1 016 5

Български военни медици заминаха за Афганистан

Венцислав Михайлов

Тричленен военномедицински екип замина с 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, съобщиха от ВМА.

Международната мисия на НАТО в Афганистан е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.

Подп. д-р Йордан Йорданов, майор д-р Стефан Колчев и ст. серж. Яна Иванова - медицинска сестра от състава на Военномедицинска академия ще се грижат за здравето на 35-ия български контингент.

На 16 януари бе официалната церемония по изпращането на 35-я български контингент в състав от 158 военнослужещи.

Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време - при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други, отбелязват от ВМА.

Церемонията по изпращане на 35-ия български контингент в Афганистан бе на 16 януари. Той е в състав от 158 военнослужещи и включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов..

Афганистан


Още по темата

 • Силен трус в Афганистан

  Силен трус в Афганистан

  Трус със сила от 6.2 по скалата на Рихтер е бил регистриран в Афганистан, съобщи РИА Новости. Епицентърът на труса е бил в граничните райони до ...
  31.01.2018
  626
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 22:31  29.01.18
  Да лекуват хората, да се пазят от двуногите животните, да изкарат убави парици, и да се върнат живи-здрави! Амин!
 • WTF
  Отговор
  2 00:59  30.01.18
  Чужди войни, чужди интереси, чужди хора. По-добре да върнем всички бг военни от чужбина в бг обратно и да ги пратим по селата, там където цигани се гаврят с българските пенсионери и където шекари просто липсват. Нека да си получават високи заплати, но поне да има смисъл.

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  3 04:25  30.01.18

  До коментар #2 от "WTF":

  Царе сте на умните и практични предложения,само не казвате ПАРИТЕ ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ!Ей-така-ония горе са тъпи и безмозъчни,що не направят така,а не инак...А е просто като русофил:БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА НАТО И ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА!!!Веднъж плащаме членски внос,втори път -заплати на контингента ни-И ВСИЧКО ТОВА ПЛАНИРАНО И ОТ БЮДЖЕТА!Затова и въпреки че имаме 2 самолета и 3 танка НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА НИ НАПАДА ИЛИ ДА ИМА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ЦЯЛОСТТА НА ТЕРИТОРИЯТА НИ-ТОЧНО ЗАЩОТО НАТО НИ ПАЗИ ПО ДОГОВОР и ако не беше така,до сега да се станали 100 пъти палавината руска,а другата половина - турска губернии!И го резберете най-накрая-ИЛИ СИ ПЛАЩАТЕ ОБЯДА,ИЛИ САМО ЗАКУСВАТЕ И ВЕЧЕРЯТЕ!

  Коментиран от #5

 • Алфата
  Отговор
  4 09:23  30.01.18
  Тези двамата в дясно (по посока на наблюдението) на Каракачанката не ми се струват пригодни за водене, както на отбранителни, така и на атакуващи активни бойни действия! Много, много бързо ще минат в графа неутрализирани. Много ядете в БА и май малко тренирате?! Малки им били заплатките, а? Каракачанов е може би телесния модел.
 • За оня под коня
  Отговор
  5 13:22  30.01.18

  До коментар #3 от "onq s konq":

  Разбира се, че никой няма териториални претенции към страната ни, колкото и да се страхуваш от сценарий, който сам си измисляш и сам се страхуваш!.. Друг е въпросът с масовата циганизация без никакви териториални претенции! Ей това е по-реалният и по-страшният проблем, който ако тръгнем да го решаваме, веднага ще ни обвинят в нарушаване на човешките права! Ако не слушкаме и не изпращаме евтин военен жив материал към проблемни точки на земното кълбо, където проблема е създаден от самите "износители на демокрация", тогава ще си спомнят за тези "човешки права", ще ни наложат телевизионни канали на цигански, цигански училища, циганска политическа партия, цигани в ръководството на страната! В Турция го направиха!

Напиши коментар:


Публикувай