1 503 1

Еквадор: Животът на Асандж е в опасност

Ние ще се погрижим за Джулиан и ще го защитим, обеща президентът Морено

Еквадор: Животът на Асандж е в опасност
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Еквадор ще продължи да защитава основателя на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж, докато животът му е в опасност, заяви на пресконференция еквадорският президент Ленин Морено, цитиран от ТАСС.

В Еквадор няма смъртно наказание. Ние ще се погрижим за Асандж и ще защитим живота му, каза Морено и увери, че страната му ще продължи да помага на австралийския програмист, който от юни 2012 г. се намира в еквадорското посолство в Лондон.

Президентът образно определи ситуацията с Асандж като "камъче в обувката" за Еквадор и подчерта, че проблемът е наследен от предишното правителство.

Посредничеството е най-добрият начин за решаване на въпроса, каза Морено.

Четиридесет и шест годишният Асандж живее в еквадорското посолство, след като Еквадор му даде политическо убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция, където срещу него се водеше следствие за сексуални посегателства.

През май миналата година Швеция прекрати следствието и оттегли заповедта за арест, но Асандж все още се опасява от арест и екстрадиция в САЩ заради публикуваните от "Уикилийкс" секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.

Наскоро Еквадор даде гражданство на Асандж в опит за излизане от безизходицата. Еквадор поиска от Великобритания да признае на Асандж статут на еквадорски дипломат, за да може той да напусне безопасно посолството, но искането беше отхвърлено.

Еквадор


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гръка
    Отговор
    1 00:01  27.01.18
    Това е хакер, а не някакви пишлегари които точат карти. Истински Робин Худ!

Напиши коментар:


Публикувай