1 308 5

Всички са впечатлени от Македония

Йенс Столтенберг поздрави властите в Скопие

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

За Македония няма да е достатъчно само да реши въпроса с името си, за да стане член на НАТО. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, който е на визита в Скопие, съобщи РИА Новости.

Столтенберг говори пред македонския парламент.

„Членството е повече от разрешаване на въпроса с името. Съюзниците са обединени не само от общи интереси, а и от общи ценности. Страните, които искат да се присъединят в Алианса, трябва да покажат, че споделят тези ценности. Това значи, че трябва да спазват пътя на реформите.

Преди 9 месеци бяхте изправени на ръба на пропастта, но оттогава вие се преобразувахте от държава с потенциална нестабилност в държава с реална възможност. Като бивш депутат и премиер на Норвегия напълно разбирам предизвикателствата, пред които сте изправени. След присъединяването на Черна гора в НАТО, пред нашата централа има място за още знамена. Всички членове са впечатлени от вашия ентусиазъм. Искам да използвате този шанс и да вървите напред. Мисля, че се движим по правилния път. Поздравявам ви за ратификацията на договора с България, много е важно да имате добри отношения със съседите“, заяви Столтенберг.
В момента Македония води преговори за промяна на името си с Гърция. Така Атина няма да блокира членството на страната в НАТО и ЕС.

Република Македония


Още по темата

 • Договорът с Македония влиза в пленарна зала

  Договорът с Македония влиза в пленарна зала

  Единодушно решихме в дневния ред на парламента в четвъртък да бъде включена ратификацията на договора с Македония и в пленарна зала. Това заяви ...
  18.01.2018
  315
  1
 • Три варианта за името на Македония

  Три варианта за името на Македония

  Опитният дипломат Матю Нимиц вече двайсет години се опитва да намери компромис в един спор, който отвън изглежда неразбираем. Както е известно, след ...
  18.01.2018
  3 782
  12
 • Време разделно за Атина и Скопие

  Време разделно за Атина и Скопие

  Предложение, което ще съдържа термина "Македония" като част от названието на бившата югорепублика, сочи посредникът на ООН Матю Нимиц по ...
  17.01.2018
  1 102
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Див кашик
  Отговор
  1 16:35  18.01.18
  дали ще е нова, източна, западна, щом ще има Македония, гърците няма да се съгласят, така че господа скопци, вадете документите от прадядо ви българинът, за да вземете европейски паспорт за да се живее, и дано албанците не се вдигнат за да правят великата си албания!
 • не знаех
  Отговор
  2 17:08  18.01.18
  Ама и аз ли съм впечатлен?
 • непознат
  Отговор
  3 20:15  18.01.18
  Г-н див кашик,ние като сме европейци живеем ли добре,да ама не.

  Коментиран от #4

 • Див кашик
  Отговор
  4 20:20  18.01.18

  До коментар #3 от "непознат":

  Ние някъде сбъркахме, за жалост цяла България се върти около София, но аз си обичам родината, умирам за нея, трудно е, но живея с надеждата, че някога ще се роди българин с 300 кила мъдя, да каже "СТИГА" и да я оправи! Извинявайте че вярвам! След 7 века робство ни има, искам да вярвам че ще ни има!
 • гост
  Отговор
  5 21:35  18.01.18
  Ами така е , на една измислена държава с малоумни антични претенции трудно може да и се измисли име . Но пък в същото време всички държавни лидери знаят че тази територия е откъсната от България и всички се правят на ощипани .

Напиши коментар:


Публикувай