28 Януари, 2018 13:47 1 134 0

Япония иска да стопли отношенията с Китай

  • япония-
  • китай-
  • отношения

Подготвя се тристранна среща между Япония, Китай и Южна Корея

Япония иска да стопли отношенията с Китай - 1
Снимка: АР/БТА

Плановете на Япония за 2018 г. „всестранно подобряване на отношенията” с Китай, съобщи агенция Kyodo. Това е станало по време на среща на министъра на външните работи на Китай Ван И и неговия японски колега Таро Коно. „През тази година бихме искали всестранно подобряване на отношенията между двете държави”, заявява Коно.

През 2018-а се навършват 40 години от подписването на споразумение за мир и дружба между двете държави.

Отношенията между Китай и Япония остават обтегнати на фона на териториалния спор за остров Дяоюйдао (Сенкаку), който се разгоря през септември 2012 г. Тогава японските власти купиха земите от частни лица. В резултат в Китай се проведоха масови антияпонски демонстрации, съпроводени с погроми. От тогава китайски кораби непрекъснато сноват около спорните острови и периодично демонстративно се приближават в крайбрежната зона.

Това, което се договориха Япония и Китай още е провеждането на тристранна среща с участието на Южна Корея. Япония предлага тя да се проведе през април. Форум в подобен формат е имало през 2015 г. в Сеул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА