Last news in Fakti

24 Януари, 2018 22:00 3 064 29

Защо Турция отваря нов фронт в Сирия?

  • турция-
  • сирия-
  • кюрди-
  • фронт-
  • маслинова клонка-
  • ислямска държава

Сирийската война не е към края си

Защо Турция отваря нов фронт в Сирия? - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Офанзивата на Турция срещу кюрдския анклав Африн отваря нов фронт в голямата война в Сирия. Целта на турското нападение е да се предотврати консолидирането на автономния регион на сирийските кюрди.

Според официалната турска позиция, в Северна Сирия трябва да се отвори "коридор за сигурност", контролиран пряко или непряко от Анкара. Ако обаче Турция наистина се тревожи само от опасността, която създават за нея сирийските кюрди (както твърди), тогава тя би могла да приеме американското предложение за подсигуряване на сирийско-турската граница. Само че Турция иска нещо повече: да получи парче от сирийската торта, каквото вече си осигуриха Русия и Иран.

Прибързани бяха надеждите, че сирийската война постепенно отива към края си. Вярно е, че с руска и иранска военна помощ режимът на Асад победи опозицията, а т.нар. "Ислямска държава" (ИД) изчезна от картата на Сирия. Но причините за първия конфликт не са отстранени, а ИД, чиято терористична идеология е жива и до днес, може да се върне във всеки един момент. Тъкмо за да попречи на това, Америка продължава да си сътрудничи със сирийските кюрди. Сега обаче Турция обявява война тъкмо на онези кюрди, които прогониха и победиха ИД. Така възниква опасението, че т.нар. "Ислямска държава" може да използва шанса и да се завърне, ако занапред в Северна Сирия думата имат Турция и нейните съюзници от тамошните ислямски милиции. Друг резултат от турската офанзива е новото сближаване на Анкара с Москва, която одобрява нападението. Защото Русия иска да попречи на САЩ да изградят военни бази на територията на сирийските кюрди.

Съотношението на силите във войната в Сирия може и да се променя, но самата война продължава. Турция срещу сирийските кюрди – в момента това е просто един от многото фронтове. Близо до Африн турските войски са се изправили срещу американски войници, а край Ефрат в източната част на Сирия едни срещу други са застанали ирански и американски подразделения. Непосредствено под Голанските възвишения пък са бойците на иранската Революционна гвардия, които заплашват Израел.

Миналото вече ни е показвало, че Сирия е твърде близо до Европа. Всяка нова военна акция поражда и нови бежанци. Същото важи и за Африн, където военните действия прокудиха много сирийци от Алепо. Тъкмо тези хора не желаят сега Турция да ги "освобождава", пише Райнер Херман от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    23 9 Отговор
    На Райнер от Франкфурт му се дояло торта и решил да напише статия по случай турската офанзива в Сирия!
  • 2 Хасан

    28 22 Отговор
    Немски тъпанари...Окупирани са от Сащ и се мислят за политически играчи....стой си в Европа и произвеждай играчки ..колички,електроника....остави политиката на големите в полутиката ..Турция,Сащ,Русия..

    Коментиран от #3, #4

  • 3 МИТ

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    МИТ ........МИТ.....МИТ.....
  • 4 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    25 20 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    За великите в политиката Русия и САЩ съм съгласен, ама за турция и велика е просто смешно. Скоро и на картата няма да ви има. Фантазьор.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Размисъл

    30 2 Отговор
    Фашлива новина , американци и демокрация в сирия. Къде е америка ? Нерде ямбол нерде стабол. Цял свят пропищя от американска демокрация, що не си гледат мексиканската ограда, а създават въоръжени групи за подривна и терористична дейност . Човъркат постоянно половината земно кълбо, кога ще престанат да се мешат на всякъде?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "Размисъл":

    Пари,петрол,оръжие,пазари.....и другото бош лаф...опаковка за балами
  • 9 Хасан

    11 14 Отговор

    До коментар #7 от "ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ":

    Не им лазиме по краката...крайно време е Русия и Сащ да се спречкат....с Германия се спречкаха в Украйна...крайно време е да се спречкат в Сирия и да се разберат на кого му е голяма ракетата...

    Коментиран от #11

  • 10 🌙🌚💫

    12 9 Отговор
    Хасан...винаги на пост..Понаучи някои неща за една седмица ограмотяване...Ще получи заслужено финансиране в лири.

    Коментиран от #13

  • 11 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    12 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Едва ли ще се спречкат, защото и едните и другите си дават сметка, че победител няма да има. А вие не си мислете, че те ще се изтрепят едни други и вие ще останете "световната сила". Никога няма да бъдете нищо повече от регионална сила, защото просто няма да ви го позволят. А мога да предположа, че от толкова въртене ту към едните ту към другите ще ви оправят и едните и другите и накрая ще ви съберат под едно дърво.
  • 12 🌙🌚💫

    14 9 Отговор
    Хасане ти да не заекваш , че ползваш толкова точки между думите или програмата е такава?
  • 13 Хасан

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "🌙🌚💫":

    Не получавам бе човек..малко работа..айляк...няма женско...
  • 14 Философчета

    11 5 Отговор
    Едното се прави на турчин другото защитава евро атлантически ценности и двете се чудят как да плюят по заобиколно руснаците.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Голям прос

    7 1 Отговор
    Ехаа, иранци и американци рамо до рамо. Доживях да го видя. Остава севернокорейци да станат съюзници с амеиканците, това ще е черешката на тортата
  • 17 OMG WTF

    5 11 Отговор
    Да живее свободен Кюрдистан!!!
  • 18 НАТО

    9 9 Отговор
    Хасане,сега Турция тръгва към фалит и разпад,както се случи в Либия и Сирия.Ердоган сам падна в капана на агресията си!:):):)Йеросалим вече е на Евреите,а Кюрдистан ще е буфера срещу Иран и Турция!

    Коментиран от #19

  • 19 Бесен Язовец

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "НАТО":

    НАТО се разпада а ти може да сънуваш кюрдистан и семитско господство

    Коментиран от #20

  • 20 onq s konq

    2 12 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Дори и да се случи това с разпадането на НАТО,умните хора са го измислили-още същия ден ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВР /БЕЗ РУСИЯ ЕСТЕСТВЕНО/ е пак сме си ВСИЧКИТЕ СРЕЩУ НЕЯ.Мдааа...!

    Коментиран от #23

  • 21 стоян георгиев

    7 12 Отговор
    турското нападение над кюрдите няма нищо общо с турската сигурност.ердоган иска да се настани в сирия използваики руската двоинствена политика и слабия тръмп.ескалацията на конфликта с кюрдите ще му даде и нужния враг при бъдещи икономически и политически трудности.с този си акт тои превърна турския народ в заложник на политиката си.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Трол

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Руснаците удържаха турците до момента в който сащианците обявиха създаването на 30 000 кюрдска армия. Америте удържаха желанието на иракските кюрди за независимост. Те отстъпиха свои позиции на иракската без бой. Обещана им бе сирийска земя-източно от Ефрат. Кой бърка нещата? Руснаците ли? Те ли са в Афганистан, Ирак, Йемен, Либия? То ти ще си останеш подложка на Козяк и акъла няма да ти дойде. Поне да ти обясня колко си жалка!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Стояне,правиш грешка ..не срещу кюрдите а срещу марксистко ленинската терористична организация ПКК и УПГ...виж им пропагандата в нета...сърп и чук...цървена звезда

    Коментиран от #26

  • 25 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Трол":

    глупости!!!!въпросната 300000 погранична полиция имаше за цел точно тва да регулира сирииско-турската граница за да не се допускат инциденти особено тези с пкк.руснаците нищо не са одържали,просто путин се разбра със султана как да деистват,а именно руснаците и иранците да поемат турския ангажимент в идлиб,а турците да нападнат кюрдите.тва са вътрешни игри и са обратни на процеса на деескалация.в идлиб сега се събира всичко куцо и сакато да се бие срещу иран и асад или да бяга към европа в кюрдската зона е същото само,че против турция.от тва печели ислямска държава и радикализацията като цяло.американците никога не са обещавали на кюрдите да ги подкрепят за собствена държава нито в ирак нито в сирия.напротив били са винаги за запазване границите и на сирия и на ирак,но с гарантирано кюрдско самоуправление.барзани в ирак игра против това и очаквано америка не го подкрепи.американците имат една единствена грешка и тя е че не приключиха с асад когато трябваше ,а именно 2011 година както стана в либия.до сега да се беше забравило.без регулация на лошите американци света ще е една постоянна сирия бе убавец.ти кво си мислиш че ако сащ и нато не се месят няма да изпълзят разни убавци като путин или ислямска държава?и жалкия си ти щото си част от нашата цивилизация,макар и провалена такава ,а ривеш постоянно за някакви кроманьонци все едно са ти някаква рода или част от културата ти.

    Коментиран от #27, #29

  • 26 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    тия в северна сирия не са комунисти макар д имат звезда на емблемата си.доказателствата са във владяната от тях зона където не се налага комунизъм,напротив доста са либерални към останалите политически партии .конфлита им с турция обаче рискува да ги радикализира особено ако запада им обърне гръб.всеки народ притиснат до стената приема краина идеология когато се защитава.така е много по-лесно.не случаино турските наемници повтарят алах акбар наляво и надясно.
  • 27 Трол

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Turkish communist militants Marksist-Leninist Komünist Partisi (MLKP) state they are in #Afrin and will fight the “imperialists” Turkey, adding that fellow imperialist powers like Russia will “take the place [...] they deserve”
    Глупости ли? Над този цитат има и снимка-на нея ясно се вижда червено знаме с жълт сърп и чук на него, намери си го сама, за домашно! И да видим кой пише глупости!

    Коментиран от #28

  • 28 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Трол":

    а ти сега пишеш и като хасан!!!браво,турския явно ти е матерен!!!!!та ако беше се потрудил да провериш съвсем малко щеше да знаеш че въпросните не са тия за които аз говоря.тва си пише кви са ето тия:https://en.wikipedia.org/wiki/Marxist%E2%80%93Leninist_Communist_Party_(Turkey) а онези за които говоря аз са ето тия:https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Protection_Units
    двете нямат нищо общо.демек си ми дал доказателство дето няма нищо общо със случая.нормално за старшина бивш турчин!!!или вече не си бивш?
  • 29 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Въпросната 30 хиледна погранична полиция щеше да се състави от кюрди терористи които уж щяха да пазят границата но си направиха сметката без кръчмаря.Щом пишеш поне пиши и защо Ердоган е против пограничната полиция
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания