30 Януари, 2018 17:20 4 649 12

Гърция иска непреводимо име за Македония

  • гърция-
  • име-
  • македония

Предстоят решителни преговори

Гърция настоява Македония да приеме непреводимо ново име, пишат гръцки медии.

В момента посланика на ООН Матю Нимиц е в Атина, в опит да съдейства за решаването на спора, продължаващ от 1992 г.

Гърция приема „Македония“ като свое културно наследство, като местните власти се опасяват, че страната може да има териториални претенции към Атина.

„Първото нещо, което ще осъдим е приемането на име на езика или езиците в другата страна, което да е непреводимо на други езици“, заяви гръцкият финансов министър Никос Коциас.

Той добави, че всяко решение ще трябва да бъде ратифицирано то гръцкия парламент.

Решаването на въпроса е ключово за евентуалното членство на Македония в НАТО и ЕС. Властите в страната обявиха, че са готови да обмислят въвеждането на други имена. Предстоят решителни преговори по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    6 21 Отговор
    Македонците не са били гърци,колкото траките са били гърци толкова и македонците!Македон ия си е било държава граничеща с гръцките полиси и нищо повече обаче някой обича да си изкривява историята
  • 2 гост

    34 6 Отговор
    Гърция да не си присвоява името Македония. Македония се намира в територията на 3 страни. Нашият вместо да брои лифтовете по баирите на Давос да се противопостави на тезите на хитрите византийци.
  • 3 ВМОРО

    20 6 Отговор
    Съвсем естествено е византийците да се притесняват от териториални претенции. Когато откраднеш нещо, си гузен. А когато извършиш геноцид и ръцете ти са оцапани в кръв, съвестта те тормози. А и когато си заобиколен от врагове, започваш да си опитваш да си играеш подлите игри и да хитруваш.
    Гърция открадна Егейска Македония от България преди само 105 години. Тамошните българи бяха прогонени и избити. Докато храбрите лъвове мачкаха фесовете при Лозенград, Одрин, Чаталджа и Булаир, гърци и сърби чертаеха пъклени планове. По православному, по братски. Съюзници - разбойници! И сега се опитва да узакони/легализира тази своя кражба. Няма по-лъжовно и по-алчно племе от гърците.
    Македония от седми век насам е неделима част от България и българското землище! Завинаги!

    Коментиран от #8, #9

  • 4 ХЕБЪР

    7 2 Отговор
    И Гърция и Македония не са прави.Гърция за територията.Македония за историята и името.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ВАРНА

    1 1 Отговор
    Нещо за Александър Македонски в този план - , ..
  • 7 mediator37

    0 0 Отговор
    Какво значи непреводимо име, какво например? Някой знае ли да обясни.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мая

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВМОРО":

    Гърция е едно, Византия-друго, а писането ти на третокласник-трето.
  • 10 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Имаше лаф за другаря ТЖ че преди девети бил преводач - превеждал говедата от единият баир на другият. В този смисъл непреводимо ще е невъзможно превеждане на говедата.
  • 11 Greek power

    0 0 Отговор
    Гърция е права , прочетете малко история!Кога Александър Македонски е говорил Славиянски? Македония си е територия от една част на Гърция на България и на сегащната “държава” Македония!Сегашните “Македонци са Българи и микс от Сърби и Албанци! Това племе в момента което се води държава Не трябва да се казва Македония! Зито и Елас!!!!
  • 12 Хасан

    0 0 Отговор
    Когато петела го няма ,кокошките в кокошарника само кудкудякат...от сто години петела го няма на Балканите и всяка кокошка се мисли за велика....все разни измислени балкански народи с измислена история ...
Новини по държави: