764 0

Тръмп: Гуантанамо остава

Президентът подписа изпълнителна заповед затворът в Куба да остане отворен 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът Доналд Тръмп е подписал нова изпълнителна заповед, която обявява намерението му да остави отворен американския военен затвор в Гуантанамо, съобщи Белият дом, цитиран от Reuters.

Тръмп ясно показа още по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г., че иска да държи отворен Гуантанамо и "да го запълни с някои лоши типове", но съобщението на Белия дом, точно преди първото обръщение на Тръмп "За състоянието на съюза", официално бележи обратен завой след осемгодишната политика на президента Барак Обама за затваряне на центъра за задържане.

Президентският указ гласи, че САЩ си запазват опцията да задържат допълнителни вражески бойци в Гуантанамо когато е необходимо. Той задължава министъра на отбраната да препоръчат критерии за решаване на съдбата на лицата, заловени от САЩ във въоръжени конфликти, включително изпращането им в Гуантанамо.

Указът "запазва жизненоважен инструмент за защита на САЩ и американските граждани от продължаващите значиелни заплахи", заяви Белият дом. "Задържането на врагове, пленени във въоръжен конфликт, е законен и необходим инструмент за водене на военни действия, който трябва да продължи да бъде на разположение на САЩ".

Практически не се очаква много да се промени с новата заповед, смята бившият специален пратеник на Обама в държавния департамент за затварянето на Гуантанамо Лий Уолоски.

"Не мисля, че подписването на изпълнителна заповед променя кой знае какво. Но като символ то променя твърде много, тъй като двамата президенти преди него се опитваха да затворят Гуантанамо, защото признаха, че е в ущърб на националната ни сигурност. То потвърждава стремежа му да увековечи един символ, който силно навреди на САЩ", каза Уолоски.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай