2 278 4

Звучен шамар за Тръмп у дома

Проблемът с финансирането на правителството развали празнуването на първата годишнина на президента в Белия дом

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Спирането на работата на някои правителствени учреждения в САЩ поради бюджетната криза промени плановете на президента Доналд Тръмп за отбелязване на една година от встъпването си в длъжност.

Той се надяваше да прекара този уикенд, празнувайки с приятели в имението си във Флорида, а вместо това се сблъска с проблема с временната парализа на федералното правителство, отбелязва CNN.

Тръмп промени плановете си и вчера не замина за резиденцията си "Мар а лаго", където днес се очакваше да има официална вечеря за набиране на средства за преизбирането му.

Президентът е прекарал вчера по-голямата част на деня в Овалния кабинет, опитвайки се да постигне споразумение с водача на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър за удължаване на финансирането на правителството. Когато стана ясно, че шансовете не са големи, Тръмп се е оттеглил в апартаментите си в Белия дом, откъдето по телевизията е наблюдавал драматичните дискусии и гласуването в Сената, каза информиран източник.

Тръмп е разговарял по телефона на приятели и е казал, че демократите ще са виновни за случващото се - спирането на работата на някои учреждения.

Късно снощи при последно гласуване в Сената за удължаване с един месец на финансирането на правителството републиканците не успяха да съберат необходимите за това 60 гласа. Демократите отказаха да подкрепят мярката без отстъпки от републиканците и президента по въпроса за имиграционната политика. В центъра на спора е съдбата на т.нар. Мечтатели, незаконни мигранти, влезли в САЩ още като деца.

Белият дом обвини за провала на преговорите демократите, нарече ги "неудачници обструкционисти" и заяви, че няма да преговаря по имиграционните въпроси, докато не бъдат приети законодателни решения за бюджета и правителството не поднови работа.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл каза, че ще се опита да намери изход от ситуацията, като предложи да се гласува удължаване на финансирането на държавните институции не до 16 февруари, както бе обсъждано досега, а до 8 февруари. Не е ясно кога може да се очаква законодателите да гласуват по такъв вариант и дали скъсяването на срока ще събере достатъчна подкрепа.

Частичната парализа на федералното правителство на САЩ означава, че стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, са принудени да излязат в неплатен отпуск. Като цяло няма да бъде засегнати дейностите, свързани с обществената и националната сигурност.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ььььььь
  Отговор
  1 14:34  20.01.18
  Абе бутайте тази мръсна кочина и да се свършва с този терористичен режим във Вашингтон.
 • Morgoth
  Отговор
  2 15:44  20.01.18
  И техните политици са като нашите. Готови са да затрият държавата, само и само да покажат колко зле я управляват "другите".

  Коментиран от #4

 • Оххххх ох
  Отговор
  3 19:00  20.01.18
  ЗВУЧЕН ШАМАР ЗА ТРЪМП, а можели един тих ритник между краката му.
 • 4 20:16  20.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай