22 Януари, 2018 20:04 1 824 2

Гърция не трябва да е емоционална спрямо Македония

  • артан груби-
  • гърция-
  • македония-
  • ес-
  • име-
  • емоционално

Трябва да се намери компромисно решение за Македония

Гърция не трябва да е емоционална спрямо Македония - 1
Снимка: БТА/ AP

България и Гърция имат интерес от мир, стабилност и сигурност в Западните Балкани, както и от интеграцията им в Европейския съюз. Това коментира Артан Груби, председател на Комисията по европейските въпроси в македонското Събрание и член на Демократичния съюз за интеграция, който е част от управляващата коалиция в Скопие.

От нас зависи кога ще изпълним задълженията си, каза той и добави, че страната му вече е започнала с това. Груби подчерта, че вече е изчистена едната пречка пред евроинтеграцията на Македония – чрез ратификацията на договора за добросъседство с България. Другата пречка по пътя на Македония към ЕС е спорът с Гърция за името на Македония.

„Ако погледнем рационално на спора с Гърция, по-лесно ще стигнем до решение. Виждам рационалност в политиката на премиера Ципрас и във властта в Гърция, както и в управляващите в Македония. Започнахме да говорим с нашите съседи директно, не да говорим един за друг, а един с друг. Политиците в Гърция не трябва да подхождат емоционално по решаването на спора. Трябва да се намери компромисно решение. Трябва да се гледат ползите от това решение, а не загубите“, заяви Артан Груби в интервю за БНР.

Той коментира и ветото на президента Георге Иванов върху закона за употребата на езиците: Президентът имаше шанса да се издигне над партийната линия, с която е избран. За съжаление, той не успя да го направи. Според него няма да има никакъв проблем с мнозинството за прегласуване на закона в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Wenzi

    0 0 Отговор
    Май май, верно се задава федерация(балканска)
Новини по държави: