1 340 2

Гърция не трябва да е емоционална спрямо Македония

Трябва да се намери компромисно решение за Македония

Гърция не трябва да е емоционална спрямо Македония
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

България и Гърция имат интерес от мир, стабилност и сигурност в Западните Балкани, както и от интеграцията им в Европейския съюз. Това коментира Артан Груби, председател на Комисията по европейските въпроси в македонското Събрание и член на Демократичния съюз за интеграция, който е част от управляващата коалиция в Скопие.

От нас зависи кога ще изпълним задълженията си, каза той и добави, че страната му вече е започнала с това. Груби подчерта, че вече е изчистена едната пречка пред евроинтеграцията на Македония – чрез ратификацията на договора за добросъседство с България. Другата пречка по пътя на Македония към ЕС е спорът с Гърция за името на Македония.

„Ако погледнем рационално на спора с Гърция, по-лесно ще стигнем до решение. Виждам рационалност в политиката на премиера Ципрас и във властта в Гърция, както и в управляващите в Македония. Започнахме да говорим с нашите съседи директно, не да говорим един за друг, а един с друг. Политиците в Гърция не трябва да подхождат емоционално по решаването на спора. Трябва да се намери компромисно решение. Трябва да се гледат ползите от това решение, а не загубите“, заяви Артан Груби в интервю за БНР.

Той коментира и ветото на президента Георге Иванов върху закона за употребата на езиците: Президентът имаше шанса да се издигне над партийната линия, с която е избран. За съжаление, той не успя да го направи. Според него няма да има никакъв проблем с мнозинството за прегласуване на закона в парламента.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 04:25  23.01.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Wenzi
    Отговор
    2 14:25  01.02.18
    Май май, верно се задава федерация(балканска)

Напиши коментар:


Публикувай