Last news in Fakti

19 Януари, 2018 18:21 2 161 1

Смъртоносна жега в Австралия

  • жега-
  • жертви-
  • австралия-
  • мелбърн-
  • време-
  • виктория

Опасно горещо в Мелбърн и други градове

Смъртоносна жега в Австралия - 1
Снимка: Shutterstock

Горещините в Австралия станаха причина за няколко смъртни случая в югоизточния щат Виктория, съобщиха службите за бърза помощ. В пет от осемте щата и федерални територии на Австралия температурите се покачиха до над 40 градуса. От вчера екипите на бърза помощ са реагирали на над 30 сигнала за спиране на сърдечната дейност - значително повече от обичайното.

Няколко от тези хора са починали, заяви началникът на бърза помощ в щата Виктория. "Отдаваме причината на жегата. Тя води до смъртта на тези сред нас, които са уязвими. Жегата убива", каза той пред репортери. Началникът на щатската бърза помощ обаче не съобщи точен брой на починалите.

Полицията спасила от заключени автомобили общо четири деца , включително 15-месечно бебе, откарано в болница заради получен топлинен удар. Пожарната е гасила около десет пожара в щата, но не е имало опасност за населени места. Местният вестник "Ейдж" съобщи, че в няколко болници в Мелбърн е задействан жълт код, т. е. изключени са всички светлини и уреди, които не са от жизненоважно значение, за да се пести енергия. През днешния ден, най-горещия за последните две години, температурите в града достигнаха 42 градуса, съобщи БНТ.

На провеждащото се в момента Открито първенство по тенис на Австралия няколко състезатели получиха топлинен удар, включително французойката Ализе Корнет, която имаше нужда от медицинска помощ по време на мача си с белгийката Елизе Мертенс. В съседния щат Южна Австралия болниците оказаха медицинска помощ на над 50 души поради оплаквания, свързани с жегата. Там температурите достигнаха 46 градуса, а днешният ден беше третият пореден с изключително горещо време.

Няма съобщения за починали хора. Организаторите на местно любителско състезание по колоездене с хиляди участници бяха принудени да го отменят.

Междувременно стана ясно, че последните три години са най-горещите на Земята, съобщиха от Световната метеорологична организация. Учените са категорични, че основният фактор за покачването на температурите е човешката дейност. Измервания на температурата се правят от 1850-та година. Оттогава средните температури са се покачили с около 1 градус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Горещини в Австралия, студ и сняг в САЩ. Земята се мъчи да си поправи климъта !!!
Новини по държави: