31 Януари, 2018 16:40 1 977 4

НАТО обяви кога може да приеме Македония

  • нато-
  • македония-
  • членство-
  • йенс столтенберг-
  • балкани

НАТО ще изпрати покана за членството

НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в Северноатлантическия пакт след постигане на решение за спора за името в рамките на ООН. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание „Политика“.

„Много се радвам, че посетих Скопие този месец. Продължаваме да подкрепяме страната по пътя на нейното присъединяване към НАТО. Ние искаме тя да успее. Това е съгласно решението от срещата на върха в Букурещ от 2008 година. Това решение беше препотвърдено с декларации от Уелс и Варшава. Съюзниците са съгласни, че НАТО ще изпрати покана за членството в Алианса след постигането на общо решение за спора за името в рамките на ООН. Съвсем наскоро видяхме положителен импулс по този въпрос", казва още Столтенберг, предаде Нова телевизия.

„След сформирането на новото правителство на Зоран Заев миналата година видяхме възстановени усилия за извършването на реформите. По време на визитата ми аз окуражих правителството да продължи с реформите, които ще укрепят съдебната власт и демократичните институции. Подкрепих всички политически партии и всички останали да се включат в открити и конструктивен диалог", каза Столтенберг.

Според него Балканите са от стратегическо значение за алианса. „Оставаме напълно ангажирани, а това нещо подпомага стабилността в региона. Ние виждаме бъдещето на този регион в евроатлантическото сътрудничество и интеграцията на тези, които искат това нещо. Всеки народ има правото сам да решава за бъдещето си и сам да избира политическите мерки и мерките за сигурност. Това е основен принцип на европейската сигурност - този принцип бе подписан и от самата Русия и тя трябва да го зачита. Разширяването на НАТО не е срещу Русия", казва още Столтенберг.

Генералният секретар пояснява, че две страни от Западните Балкани искат да се присъединят към пакта. „НАТО подкрепя тези аспирации и си партнира с приятелите в Скопие и Сараево, за да им помогне по пътя им към членството в НАТО“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    0 1 Отговор
    Ами като гледам вече си прописал на "натовската" азбука , сигурно е минал тоя "ден" , а ??!!
  • 3 Kcaniba

    8 4 Отговор
    Браво на Македония!С нетърпение ви очакваме! НАТО няма алтернатива в този несигурен свят!

    Коментиран от #4

  • 4 ай стига бе

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Хахахахаха, ся ако кажеш че го и вярваш тва дето го написа........
Новини по държави: