1 164 4

Facebook: Руски агенти играха за Тръмп

Чужденците са създали 129 събития за изборите в САЩ, заявиха шефовете на социалната мрежа

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Facebook 129 събития, свързани с изборите. Новината предаде Reuters, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса.

В публикуваното писмено изявление на Facebook, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видяни от 338 000 различни акаунта. Общо 62 500 са заявили, че ще присъстват. Компанията заяви, че не разполага с информация кои от събитията са се състояли.

През септември Facebook заяви само, че руснаци са създали "няколко рекламирани събития".

Появилите се след това копия на страници на събития показват, че поне някои от тях са били политически събирания, фокусиращи се върху спорни въпроси като имиграцията. Русия отхвърля изводите на разузнавателни агенции от САЩ, че се е опитвала да се намеси в демократичния процес зад Океана.

Снимка: Shutterstock

Facebook съобщи информацията на Конгреса в отговор на писмено запитване от Сенатската комисия по разузнаване.

Компанията съобщи, че е открила припокриване между маркетинга, извършен от руски агенти през 2016 г., и посланията на кампанията на президента Доналд Тръмп, но ги определи като незначителни.

Снимка: БТА/АР

Facebook подчерта, че не е в положение, в което да съди за обвиненията в съглашателство между двата лагера, които Тръмп отхвърля. Президентът вече определи разследването като "лов на вещици".

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 14:20  26.01.18
  129 събития във фейса са капка в морето на предизборната кампания. От Европа сигурно са направили поне хиляда за Хилъри. А и къде пише, че не можеш да правиш подобни неща? Истината е, че американците сами си го избраха. И до голяма степен това се случи не заради качествата на самия Тръмп, а заради недостатъците на Хилъри и демократите като цяло.
 • ха ха ха
  Отговор
  2 14:26  26.01.18
  Зуки полуи уплах от шорошчо и веднага подскочи :D
 • Янките ВЪН
  Отговор
  3 14:30  26.01.18
  Шарани ! Нали тази медия е ваша, краварско миризлива и е за общо ползване. Я проверете колко събития са направили еврейските галоши по това време и колко пачки са дали военно-промишления комплекс. Сърбайте си супата !
 • 4 02:12  27.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай