Last news in Fakti

20 Януари, 2018 16:31 3 539 3

Страната с най-много бежанци в света

  • турция-
  • бежанци-
  • ес-
  • мигранти

Комисията по правата на човека в турския парламент обяви, че в страната живеят 4,3 милиона бежанци

Страната с най-много бежанци в света - 1
Снимки: БТА/АР

Комисията по правата на човека в турския парламент заяви в свой доклад, че в страната живеят 4,3 милиона бежанци.

Според документа само 600 хиляди от тях имат разрешително за пребиваване. От останалите бежанци 3,4 милиона идват от Сирия, а 300 хиляди - от Ирак, Афганистан, Иран, Сомалия и други страни, пише в. "Хюриет".

По информация на вестника това е най-големият брой бежанци в една страна в света и надвишава населението на третия по големина турски окръг (след Истанбул и Анкара) Измир - 4,223 милиона към 2016 г. по данни на турския статистически институт.

Членът на парламентарната комисия за правата на човека Атай Услу заяви за вестника, че трябва да се разработи политика за интеграция на тези хора.

През март 2016 г. ЕС и Турция постигнаха споразумение, според което всички нелегални мигранти, пристигнали в Гърция от Турция, трябва да бъдат върнати обратно. Тогава Брюксел обеща на Анкара 6 милиарда евро, отмяна на визовия режим до лятото на същата година и отваряне на нова глава в преговорите за членство на Турция в ЕС в замяна на спирането на притока на бежанци и мигранти към Европа.

Страната с най-много бежанци в света

Оттогава отношенията между Анкара и Брюксел съществено се влошиха.

На 13 януари турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви, че страната не бива да се възприема като лагер за бежанци. Анкара настоява ЕС да изпълни обещанието си за безвизов режим, заплашвайки в противен случай да се откаже от споразумението за мигрантите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Посейдон

    30 5 Отговор
    Турците може да са всякакви, но за това, че приютиха толкова много бежанци и ги хранят, поклон.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "Посейдон":

    На тях никога не може да се вярва !!!! Интереса клати феса !!!!!! Винаги очаквай НЕОЧАКВАНОТО !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Домакин

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Не може да се вярва???? Интересна гледна точка! Ние, като Европа сме ги излъгали с някакви обещания (които и на мен не ми харесват, но сме обещали и сме се направили на приятно разсеяни), ние сме ги излъгали, те си държат на думата, въпреки че им струва скъпо, а на тях не може да се вярва!!! Аз очаквах, след лъжата и те да се оттеглят от споразумението, но неочакваното е, че те си държат на думата!
Новини по държави: