22 Януари, 2018 16:07 1 118 4

Чешкият премиер: България трябва да е в Шенген

  • андрей бабиш-
  • шенген-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • ес-
  • чехия

Не може Гърция да е в Шенген, а България не

Чешкият премиер: България трябва да е в Шенген - 1
Снимка: БТА

Чешкият премиер Андрей Бабиш недоумява защо страна като Гърция е в Шенген, докато България, Румъния и Хърватия не са. Това каза министър-председателят на пресконференция в сградата на Министерски съвет след края на работната среща с Бойко Борисов. Той добави, че с водената политика страната ни е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство.

Андрей Бабиш информира, че с премиера Борисов са разговаряли по темите, които са от общ интерес в Европа. Той се радва, че в момента именно България е председател на ЕС, защото пред Европа стоят за разрешаване много важни и фундаментални теми. По думите му по тези теми България и Чехия имат много общи възгледи.


Чешкият премиер бе категоричен, че Дъблинското споразумение не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците. Андрей Бабиш се възмути, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи, предаде БНТ. Затова той се надява още по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението. По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, като според Бабиш страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние върху тях.

Министър-председателят Бойко Борисов се съгласи с колегата си, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Затова премиерът заяви, че трябва да се намери компромисен вариант, като той настоява бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та. Освен това Борисов призова да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Бойко Борисов предлага още да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Според българския премиер трябва да се удължи и споразумението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    3 0 Отговор
    Какво лошо сме им направили на чехите, че искат да ни го набутат?
  • 2 Юбряяяяяя

    1 0 Отговор
    Даже отвъд Шенген - направо в Анадола и Диарбекир!
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Андрей Бабиш не доумява защо България не е във вишеградската четворка ,след като с нея се отнасят така западняците ;) Човека ни намеква къде ни е мястото ,ама няма кой да го разбере ;)Запада затова е против Украйна и други източни страни да са в ЕС ,защото източните страни ще имат мнозинство в евро парламента и палачинката ще се обърне ;) И тогава холандия ще духа супата ,а не ние ;)
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Чехи ,словаки , унгарци започнаха да се осъзнават какви и кои сме ! Разбраха, че нямаме нищо общо с турците а циганите ни, са същите като техните !!!