!

  Коментиран от #5


 • Македонец
  Отговор
  5 01:55  18.01.18

  До коментар #4 от "Барчо":

  Барчо много говориш а нищо не разбираш. Албанците се изелвати вече се под 17 %, около 16.9 % да бъдем точни.Няма.я тази раждаемост и всичките се изнесоха на запад. Македония с 2 000 000 жители, годишно се раждат 32000 деца като първите 6 найчести имена са християнски. За сравнение в 7000 000 България годишно се раждат 60000 деца. Албанците са тези които не искат да има преброяване, искат преброяването да е по техни критерии, през skype и с косоварите заедно. Извода прави го сам от 120 депутати в македонското събрание има 20 албанци. А ние като вас излизаме половината да гласуваме, и шиптарите-всичко дето диша. Така че тези от съседните на нас държави, които задружно ни копаете гроба найвероятно първи ще паднете в него.

  Коментиран от #7

 • 6 03:35  18.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  7 03:43  18.01.18

  До коментар #5 от "Македонец":

  Сега да ти кажа кой обвиняваш че ви копаел гроба . Ако утре албанците ви натиснат , аз и много българи ще се пишем доброволци и ще се бием за вас . И ще се бием не щото сте македонци , а щото сте българи . Целия свят знае че сте българи само вие не го разбрахте още . Разбирам че са ви лъгали комунистите , ама поразмърдайте си мозъците малко .

  Коментиран от #8

 • Македонец
  Отговор
  8 03:57  18.01.18

  До коментар #7 от "гост":

  Защо си мислиш че имаме нужда от помощ за албанците. Проблема е че ги защитава тях Америка, не виждам как ще ни помогнете в случая. Жалко.

  Коментиран от #9, #10

 • гост
  Отговор
  9 04:07  18.01.18

  До коментар #8 от "Македонец":

  На мен (и на много като мен) ,Америка не може да ми казва какво да правя . Америка ги защитава да е контра на руснаците . Но утре може и да не ги защитава . Каквото и да стане аз знам кой съм и как да постъпя . Проблема е че много от македонците още не знаете кои сте .
 • ОЕР
  Отговор
  10 13:31  18.01.18

  До коментар #8 от "Македонец":

  маке , не ви щем територията , искаме да ни уважавате и да не ни мразите , че ние първи ви признахме за държава брат !

Напиши коментар:


Публикувай