1 623 25

Експерти: Режимът в Дамаск убива хора с химическо оръжие

Тестове потвърждават, че три химически атаки в Сирия са извършени с газ зарин от запасите на режима на Асад

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Експерти от лаборатории на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) са стигнали до извода, че нервнопаралитичният газ зарин, с който бе извършена голямата химическа атака срещу предградието Гута на сирийската столица Дамаск на 21 август 2013 г. , е от запасите на този газ в арсенала на сирийското правителство. Това заявиха пред Reuters дипломати и учени.

Думите им подкрепят западните обвинения, че силите на режима на Башар Асад стоят зад нападението, отбелязват световните агенции.

При извършените лабораторни тестове, образци, събрани от мисията на ООН в Гута след химическата атака, в която стотици хора загинаха от отравяне със зарин, са били сравнени с химикалите, предадени от Дамаск за унищожение през 2014 г.

Тестовете констатирали идентични "маркери" в образците, събрани в Гута и на местата на други две атаки с нервнопаралитичен газ - в град Хан Шейхун (провинция Идлиб) на 4 април 2017 г. и в Хан ал Асал (провинция Алепо) през март 2013 г., посочили двама души, ангажирани в тестовете.

Същите тези резултати станали основа за доклада на съвместния разследващ механизъм на ОЗХО през октомври м.г., в който се прави извода, че сирийското правителство е отговорно за атаката в Хан Шейхун, при която загинаха десетки хора.

Констатациите за Гута, чийто детайли са били потвърдени от два независими дипломатически източници, не са били включени в доклада през октомври, защото не са били част от мандата на разследващия екип. Въпреки това те потвърждават твърденията на САЩ, Великобритания и други западни страни, че правителството на Асад все още притежава и използва забранени муниции в нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на конвенцията за химическите оръжия.

Сирия неведнъж е отричала да е използвала химически оръжия в гражданската война, която продължава вече седма година, и обвинява бунтовническите групировки за химическите атаки извършени на територии под техен контрол.

Холандия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гошо
  Отговор
  1 12:01  30.01.18
  Как бе, Асад не прави такива нехуманни неща. Любимецът на Путин е сълза от сърна. Нали, руски тролчета?

  Коментиран от #5

 • OMG WTF
  Отговор
  2 12:05  30.01.18
  Чакаме и форумите "експерти" да се изкажат. Ще се опитам да позная - тази новина е от джендърските шорошки медии. Атаката е извършена от ФАЩ и целта ѝ е да обвинят режима на добрият чичко путѝ и неговото протеже Асад.

  Коментиран от #25

 • Дрън дрън
  Отговор
  3 12:08  30.01.18
  Всички брадати отрочета на американците ползват химическото оръжие,за да злепоставят Законното правителство.Асад да не е с тиква вместо глава, та сам да си прави харакири..
 • Баба Ванга
  Отговор
  4 12:21  30.01.18
  Асад ке свърши като Кадафи, а Путин ще свърши като Саддам!

  Коментиран от #8


 • Съни
  Отговор
  5 12:22  30.01.18

  До коментар #1 от "Гошо":

  Тия са същите "експерти" като оня-дето излъгаха в ООН за хим.оръжие на Садам...А ти като си голям кравофил-защо САЩ използват хим.оръжие във Виетнам и Корея-въпреки забраната му с международна конвенция??? Защо в Сърбия америте използваха бомби с обеднен уран-нали те са чисти като сълза на сърна---Лицемер....

  Коментиран от #6, #9

 • Kcaniba
  Отговор
  6 12:25  30.01.18

  До коментар #5 от "Съни":

  Абсолютни лъжци!! Империята на злото - фащ!!!
 • Наблюдател
  Отговор
  7 12:29  30.01.18
  Всички знаят, че Асад и до тоалетната не може да отиде без Путин да му е разрешил. Значи джуджето носи отговорността за употрибата на отровните газове.
 • Баба Ванга
  Отговор
  8 12:34  30.01.18

  До коментар #4 от "Баба Ванга":

  Сгрешил съм, да се чете Баба Вагина. Току що намерих газа на чичо Садам в Ирак и затуй така мириша отзаде.
 • Гошо
  Отговор
  9 12:53  30.01.18

  До коментар #5 от "Съни":

  Объркал си се, аз съм българофил. Това означава, че слагам обективна оценка на действията на всяка държава. Не съм твърдял и никога няма да твърдя, че САЩ са сълза от сърна. Но това, което виждам да се пише в коментарите на някои потребители, е отвъд всякаква рационална оценка за събитията. Тук има много хора, които са ултра русофили и оправдават всяко зло, сторено от Руската федерация и партньорите им, като в същото време яростно плюят по американците, често без фактологическа аргументация. Аз съм ЗА обективността и ПРОТИВ едностранчивостта на някои коментиращи тук - това исках да изтъкна с коментара си.

  Коментиран от #10, #13, #20, #22

 • БА-баняджия
  Отговор
  10 13:02  30.01.18

  До коментар #9 от "Гошо":

  Добре бе Гога като си българофил я кажи нашите войници чий го дирят по Ирак и Афганистан да стават съучастници на убийците на невинни хора САЩ.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  11 13:09  30.01.18
  Капиталистически лъжливи свине,търсят си само поводи да плюят по Башар Асад и Русия газа откраднат от сирийдкта армия от ИД и предоставен на ЦРУ точно за цели оронващи престижа на законното правителство!
 • no name no face no number
  Отговор
  12 13:16  30.01.18
  То друго и не се очаква нали Асад е неудобният човек. Някой бил ли е в Сирия преди войната? Страхотна страна беше уникална. Но Сящ съсипват всичко, което не им играе по свирката
 • Изумен
  Отговор
  13 13:17  30.01.18

  До коментар #9 от "Гошо":

  Гоше, радвам се, че си българофил, но ти прозира соросоидното мислене. Не се обиждай, ама малко не ти работи "пералнята". Искаш да си обективен, а слушаш само едната страна - защо? Мислиш ли, че тези "експерти" са безпристрастни? Вече и децата знаят , че няма ООН, това е отдавна подчинена на Вашингтон, мимикрирала организация.Тези са същите ,които "Уж" намериха химческо оръжие,и САЩ нападнаха Ирак! Как е сега в Ирак, знаеш ли? А в Либия , как е - беше райска градина, сега е клоаката на ИДИЛ. Помисли малко - защо Асад ще трови собственият си народ, не му ли трябват данъкоплатци?

  Коментиран от #16

 • Празни приказки
  Отговор
  14 13:43  30.01.18
  Според мен този материал трябва да бъде премахнат като фълшива новина формирана под политически натиск издателите (Факти.бг)не разполагат с документи или факти за сравнение за да го публикуват.Както и с експертен състав да се аргоментират, че новината е реална, защото във всеки друг случай тя формира мнение и създава свери на влияние ! Това ли е целта ?
 • Владо
  Отговор
  15 14:19  30.01.18
  Миналата година отровените със зарин мърда ха под чаршафи те и се смееха, а белите каски работеха без пхз облекло. Защо още са живи? А склада с материали за БОВ-намерен в прочистените от терористи територии?
 • Azazel
  Отговор
  16 14:27  30.01.18

  До коментар #13 от "Изумен":

  На Гошо - едва ли, ама на теб определено не ти работи "пералнята". Самото твърдение, че човек, който не се кланя на Русия и Путин, има соросоидно мислене, издава дълбоки психични и когнитивни ограничения, а абсурдните твърдения след това, само ги затвърждават. САЩ, всъщност имат минимално влияние в ООН, постоянно имат конфлити в Съвета за сигурност и много рядко успяват да прокарат някое свое предложение там. Твърдението, че тази комисия към ООН, уж, намерила химическо оръжие в Ирак и затова САЩ започнали война, пък показва, че изобщо не си наясно с никаква фактология, но като всеки невежа, раздаваш присъди наляво-надясно - кой бил соросоид и на кой не му работила "пералнята"... Комисията от инспекторите към ООН тогава публикува доклад, в който обявяви, че не вярва Ирак да е в състояние да разработва или да поддържа програми за разработки на оръжия за масово унищожение...
 • ха сега
  Отговор
  17 16:27  30.01.18
  Мда, това са същите химически оръжия, които Садам ползваше. Но като го утрепаха казаха, че са се объркали и нямало такива.
 • Румяна Костова
  Отговор
  18 16:43  30.01.18
  Комисията на ОЗХО не е ходила в Сирия.Кой е взел проби,къде е станало сравнението,че са същите от 2014 година е мистерия.Някакви неправителствени организации.Русия ,ако е съучастник хич.атака по каква логика ще настоява комисия на ООН да отиде на място?И друго,което се забравя,за останали химически,неунищожени складове,на територията,контролирана от ИДИЛ по време на обгазяването.
 • индианец
  Отговор
  19 17:31  30.01.18
  Като прочетох , че е пуснато от Ройтес ми стана ясна фалшива новина. То като видяха, че няма да оцелеят обучените и въоръжавани терористи от САЩ и европата техните медии надават вой с фалшиви новини.
 • Мънаф
  Отговор
  20 17:34  30.01.18

  До коментар #9 от "Гошо":

  Усещам те аз тебе , че си джендер и си търсиш партньор тука

  Коментиран от #21

 • Наблюдател
  Отговор
  21 18:01  30.01.18

  До коментар #20 от "Мънаф":

  Най-големите джендъри и третополови са комунистите и русофилите. Помниш ли Бай тошо и Брежнев как се мляскаха страстно? А целувката между Брежнев и Ерих Хонекер е еблематична за целия третополов комунистически период. А на Паметника на Червената армия окупаторка има откровено гейска скулптурна група на руски войник и български работник. Така, че по-кротко с обобщенията.

 • Ганка
  Отговор
  22 18:21  30.01.18

  До коментар #9 от "Гошо":

  Питат радио Ереван: - Защо във ФАЩ няма преврати? радиото отговаря: - Защото там няма амерканско посолство!!!!
 • титикака
  Отговор
  23 18:44  30.01.18
  Има само едно нещо по страшно от комунизма и това е чичо Сам...
 • 24 02:12  31.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ич ме нема
  Отговор
  25 03:20  02.02.18

  До коментар #2 от "OMG WTF":

  Ич те нема... Аналогични серийни белези по останките от химическите пособия не са доказателство, кой ги е хвърлил. Както и че български автомат в ръцете на терорист, не доказва, че българин му го е продал... може да го е откраднал от склад, да му го е продал търговец или да са му го дали с цел. Няма причина Асад допреди войната да не трови народа си, а сега изведнъж да го трови...логика няма. А родните маскари политици и при соца и сега ни мачкат и крадат, така че за тях е традиция геноцида ни. Може опозицията да е докопала склад с газа или пък някой военен да е направил далавера като им е продал част от продукция? Защо да вярваш на хипотеза, а не на факти? А засега не се доказа, нито че Саддам е имал химически, нито че Асад е стрелял с химически; това са хипотези на враждебни на Асад кръгове. А да вярваш само на едната страна е рисково за ФАКТИТЕ....

Напиши коментар:


Публикувай