Last news in Fakti

1 Февруари, 2018 07:58 1 877 6

Полша одобри спорен закон за Холокоста

  • полша-
  • закон-
  • сенат-
  • холокост-
  • лагери на смъртта-
  • втора световна война

Израел се ядоса на поляците

Полша одобри спорен закон за Холокоста - 1
Снимка: БТА/ AP, Аушвиц

Полският Сенат одобри спорен закон, свързан с геноцида над милиони по време на Втората световна война. Вече ще е незаконно поляците да бъдат обвинявани в съучастие в нацисткия Холокост, съобщи Би Би Си.

Законопроектът забранява описването на лагерите на смъртта в Полша по време на войната като „полски“. Предвиждат се и сериозни наказания – до три години затвор. Законът, одобрен от Сената, предизвика остра реакция в Израел.

Израелската дипломация обвини Варшава, че се опитва да промени историята. Полският президент Анджей Дуда трябва да одобри законопроекта, за да влезе в сила. В Сената законът мина с 57 гласа „за“, 23 „против“ и двама въздържали се.

В неделя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова поляците да забранят закона. Американският Държавен департамент също се изказа против него, посочвайки, че при приемането му може да се наруши свободата на словото и да се създаде дипломатическо напрежение.

Втората световна война започва с нахлуването на Германия в Полша през 1939 година. Милиони полски граждани са убити по време на Холокоста, включително и три милиона полски евреи. Полша обаче отдавна е твърдо против използването на фрази като „полски лагери на смъртта“, с които се предполага, че полската държава по някакъв начин споделя отговорността за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    15 6 Отговор
    Прави са поляците. Лагерите не са полски. Но законът щеше да е още по-пълен, ако забраняваше думата холокост и думата лагери на смъртта. Все пак това са били трудови лагери, където евреите са ходели на работа и са произвеждали промишлена продукция. Но да работят за тях е равносилно на смърт и затова са ги нарекли лагери на смъртта.

    Коментиран от #2

  • 2 Да бе да

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Трудови са били защото са ги принуждавали да работят ангария. А това, че милиони са били избити там е безспорен факт. Недей да се пускаш по течението на "мразим всички евреи". Това са хора. И като при всеки народ има и добри, има и лоши екземпляри. Евреите депортирани в лагери не са били закарани там и убивани затова, че са добри или лоши, а затова че са евреи. И това е холокост.

    Коментиран от #3

  • 3 gost

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе да":

    "И като при всеки народ има и добри, има и лоши екземпляри"
    Въпросът е кои екземпляри преобладават... При тях сътовошението определено не е 50/50, а клони към лошата страна и то сериозно.
  • 4 Маркуча

    5 1 Отговор
    Колко тънка чувствителност към този въпрос се наблюдава! А това, че войната срещу пкк и техните производни в Сирия и Ирак се приподнася като война между комшиите и кюрдите и това се прави много натъртено, как да си го обясним???
    Холокоста е исторически факт, който е позор за цялото човечество, но това дава ли правото на евреите да упражняват бавен и мъчителен "холокост" спрямо палестинците, като им отнемат земите педя по педя всеки Божи ден, като не им дават правото на международна търговия, дори да ги оставят без правото на хуманитарна помощ!!!
  • 5 хьхь

    0 0 Отговор
    Какво му е спорното? Дойчовците избиваха милиони поляци по време на окупацията, искаха да заличат полската нация, като тор за тяхната.
    Сега отказват дори да платят репарациите, които се полагат за окупационната си политика, да ги вземели поляците от ГДР (държава, която е заличена като марионетна, и не съществува).
    Все едно България да отговаря за кланета на кюрди и арменци в Османската империя, щото сме били някога в една територия.
  • 6 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Този закон Полската държава СЕГА иска да го приеме. Той ще се отнася за полските граждани, които ще си позволяват да наричат въпросните лагери "полски", нали така ?
    Или аз неправилно го разбирам? Той не може да се отнася и Полша не може да предяви никакви претенции към сингапурци, френци,израилтяни, българи и прочие. Не може и няма да има никакво основание, да налага някакви санкции или наказания на граждани на друга държава !
    Защо г-н Натаняху се натяга ? Той да си нарича както си иска. Аз поне мисля, че ПРИЛАГАТЕЛНОТО "ПОЛСКИ" СЕ ОТНАСЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА ГЕОГРАФСКОТО НАХОЖДЕНИЕ на тези обекти ! И през ум не ми е минавало , да свързвам тези кошмарни места с полски граждани, полска култура и най-малко със съвремената Полша!! Които са били на полска територия, какви да са? Имало и на територията на тогавашна Германия - тях никой не ги нарича " полски"!Съвременните полски управници да не би да чувстват някакво угризение, че не са успели да ги предотвратят тогава техните дядовци и бащи ? Че е глупаво - глупаво си е !!
    Тъй са решили /ВСЕКИ БАШКА ЛУД/, тъй да си го приемат !
    Как да ги наричаме ? Еврейски ? Русия и Украйна /най-малко/ също ще имат претенции, да ги наричат тогава "руски" или "украински" !?
    Не искам да знам точната статистика, но ми се струва, че в тези античовешки "лагери", са унищожени много по-вече граждани на тогавашния СССР, отколкото евреи.
    Но евреите са много сладки ! Холокост е само техен и на никого другиго !! Те трябва
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания