918 1

Ключови преговори между Македония и Гърция

Зоран Заев и Алексис Ципрас преговаряха в Давос

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Премиерите на Гърция и Македония проведоха двучасова среща в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, съобщи радио „Free Europe”.

Това е първа среща на такова ниво между двете страни през последните 7 години. Основна тема на разговори е била смяната на името на Македония.

Алексис Ципрас и Зоран Заев са изразили готовност да намерят решение на противоречието, което продължава вече 27 години. Смяната на името на Македония е основно условие от страна на Атина, за да бъде допусната страната до членство в ЕС и НАТО.

Ципрас заяви, че при проява на добра воля от страна на Скопие, Гърция ще подкрепи кандидатурата на страната за членство в ЕС и НАТО.

Зоран Заев обеща, че летището в Скопие вече няма да се казва „Александър Македонски. В знак на добра воля магистралата със същото име вече ще се казва „Приятелство“.

В Македония вече са започнали да анализират рамката за преговорите с Гърция. Тя беше предложена от посредника по въпроса на ООН Матю Нимиц.

Нимиц ще пристигне на посещение в Скопие на 31-ви януари. Тогава той ще проведе решаващи преговори с ръководството в страната.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Грънци
    Отговор
    1 13:03  25.01.18
    Абе я да си гледат работата тия нагли грънци! Те ли ще решават как ще се казва Македония!!! В тоя ЕС няма ли някой, който да им каже, че се прекалява с гръцкия шовинизъм?!? Смешници мързеливи! А Заев, толкова ли елементарно отстъпва пред гърчолята? Явно са сложили на тоя пост изпълнително зайче, за да нямат проблеми от рода на Орбан, който не им цепе басмата! Европейски съюз...

Напиши коментар:


Публикувай