3 087 1

Полша и Израел в схватка за термина „полски лагери на смъртта”

Полша и Израел в схватка за термина „полски лагери на смъртта”
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки припомни на израелските власти, че двете държави вече са се договорили за недопустимостта за използване на термина „полски лагери на смъртта”. Законопроектът за Института за национална памет предвижда до три години лишаване от свобода за лица, които използват въпросното словосъчетание и подобни изказвания, които могат да бъдат интерпретирани като опит поляците да бъдат представени като съучастници в престъпленията на нацистка Германия, включително геноцид над европейското еврейство.

Израелската държава, включително премиерът на страната, президента и министърът на външните работи, изразиха несъгласие относно въвеждането в сила на въпросния законопроект. Лидерът на израелската опозиция Ицхак Херцог поиска посланикът на Израел във Варшава да бъде отзован в знак на протест.

„През 2016 г. Полша и Израел разпространиха съвместно изявление, в което изразиха протест срещу всички опити за изкривяване историята на народите, еврейско или полско използване на неправилни термини, като тези от рода на „полски лагери на смъртта”, написа Моравецки в своя профил в Twitter.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Златка Цоцова
    Отговор
    1 22:33  28.01.18
    И в Израел ли има 3-4 пол политици?

Напиши коментар:


Публикувай