799 3

Меркел: ЕС трябва да говори с един глас (СНИМКИ)

Съюзът трябва да развие по-силна и по-единна външна политика, заяви в Давос федералният канцлер

Меркел: ЕС трябва да говори с един глас (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Изолацията и протекционизмът не са решения на икономическите предизвикателства, пред които са изправени страните в света. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Световния икономически форум в Давос, предаде Reuters.

Европа не трябва да се оплаква, когато други страни като САЩ реформират данъчните си системи, а вместо това трябва да отговори със собствени реформи, каза тя.

Меркел отбеляза усилията на Франция и Германия за създаване на общ режим на корпоративните данъци и заяви, че европейските страни трябва да се справят с по-конкурентна данъчна среда.

Решението на Лондон да напусне ЕС поражда необходимост останалите страни членки да говорят с един глас на световната сцена, отбеляза канцлерът.

Тя посочи, че е непредубедена за вида партньорство, което ЕС може да разработи с Великобритания след Брекзит. Въпреки това канцлерът подчерта, че в тези преговори не могат да се правят компромиси с основните принципи на ЕС и отново заяви, че достъпът до единния пазар на ЕС е обвързан със свободата на движение.

Останалите 27 членки трябва да имат един един глас във външната политика, "ако европейците искат да бъдат възприемани сериозно", заяви германският лидер.

ЕС трябва да развие по-силна и по-единна външна политика.

По думите й ЕС е бил твърде нерешителен пред лицето на заплахи като екстремистите от "Ислямска държава", кризите в Африка и войната в Сирия.

Същевременно канцлерът предупреди Евросъюза да не се затваря за миграцията.

"Още от времето на Римската империя, още от времето на Великата китайска стена знаем, че само това да се изолираш не помага", заяви Меркел, застъпвайки се за международно сътрудничество, развитие и спазване на световните договори.

Швейцария


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай хой
  Отговор
  1 18:52  24.01.18
  С гласа на Владимир Владимирович Путин.
 • Ксaniba
  Отговор
  2 20:17  24.01.18
  Опаа Намирисва на цк политборю!!!
 • некойси
  Отговор
  3 07:37  27.01.18
  Поредната бабишкера, без никакъв принос, към популацията на европейските индивиди. А ръси мозък...!

Напиши коментар:


Публикувай