2 605 4

Париж на ръба на воден апокалипсис

Лувърът e с ограничен достъп поради покачващото се ниво на река на Сена

Париж на ръба на воден апокалипсис
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Лувърът е с ограничен достъп поради покачващото се ниво на река Сена и приземната секция на музея с ислямско изкуство беше частично затворена, съобщава Reuters.

Заради силните валежи Сена набъбна по-рано тази седмица, като заля крайбрежните алеи и повиши нивото си до такава степен, че речните корабчета вече не можеха да преминават под мостовете в близост до катедралата Света Богородица в Париж.

Туристите и местните жители бяха предупредени да избягват крайбрежните алеи, за да не бъдат засмукани от течението. Понастоящем нивото на реката е 5,2 метра, като се очаква да се покачи до края на седмицата до 6 м.

Секцията на Лувъра, посветена на ислямското изкуство, ще бъде частично затворена поне до неделя, съобщиха от управата на музея.

Франция


Още по темата

 • Париж на ръба на потопа (СНИМКИ)

  Париж на ръба на потопа (СНИМКИ)

  Нивото на река Сена се повиши значително тази нощ в Париж, но не достигна историческия си рекорд, преди да започне бавно да спада, предаде France ...
  29.01.2018
  2 348
  2
 • Потоп заплашва Париж

  Потоп заплашва Париж

  Улици и тротоари в крайбрежната част на Париж бяха отцепени заради повишаващото се равнище на водата на река Сена и създалата се в резултат на това ...
  8.01.2018
  1 903
  0
 • "Елинор" затвори Айфеловата кула (СНИМКИ)

  "Елинор" затвори Айфеловата кула (СНИМКИ)

  Айфеловата кула беше спешно затворена за посетители заради силните ветрове, които връхлетяха френската столица, съобщи компанията, която е оператор ...
  3.01.2018
  991
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Емил
  Отговор
  1 22:39  24.01.18
  Апокалипсис в превод от гръцки значи Откровение - т.е. заглавието преведено звучи така: Париж на ръба на водно откровение?!?! Ама, пада им се, като са забравили за пастиса и са го обърнали на хигиена!
 • Шаран БГ
  Отговор
  2 08:24  25.01.18
  Емил, моля Ви, преведете "пастис /а/", хигиена - знаем, апокалипсис научихме. Не съм само аз шаран в дълбоката провинция. Париж не за първи път е наводнен. В зимния период като нямат хубав здрав студ, вместо сняг ги валят дъждове. А Сена има голям водосборен район, бавнотечаща е, и е важна плавателна артерия за страната. Дълга е някъде около 800 км, от Дижон до Хавър. А тази зима там /Западна Европа/ се заредиха циклон подир циклон - няма как да няма откровени наводнения !! Атлантика е голям, ще и приеме водите на Сена и няма да ги усети !
 • 3 09:02  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патриот
  Отговор
  4 12:14  25.01.18
  Да не се покачи само нивото на световният окен с 2см. че тогава ще дойда ннистина краят на света - зелените ще почнат да искам милиарди бюджет и изкуствени ограничения. Париж да обменя опит с Венеция.

Напиши коментар:


Публикувай