1 277 3

„Ал Кайда“ вербува джихадисти от „Ислямска държава“

Край на халифата на „Ислямска държава“

Денис Джамбазов

„Ал Кайда“ се опитва да спечели от погрома над джихадистката групировка „Ислямска държава“, като привлича техни терористи, съобщи „Гардиън“.

Халифатът на джихадистите претърпя крах, след като те загубиха огромна част от територията си, въоръжение и бойци. Кампанията за набиране на нови членове в „Ал Кайда“ е започнала още през миналото лято – преди „Ислямска държава“ да загуби последните си крепости в Сирия и Ирак.

Такава операция е била извършена в Алжир през месец август. Бойци на джихадистката групировка са сменили принадлежността си, след като ислямистки духовник, верен на „Ал Кайда“, ги е накарал да го направят. В Сирия също е имало смяна на „отборите“.

Анализаторите смятат, че „Ал Кайда“ ще се възползва от пораженията на „Ислямска държава“, за да запълни своите редици и да запази своята роля на авангард сред екстремистките групи. Повишен е и рискът от нови атаки срещу западните страни и западния начин на живот.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трол
  Отговор
  1 19:16  19.01.18
  Те ал кайда в Сирия краварите ги броят за умерени!
 • Добре е
  Отговор
  2 06:26  20.01.18
  Тя тая снимка малко май от холивуд стокъра
 • 4618
  Отговор
  3 11:55  20.01.18
  Алкайда и ислямска държава са отрочета на сащ..Едни и същи малоумници са само знамената и тениските си сменят ,но само когато им дадат знак от цру ........Тъй ,че г-н журналист не ни пробутвай подобни смехотворни новини !!! не бъди наивен ...

Напиши коментар:


Публикувай