Last news in Fakti

31 Януари, 2018 12:26 1 326 0

Тръмп: Гуантанамо остава

  • доналд тръмп-
  • гуантанамо-
  • куба

Президентът подписа изпълнителна заповед затворът в Куба да остане отворен 

Тръмп: Гуантанамо остава - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът Доналд Тръмп е подписал нова изпълнителна заповед, която обявява намерението му да остави отворен американския военен затвор в Гуантанамо, съобщи Белият дом, цитиран от Reuters.

Тръмп ясно показа още по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г., че иска да държи отворен Гуантанамо и "да го запълни с някои лоши типове", но съобщението на Белия дом, точно преди първото обръщение на Тръмп "За състоянието на съюза", официално бележи обратен завой след осемгодишната политика на президента Барак Обама за затваряне на центъра за задържане.

Президентският указ гласи, че САЩ си запазват опцията да задържат допълнителни вражески бойци в Гуантанамо когато е необходимо. Той задължава министъра на отбраната да препоръчат критерии за решаване на съдбата на лицата, заловени от САЩ във въоръжени конфликти, включително изпращането им в Гуантанамо.

Указът "запазва жизненоважен инструмент за защита на САЩ и американските граждани от продължаващите значиелни заплахи", заяви Белият дом. "Задържането на врагове, пленени във въоръжен конфликт, е законен и необходим инструмент за водене на военни действия, който трябва да продължи да бъде на разположение на САЩ".

Практически не се очаква много да се промени с новата заповед, смята бившият специален пратеник на Обама в държавния департамент за затварянето на Гуантанамо Лий Уолоски.

Тръмп: Гуантанамо остава

"Не мисля, че подписването на изпълнителна заповед променя кой знае какво. Но като символ то променя твърде много, тъй като двамата президенти преди него се опитваха да затворят Гуантанамо, защото признаха, че е в ущърб на националната ни сигурност. То потвърждава стремежа му да увековечи един символ, който силно навреди на САЩ", каза Уолоски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА