1 958 2

Юнкер с ултиматум към Румъния

Ние сме приятели, добави все пак Юнкер

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Румъния, че ако одобри спорното законодателство в областта на правосъдието, не би продължил подкрепата си за приемането на страната в Шенген и за отпадането на механизма за наблюдение. „Ако спорните законопроекти се превърнат в закони, въпросът за прекратяването на механизма и за Шенген ще стои по друг начин“, каза той.

„Имам пълно доверие в правосъдната система на Румъния и в това, че ще се намери решение. Нямам никакво намерение да предлагам задействането на чл. 7 от договора за ЕС, ние сме приятели“, добави той на обща пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис.

„Румъния напредна в установяването на върховенство на закона и не може да има път назад, правосъдната система работи, а това не може да се каже за всички страни в ЕС. Въпрос на национално достойнство е, румънците не заслужават отношение като към втора ръка европейски граждани. Уверих президента за намерението да приключим с механизма до средата на следващата година“, заяви Юнкер, цитиран от БНТ.

„Румъния е проевропейска страна и ще остане такава“, заяви Йоханис. Лично съм убеден, че разговорите за промените в законодателството ще завършат с приемането на подобрени, приложими закони. Независимостта на правосъдната система е най-важна. Ще бъда изцяло съпричастен, ще направя всичко във възможностите на държавния глава, посочи той.

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 19:52  31.01.18
  Който се цепи от колектива ,колектива му го цепи...каквото каже Европейското полютбюро...
 • Ранко
  Отговор
  2 18:05  01.02.18
  Абе какъв е тоя Рогач Юнкер ,че да казва на държавите какнво да правят..?Затова сме на тоя хал.Слушаме неграмотните гейове от запада.А нашите министри се превърнаха в подлоги,за парите им..За комисионите по-томно.

Напиши коментар:


Публикувай