2 515 18

Китай към САЩ: Студената война приключи

Пекин критикува Вашингтон за новата му национална стратегия за отбрана

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Китай призовава САЩ да се откажат от мисленето от времето на Студената война. Това заявява пред Синхуа говорителят на китайското министерство на отбраната Жън Гоцян по повод огласената в петък от Вашингтон нова национална стратегия за отбрана, предаде Reuters.

В документа, очертаващ отбранителната политика на САЩ за 2018 г., се отбелязва, че "междудържавното стратегическо съперничество, а не тероризмът са сега първостепенен проблем на националната сигурност". В текста се посочва, че Китай е "стратегически конкурент, който сплашва съседите си чрез хищническа икономика и милитаризиране на Южнокитайско море".

Пред Синхуа Жън Гоцян остро критикува тази политика на САЩ, която нарича "мислене от Студената война" и "игра без победител". Говорителят декларира, че Китай "е поел уверено по пътя на мирното развитие и се придържа към отбранителна политика", като същевременно има "суверенното право" да разполага свои военни в Южнокитайско море. Според Жън "някои страни не искат да има мир" там и настояват "да засилят своите военни сили и присъствие там".

По-рано тази седмица Пекин също критикува Вашингтон, че още живее във времената на Студената война и го обвини, че Китай не е бил поканен на организираната от САЩ и Канада среща на 20 държави във Ванкувър, посветена на проблема със Северна Корея.

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 13:28  21.01.18
  Много наивно е да си мислиш че студ.война е приключила! Природата на интриганта не може да се промени
 • Напред в прогрес🚩🌟⬆️
  Отговор
  2 13:38  21.01.18
  Нещо малковероятно ми се струва. По-точно именно САЩ и НАТО, която беше създадена да предизвиква Съветският Съюз, поддържат духа на студената война. Именно заради тия двамката, живеем във втора студена война. От друга страна санкциите на хамериканците са от голяма полза, понеже икономиката на Русия става все по-независима, навлезе в ново ниво на развитие. Руснаците казват: "Они нам- санкции, мы им- подарки"-те на нас санкции, ние на тях подаръци:)

  Коментиран от #4

 • OMG WTF
  Отговор
  3 13:42  21.01.18
  Американците ходят да просят пари от Китай и след това им ковът ковчег.
 • Българин
  Отговор
  4 13:51  21.01.18

  До коментар #2 от "Напред в прогрес🚩🌟⬆️":

  Тогава да даде Господ още повече санкции за приятелите на психопата Путин, за да крепне руската икономика.

  Коментиран от #5, #6


 • LOL LMFAO
  Отговор
  5 13:55  21.01.18

  До коментар #4 от "Българин":

  Дай Бог. Същевременно нека дружбата на България с евроатлантическата шайка да процъфтява. Тук съм напълно съгласен с теб.

  Коментиран от #7

 • Напред в прогрес🌟
  Отговор
  6 14:02  21.01.18

  До коментар #4 от "Българин":

  Това, което ние построихме, вие не можете да го пребоядисате. Абсолютно вярно е за пътищата, многофамилните жилища, цялата инфраструктура на България, както и сексуалната ориентация. Много "хора?" се опитват да докажат, че е нормално да си гей, нормално е да толерираме "различнОТО" Ако е нормално според вас, след 50 години населението на Земята ще е ~2 милиарда. Пък и не знаем, може би 7-те милиарда да са си западна пропаганда?

  Коментиран от #9

 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 14:04  21.01.18

  До коментар #5 от "LOL LMFAO":

  А по- добре без дружба,че тая дружба ни вкара в тинята бая трйно !

  Коментиран от #8

 • LOL LMFAO
  Отговор
  8 14:17  21.01.18

  До коментар #7 от "Бесен Язовец":

  Е, ай стига сте скромничали, е... Нека да оставим дружбата ни с евроатлантизма... Тя крепне...? После да не се жалвате, че от "Нацията техническа" нищо не е останало. Нали скандирахме едно време "не компютри, а компоти!", "по-добре мотокаруца от ловешкия Москвич!" България... Там, където иновациите и високите технологии са чужда дума; където науката е забила поглед в собствения си пъп поради липса на пари, а бойлерът се оказва най-високотехнологичния продукт за износ: Там е България!
 • Българин
  Отговор
  9 14:34  21.01.18

  До коментар #6 от "Напред в прогрес🌟":

  Като гледам как мисълта ти прескача от тема на тема, от икономика, през фалшиви цитати на Живков до сексуални ориентация ми става ясно, че и един кламер не си направил през живота си.

  Коментиран от #10

 • Напред в прогрес🌟
  Отговор
  10 14:49  21.01.18

  До коментар #9 от "Българин":

  Главите на мислещите хора са препълнени от размисли и идеи) имам си само една цел- промяна, разваляне на матрицата в която живеем.

  Коментиран от #11

 • Българин
  Отговор
  11 14:56  21.01.18

  До коментар #10 от "Напред в прогрес🌟":

  И с тая петолъчка ли ще направиш промяната. И с преклонението ти към руския диктатор?
 • Напред в прогрес🌟
  Отговор
  12 14:57  21.01.18
  Използвах цитата, защото ми се струва стойностен, описва доста правдоподобно реалната ситуация в България, а не защото е на другаря Живков. Може и да е измислен, но има достатъчно истина в него...

  Коментиран от #13

 • Българин
  Отговор
  13 15:03  21.01.18

  До коментар #12 от "Напред в прогрес🌟":

  Измисли го, мисля един негов бивш съветник, ортодоксален болшевик Костадин Чакъров, на понеже е покойник, няма да му стигаме кокалите. Но ако разбираш промяната като връщане към предишния строй дълбоко и фатално грешиш.

  Коментиран от #14

 • Двайсет и трети
  Отговор
  14 15:10  21.01.18

  До коментар #13 от "Българин":

  Промяна, насочена към нова революция, с нов туист) Черно-червеното знаме е пропитано с кърви на невинен народ, първата асоциация при вида му- война, загуба, безцелност. Най-често се използва от бандеровската хунта. Петолъчката за мен е символ на победа над фашизма, Червеното знаме- солидарност с трудовия народ, несъгласие със системата...

  Коментиран от #15


 • Българин
  Отговор
  15 15:58  21.01.18

  До коментар #14 от "Двайсет и трети":

  Щом мислиш с категории "бандеровска хунта", "трудов народ" и "победа над фашизма," си ясен. Искам само да запита къде се криха бандеровците 70 години и само червената петолъчка ли победи фашизма? За трудовия народ, ръководен от авангарда на пролетариата, няма да те питам.

  Коментиран от #16

 • Стадото на слепите пастири
  Отговор
  16 16:14  21.01.18

  До коментар #15 от "Българин":

  Ти какво искаш... Победа на фашизма? Тогава също си ми ясен, няма смисъл да водя дискусия с хора, привърженици на Хитлер, прикриващи се под синьото знаме на демокрацията...

  Коментиран от #17

 • Българин
  Отговор
  17 16:39  21.01.18

  До коментар #16 от "Стадото на слепите пастири":

  По кротко отворко, че бързата кучка планина повдига. Единствено руските идиоти и техните слуги живеете още с мисълта за победата над фашизма, честване "сакралната" дата отделно от другите народи и използвате загиналите като индулгенция за всичките мерзавщини вършени от руската кочина.
 • Тръмп
  Отговор
  18 17:28  21.01.18
  Китай винаги са били хитри и коварни, но все си патят от това!:) Явната подкрепа за Ким ще им струва скъпо. :)

Напиши коментар:


Публикувай