619 2

Предсрочни избори във Венецуела

Вотът ще се проведе до края на месец април

Денис Джамбазов

Учредителното събрание на Венецуела обяви, че в страната трябва да бъдат проведени предсрочни президентски избори – преди края на месец април тази година, предадоха световните агенции.

Президентът Николас Мадуро каза на митинг пред свои съмишленици, че е готов да спечели нов 6-годишен мандат. „Предсрочните избори са правилното решение“, заяви Мадуро, обявявайки война на „империализма“.

През изминалите месеци в южноамериканската страна се стигна до протести, при които имаше и жертви. Политическите анализатори посочват, че Мадуро ще се опита да спечели вота на фона на разногласията сред опозицията. Моментът за него е благоприятен.

Енрике Каприлес Радонски, бивш кандидат за президент, все пак изрази надежда, че управляващите ще получат звучен шамар. Той призова опозицията да се обедини и да „спаси демокрацията“, съобщи Би Би Си.

Опозицията обвинява управляващите социалисти в корупция и докарване на страната в икономически колапс. Социалистическата партия е на власт от 1999 година, докато Николас Мадуро бе избран за президент през 2013 година.

Венецуела


Още по темата

 • Избори без опозиция във Венецуела

  Избори без опозиция във Венецуела

  Върховният съд на Венецуела разпореди опозиционната коалиция „Кръгла маса за демократично единство“, да не бъде допускана до предстоящите ...
  26.01.2018
  946
  10
 • Избори без опозиция

  Избори без опозиция

  Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че на основните опозиционни партии в страната ще им бъде забранено да участват на следващите ...
  11.12.2017
  797
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Зорлем
  Отговор
  1 08:39  24.01.18
  Тази "новина" не трябва ли да е в рубриката "Любопитно"? Все пак става дума за т.нар. държава Венецуела!
 • Ха-ха-ха
  Отговор
  2 08:57  24.01.18
  Христоматиен пример за съчетание на колосални залежи от петрол и социализъм. Резултатът е бедност.Всичко се повтаря!

Напиши коментар:


Публикувай