1 552 4

ЕС отпуска още милиарди за Гърция

Еврогрупата даде съгласие за отпускането на 6.7 млрд. евро

ЕС отпуска още милиарди за Гърция
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Еврозоната даде принципно съгласие за отпускането на помощ от 6.7 млрд. евро, на Гърция, съобщи Екатимерини.

„Приветстваме приемането на почти всички договорени мерки“, заяви председателят на Евроргупата Марио Сентено.

Според него вече може да се започне работа по евентуалното облекчаване на гръцкия дълг. Възражения срещу това обаче имат някои европейски държави като Германия.

Гърция е покрила 98 от 110-те изисквани от нея икономически и социални реформи. Страната има дълг от 98% от своя БВП.

Атина трябваше да приеме редица бюджетни реформи и ограничения, за да изпълни изискванията на ЕС за нов спасителен транш, Това предизвика редица протести в страната през последните дни.

През 2015 г. ЕС стартира третата спасителна програма за страната, като по план на нея трябва да бъдат преведени 86 млрд. евро. До този момент преведени са 40.2 млрд. След края на програмата плановете на Атина е да е способна отново изцяло да се финансира сама.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гого
  Отговор
  1 10:11  23.01.18
  Ми за нас? Бойко целува Меркелица, няма ли да пуснат нещо?
 • Ekspert
  Отговор
  2 10:16  23.01.18
  Е тва е живот .Европа дава пари на гърците ,а нас ни заблуждава със някакви програми .Дайте и на нас шест милиарда и ние имаме нужда да си качим пенсиите ,заплати ,болниците са батак,но ние не ревем направим стачки .При нас хората спат ,затова няма да се оправим скоро.факт заспала нация всеки се спасява по единично 7563
 • гост
  Отговор
  3 10:18  23.01.18
  За да изкарам аз 1 000 лв. Трябва да изработя 100 000 на ШЕФчето. Да ама шефчето от къде да ги земе толко пари, че да стигнат и за моята заплата? Затова бързо давайте европарите всеки да бодне, а аз да взема заплата, че от половин година не съм.
 • Иванчо
  Отговор
  4 12:44  25.01.18
  Що така бе,нали в ЕС всички сме равни? Поне така ни залъгваха. Значи гърците за последните години получават 42 милиарда,а ние сме с един милиард на загуба.Щото се оказва,че сме внесли в касата на ЕС повече,отколкото са ни дали.И нашите политици го знаят,но се правят на утрепани.Само пискат,че сме най-бедните в ЕС,но не правят нищо за подобряването на положението на нацията ни като цяло.А гърците си живеят живота,пият си мастичката на сянка под асмата,а такива като нас им работят за жълти стотинки.Явно сме и най- тъпата нация в ЕС.Никой не ни брои за хора.Не ни питаха дали искаме в НАТО,набутаха ни там и останахме без войска.Не ни питаха искаме ли в ЕС,вкараха ни там и станахме най-бедните.Сега без да ни питат,решиха че трябва да сменят лева с евро,та да ни дооскубят докрай.Нашите управляващи изобщо не ги вълнува мнението на хората,които са ги "избрали". Що Великобритания,Дания,Швеция,Полша,Чехия и Унгария не приеха еврото за толкова години членство в ЕС.Сигурно са по-прости от нас.

Напиши коментар:


Публикувай