Last news in Fakti

2 Февруари, 2018 07:27 12 000 57

2 февруари 1943 г.: Сталинград - битката, която реши Втората световна война (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • сталинград-
  • втора световна война

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите в нея са най-тежките

2 февруари 1943 г.: Сталинград - битката, която реши Втората световна война (ВИДЕО + СНИМКИ) - 1
Снимка: БТА/АП

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите в нея са най-тежките. Но тъй като психологическото ѝ значение е огромно, тя става решаваща за изхода на Втората световна война.

Всъщност Сталинград е трябвало да бъде само етапна цел за Вермахта - като отправна точка за завземане на нефтените полета на Кавказ. Заради името на града обаче битката за него, започнала през лятото на 1942 година, придобива върховно политическо значение - както за Адолф Хитлер, така и за Йосиф Сталин.

Германската офанзива на шеста армия под командването на генерал Фридрих Паулус е била рискована още от самото начало - заради твърде дългите снабдителни пътища. Тя започва в средата на август 1942, близо година след германското нападение над Съветския съюз. Навремето Хитлер заявява: "Руснаците са на края на силите си". Това обаче се оказва огромна заблуда. Вермахтът действително успява да завладее по-голямата част от града до средата на ноември - и то въпреки огромната съпротива. Същевременно обаче Червената армия започва контраофанзива от два фронта и обкръжава германците. Още в края на ноември 1942 цялата шеста армия на Вермахта и части от подкрепящата я четвърта танкова дивизия - близо 300 000 души - са обградени. По заповед на Хитлер обаче те трябва на всяка цена да удържат позициите си. Подобна заповед дава и Сталин още през юли: "Нито крачка назад".

Настъплението на руснаците

Тъй като нито една от страните не отстъпва от позициите си, на бойното поле възниква нещо като "котел". Положението в него бързо се влошава. Снабдяването на войниците от Вермахта се осъществява посредством голям въздушен мост. Само че то не успява да задоволи нуждите им. С напредването на Червената армия снабдяването става още по-трудно. В зимните месеци температурите падат до минус 30 градуса. И така повечето от заклещените в "котела" германски войници умират не в битка, а от глад и студ.

2 февруари 1943 г.: Сталинград - битката, която реши Втората световна война (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Въпреки това генерал Паулус все още стриктно спазва заповедта на Хитлер да се бият "до последно" и на 8 януари 1943 отхвърля съветското предложение за капитулация. На 29 януари, когато положението вече е напълно безнадеждно, Паулус изпраща до Хитлер по телеграф следното съобщение: "Шеста армия поздравява своя фюрер по случай годишнината от идването Ви на власт. Над Сталинград още се развява знамето с пречупения кръст. Нека за сегашните и бъдещите поколения нашата битка бъде пример за това никога да не капитулираме - дори и в най-безнадеждното положение. Тогава Германия ще победи. Хайл, майн фюрер!"

Само че верността на генерал Паулус към Хитлер не е безгранична. На 31 януари, когато Червената армия нахлува в неговата главна квартира, разположена в мазето на едно кафене, главнокомандващият е пленен. Той забранява на офицерите си да се самоубият - те трябва да споделят съдбата на редовите войници. Германските войски капитулират. Междувременно "котелът" е разделен на южен и северен. В края на януари германските войници в южния "котел" се предават. На 2 февруари се предават и войниците от северната част. Те са арестувани от руските въоръжени сили.

Стотици хиляди жертви

В битката при Сталинград загиват половин милион руснаци, между които и много цивилни граждани. Причината: Сталин дълго време не разрешава цивилното население да бъде евакуирано. А и Червената армия не щади своите сънародници. Близо 40 000 от тях са убити при бомбардировките още през първите дни. Близо 75 хиляди руснаци остават в града до края на битката. Много от тях обаче умират от глад и студ. Предполага се, че от германска страна загиват между 150 000 и 250 000 души. А от стоте хиляди германски военнопленници оцеляват едва 6000. През 1956 те се завръщат в Германия. Сред тях е и Паулус.

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите му в нея са най-тежките. Но "психологическото ѝ значение е огромно и поради това тази битка е решаваща за изхода на войната", обяснява историкът Йохен Хелбек от университета Рютгерс в Ню Джърси. Включително и поради това, че "от самото начало двете страни оповестяват, че тази битка ще бъде решаваща". Хелбек, който събира спомените на германски и руски ветерани от Сталинград в специален онлайн проект под името "Facing Stalingrad", казва, че след битката Червената армия е искала да покаже на целия свят, "че е победила най-добрата армия в света".

Сталинград, чието име е променено през 1960 година на Волгоград, и до днес е пълен със свидетелства за битката. Музеят "Сталинград" е един от най-посещаваните в Русия. И новата британска комедия "Смъртта на Сталин" потвърждава, че следите на битката са осазаеми и до ден-днешен. Диктаторът Сталин е виновен за смъртта на милиони съветски граждани. Но неговото име се свързва и с победата над хитлеристка Германия. Руският министър на културата Владимир Медински забрани филма със следния аргумент: "Много хора... ще възприемат този филм като обидна подигравка със съветското минало". Крайно неуместно било този филм да се показва на екран точно в навечерието на годишнината от Сталинградската битка.

Постигнато ли е помирение 75 години по-късно?

В боевете загиват общо над 700 000 души - войници и цивилни граждани. И днес при строителни работи в града нерядко биват откривани единични трупове и масови гробове. Сред тях има, разбира се, и трупове на загинали германски войници. Благодарение на сътрудничеството между Германския съюз за грижа над военните гробове и руските власти тленните останки на загиналите се погребват в официалните военни гробища - като гробището Росошка край Волгорад. В него гробовете на войници от германския Вермахт и на червеногвардейци са отделени от една пътека, но все пак гробището е общо.

През 1984 германският канцлер Хелмут Кол и френският президент Франсоа Митеран си подадоха ръце на някогашното бойно поле край Вердюн и посочиха на своите народи пътя на помирението. Русия и Германия обаче са все още далеч от подобен жест. "И двете страни още нямат готовност за това", смята историкът Йохен Хелбек. Много руснаци все още хранят предубеждения към германците. Но и в Германия "все още липсват готовността и усещането, които са налице спрямо французите, британците или американците", смята историкът. Той обаче се надява да доживее деня, в който германски държавник и руски президент ще могат да си подадат ръце над сталинградските гробове

.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радев

    65 29 Отговор
    ТЕ СССР СПАСИХА СВЕТА
  • 2 mediator37

    28 53 Отговор
    Заради некадърността на Жуков и Сталин Вермахтът за четири години изби 30 милиона военни и цивилни граждани на СССР и върна страната в каменната ера. Огромните човешки жертви и материални щети доведоха до бавната смърт на комунизма и СССР.
    По време на сталинградската битка се провежда друго голямо контранастъпление по направлението Москва- Ржев, ръководено от уникалния некадърник маршал Георги Жуков, което завършва с пълен провал и избиването до крак на няколко атакуващи съветски армии. Същата пирова победа като при Сталинград.
    При Сталинград са пленени 67000 измършавели германски войници на цената на 1 милион избити съветски.

    Коментиран от #6, #14, #20

  • 3 Тимур

    40 16 Отговор
    И пак ще го опазят !
  • 4 Жидомасов Гроб

    39 9 Отговор
    Освен съдбовното: "Ни шагу назад!Приказ № 227" (Нито крачка назад! Заповед 227), Сталин казва и друго - "Бий своите така, че чуждите да се плашат!" (Бей своих так, чтоб чужие боялись). И едното и другото не са казани за първи път от Него, обаче показват решителността за победа. В днешно време, колкото и да ми се иска да кажа, че света е станал по-добър - виждам, че никой от двамата не успя да победи... И двамата бяха надхитрени от Жидомасонските Господари (((

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 любопитен

    21 9 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Ти май съжаляваш, че не си "газифициран" от онзи с малките мустачки?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 падналия ангел

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    То пък Хитлер щото ги е водил лично!

    Коментиран от #19

  • 9 Справедлив

    49 9 Отговор
    Шапки долу! Спор за героизма на обикновените хора няма.! Поклон! Умът ми не побира как два народа дали на света Гьоте и Пушкин, Бетовен и Чайковски, могат да озвереят до такава безумна степен и да си пуснат толкова много кръв! Главната причина са идеологиите на комунизма и фашизма- класова и расова омраза. Неслучайно няма градове, носещи имената на Сталин и Хитлер в новото време.Докато за Хитлер няма колебания. Той е злодей! Но все още има заблудени хора, които не вникват в пагубната роля на Сталин за чудовищните загуби през войната.Да струпаш 300 дивизии на границата. Да им забраниш да се отбраняват през юни на 1941. Да допуснеш да ти разорят страната, въпреки, че военното разузнаване ти е докладвало, че ще има агресия от страна на Хитлер...Да си съюзник на нацистите до 21 юни 1941.Да ги снабдяваш с всичко необходимо да водят тази гнусна война...Ето това е ключът за разбирането на събитията...Иначе отново казвам-Поклон пред героизма на тези, които са отбранявали отечеството си!

    Коментиран от #10

  • 10 mediator37

    17 21 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    Малко са хората като теб, които четат и други източници и са наясно, че некадърността на Сталин и Жуков е огромна.
    По повод ".. героизма на тези, които са отбранявали отечеството си!", В книгата "Взимам си думите назад" Виктор Суворов пише, че тази война неправилно е наричана в СССР "Отечествена война", защото истината е, че Сталин се е подготвял пръв да нападне Хитлер, но е изпреварен.
    Ето защо Суворов казва, че правилното име на войната е "Първа социалистическа война", защото и двете идеологии са социалистически и двамата лидери са искали световно господство.

    Коментиран от #12, #18

  • 11 Бесен Язовец

    28 11 Отговор
    Руската армия обгражда 2.5 милиона армия при Сталинград от които в плен взимат 65 000 от които в Германия се връщат 6 000 ! А тия мизереници от DW за пореден път доказаха че са ФАШИСИ НАСЛЕДНИЦИ които мн.съжеляват че загубиха ВСВ
  • 12 Бесен Язовец

    35 17 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Ако не бяха Сталин и Жуков баба ти и дядо ти щяха отдавна да са избегали през КОМИНА на Аушвиц или Освиенцим!
  • 13 Наблюдател

    9 20 Отговор
    Историческата иститна е, че една битка не може да реши изхода от една световна война! Всичко останало е пропаганда и литература.

    Коментиран от #15

  • 14 Кики

    22 20 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Ти, който очебийно симпатизираш на Вермахта, не си ли си помислял някога, че живееш благодарение на загиналите руски бойци през ВСВ? Отгоре на това, имаш наглостта да поучаваш Сталин и Жуков как се води война! Благодари на Бог, че не си се родил в Русия през 1921г.

    Коментиран от #23

  • 15 Изчезни БЕ ПЛЪХ

    24 14 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Така ти се ще, самоче ти и господарите ти не можете да промените историческите ФАКТИ!!!! Които са ЧЕ Благодарение на великия СССР и неговия водач Йосиф Сталин победиха ХИТЛЕРИСТКА Германия насъскана от едрия капитал да превземе СССР

    Коментиран от #16

  • 16 Наблюдател

    18 27 Отговор

    До коментар #15 от "Изчезни БЕ ПЛЪХ":

    Първо, русофилите имате характерните черти на споменатият от теб гризач.
    Второ, Русия е тази, която непрекъснато фалшифицира историята за да се покаже в изгодна светлина.
    Трето, ако махнеш руските очила, с които четеш историята, може да ти стане ясно, че от 23.08.1939 г. до 22.06.1941 г.ХИТЛЕРИСТКА Германия и БОЛШЕВИШКА Русия бяха бойни другари и съюзници, заедно започнаха ВСВ и си поделиха Полша. Когато Германия превземаше Европа а Великобритания се биеше за своята независимост, Русия снабдяваше германците с храни и стратегически суровини. И ако не беше АНТИХИТЛЕРИСТКАТА КОАЛИЦИЯ в състав от 65 държави Хитлер щеше да стигне до Владивосток.

    Коментиран от #22, #52

  • 17 ВМОРО

    9 8 Отговор
    Вечно презрение за антихитлеристката коалиция, лишила Царство България от национално единение! Да живее победата!
  • 18 Справедлив

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Приятелю, много е тъжно! Колко още години трябва да минат, за да се вникне в тази социална катастрофа. Най-много се пенявят хора, които не са обличали униформа и не са обували чепици. Суворов е безспорен в книгите си.Трябва да си дебил, за да не вникнеш в анализа на един кадрови офицер. А за най-запалените аналитици: Михаил Мельтюхов-"Упущенньiй шанс Сталина. Советский союз и борьба за Европу 1939-1941гг." Авторът е професионален историк в АН на Руската федерация.За него колегите му казват, че след тази книга историята на ВСВ изобщо вече не е същата.На тези, които много се зъбят ще им кажа, че трябва сносно да знаят руски език.Книгата я има в нета-154 стр.
  • 19 ВМОРО

    16 16 Отговор

    До коментар #8 от "падналия ангел":

    Хитлер е служил на Западния фронт през Голямата война, другарю джендър! Отличаван и награждаван многократно. Ранен е през 1916 година в битката при Сома, а през 1917 година се връща на фронта. През 1918 година отново попада в болница поради временна слепота, причинена от нападение с иприт. Къде са се сражавали червените гниди Ленин, Джугашвили, Зиновиев, Каменев, Троцки, Свердлов, Бухарин?
  • 20 Горд Българин

    14 10 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Ти си пълен профан и неграмотник
  • 21 Ярослав Станчев

    24 9 Отговор
    Добре,че Сталинград не са го отбранявали джендъри и "полово неутрални"защото сега цяла Европа щеше да е един огромен концлагер.
  • 22 Изчезни БЕ ПЛЪХ

    34 14 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Войските на СССР стигнаха до Берлин и чак тогава страхливците от UK i USA направиха жалкия десант! И от къде точно снабдяваха СССР със сурвини като в тилът на СССР беше Япония от Север ледове а от Запад и Юг Германия? САЩ си играеха на пирати с японците докато СССР мачкаше фашиската сган!

    Коментиран от #24, #26

  • 23 filo

    19 18 Отговор

    До коментар #14 от "Кики":

    Кикирики, както вероятно знаеш победителите пишат историята и лансират истината през своя мироглед. Благодарение за руските бойци България се првърна в комунистическа кочина, каквато е и до днес. Ние българите сме били съюзници на Хитлер и България е подкрепяла Германия, благодарение и на която получава исвестни териториални придобивки и при побед на вермахта вероятно щяхме да бъдем допълниътелно облагодетелствани с загубени в предишните войни територии. Ако времахтът беше победил вероятно още преди 75 години щяхме да сме европейци и никога нямаше да попаднем в съветската сфера на влияние, което се оказа пагубно за България и е много вероятно животът ни да беше по-добър.

    Коментиран от #25, #33, #47

  • 24 Наблюдател

    10 12 Отговор

    До коментар #22 от "Изчезни БЕ ПЛЪХ":

    Първо, както ти писах от 23.08.1939 г до 22.06.1941 г. Болшевишка Русия снабдява Хитлеристка Германия с храни и стратегически суровини. Т.е. Русия подпомага превземането на Европа от Хитлер.
    Второ, ако ми говориш за снабдяването на Русия от САЩ и Великобритания с храни, оръжие и стратегически материали ще те ограмотя и ще ти кажа, че това става по различни пътища. През пристанището в Мурманск, през Иран, който за целта е окупиран от Русия и Великобритания, а американските самолети са изпращани и от и т Аляска до Чукотка, с американски пилоти, а от там са ги поемали руснаците. Има специален филм /руски/ по този повод. "Перегон" се казав, може даго гледаш в нета.

    Коментиран от #27

  • 25 Бесен Язовец

    14 11 Отговор

    До коментар #23 от "filo":

    Ако вермахта беше спечелил сега ще ше да се казваш Палмолиф или Тео Ботаникал - а дедо ти затова лежа у лагера Белене щото говореше точно като тебе!

    Коментиран от #28, #35

  • 26 Учуден

    6 10 Отговор

    До коментар #22 от "Изчезни БЕ ПЛЪХ":

    На всички им идват глупави мисли, но умните ги премълчават! Малко по-сериозно, моля! Вижте на картите разположението на фронтовете на 06.06.1944г.и тогава пишете ! Доста години след войната критикуват Чърчил, че са закъснели с откриването на Втория фронт.Той отговаря две неща, че ако е било лесно да се Прави десант през Ламанша, то немците са щели да го направят още през 1940г.И по- важното е, че вторият фронт е Източният фронт, защото Англия е във война с Германия от 03.09.1939г.

    Коментиран от #29

  • 27 Изчезни БЕ ПЛЪХ

    12 6 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Германия се готви 10 г.за ВСВ и точно 1939 г.изведнъж ше опре до руски суровини и храни щото и беше мн.трудно с Полша и Франция ли? И зчезни бе ......☝

    Коментиран от #32

  • 28 Ярослав Станчев

    8 8 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    На него специално щяха да му изберат име като Ариел,Хед енд Шолдърс или Персил.Все пак чистите арийци ще го ползват.

    Коментиран от #31

  • 29 Изчезни БЕ ПЛЪХ

    12 5 Отговор

    До коментар #26 от "Учуден":

    Ха-ха-ха ха-ха как ти ле сравняваш бреговете на UK с бреговете на Франция на Ламанша !?!? Ей шубето е голям страх.Най дървената операция през ВСВ беше тоя десант подложиха хиляди мъже на германските оръдия и картечници.
  • 30 1111

    18 3 Отговор
    Възхищавам се на всеки народ, защитавал до последно дома си и родната земя.
    Войните не се печелят от командващите!
  • 31 Бесен Язовец

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ярослав Станчев":

    Тоя си е чист КАЛЪП от тия домашните, ама не исках да бъда груб вс.пак съм възпитан мъж😂

    Коментиран от #36

  • 32 Наблюдател

    8 13 Отговор

    До коментар #27 от "Изчезни БЕ ПЛЪХ":

    Първо, ако беше по-интелигентен, нямаше да си слагаш такъв ник и да обиждаш опонентите.
    Второ, съжалявам, но пропуските в образованието ти не могат да бъдат запълнени, а пораженията, които е оказал върху теб руската пропаганда са неизлечими.
    Само, ще ти кажа, че тази подготовка, на Германия за война се е провеждала на съвместно с руснаците и на руски полигони. по-специално за танкисти /Гудериан е бил в Русия преди войната/ и на Луфтвафе. А ешалоните от Русия за Германия пълни с храни и стратегически материали са се движели до 22.06.1941 г. включително.

    Коментиран от #34

  • 33 Кики

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "filo":

    Не трябва да се вярва сляпо на всичко, което прочетеш след края на войната! Ако ще и руски генерали да са го писали. Историята не търпи, ако е станало така или иначе, един написал или казал това, а друг онова. Действителноста е една - Германия напада, след това губи войната. Дали сме щяли да живеем добре, ако Германия бе спечелила? Ами Хитлер още преди войната е казал кой, как ще живее!

    Коментиран от #46, #51

  • 34 Изчезни БЕ ПЛЪХ

    7 6 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    1- ти не си опонент а си чист плювач има разлика
    2- що си решил че си интилигентен аз не знам 3- много добре знаеш с кой си коресподираш

    Коментиран от #39

  • 35 filo

    6 8 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    Абе язовец, ти откъде знае кой къде е лежал и кой как е щал да се казва. Кажи руска платена подлого. Аман от гупости и дребни заяждания.

    Коментиран от #38

  • 36 Ярослав Станчев

    9 8 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен Язовец":

    Е,ама в банята на Бухенвалд щяха да ползват за теляк,все пак е фен на Вермахта,а на тях им се полагат привилегии.Имат избор,да станат на веро,прах за пране или сапун.А най-големия келепир ще му е ако го сложат в банята на Хитлер или Гьоринг,като тоалетна хартия.

    Коментиран от #37, #50

  • 37 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #36 от "Ярослав Станчев":

    Тъй ДЕ тъй😁
  • 38 Бесен Язовец

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "filo":

    Не е нужно да си медиюм за да разбереш кой къде е лежал, и на какъв чооовек си потомък

    Коментиран от #41

  • 39 Наблюдател

    5 10 Отговор

    До коментар #34 от "Изчезни БЕ ПЛЪХ":

    Прав си, ти си обикновен русофил, с присъщите за тази порода интелект, култура и познания.
  • 40 Кcaniba

    9 5 Отговор
    после фащ били спечелили Втора Световна!!!
    Простете, но предполагам и в Сталинград са победилиамериканците, защото иенно 6 тата армия на Германия е била най боеспособната и укомплектованата армия на Вермахта!!!
    итката при Сталинград (днешния Волгоград в Южна Русия), водена между СССР и Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората световна война.
    Битка при Сталинград
    Тя е сред най-кръвопролитните сблъсъци в човешката история. Включва няколко етапа: сраженията на подстъпите към Сталинград, борбата за контрол на самия град, както и съветската контраофанзива, която завършва с обкръжаване и унищожаване на немската 6-та армия.

    Коментиран от #42

  • 41 Човек

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "Бесен Язовец":

    Язовец, поради незнание винаги опростяваш нещата! Вдигни малко нивото! Скучен и злобен си! Не се Прави така дебат по сериозни теми! Жалко! Базата ти данни е много оскъдна!
  • 42 Ха-ха-ха

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Кcaniba":

    Много закъсня!

    Коментиран от #43

  • 43 Кcaniba

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Ха-ха-ха":

    ко речи???
  • 44 Ярослав Станчев

    11 10 Отговор
    Текст към връзката
    Туй ги чака всички дето си навират гагата там където не им е работа.
    Феновете на Хитлер и Вермахта да се чувстват специално поздравени!

    Коментиран от #45, #49

  • 45 Човек

    7 4 Отговор

    До коментар #44 от "Ярослав Станчев":

    Хитлер няма фенове, бъди сигурен. Фаталното е , Сталин има фенове. Това е жалкото!
  • 46 ВМОРО

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Кики":

    “Особено ни вълнува поправянето на извършената на времето неправда спрямо България. Сега‚ след като германският народ‚ със силата на своето оръжие осъществи тази ревизия‚ вярваме‚ че сме дали на нашите верни бойни другари от Голямата война една историческа отплата.” Берлин, 04 май 1941 година, А. Х.
  • 47 ВМОРО

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "filo":

    Най-вероятният сценарий. Да живее победата!
  • 48 ВМОРО

    6 6 Отговор
    На 10.01.2018 година се навършиха 74 години от смъртта на хауптман Герхард Венгел, геройски загинал в небето на Радомир. Дълбок поклон и вечна признателност!
  • 49 filo

    9 7 Отговор

    До коментар #44 от "Ярослав Станчев":

    Истина е, че Русия спечели войната, но с много повече жертви и материални загуби от Германия, а впоследствие се видя, че немците се възстновиха много по бързо от клетите братушки, които всъщност винаги са си били мизерници та и до днес. Все пак всички знаем, че алкохолът не прощава. Загубилите воната германци днес са една от най-богатите държави в света, най-малко сто години по-напред от севетска Русия и неслучайно всеки иска да живее там. Ти да не беше от ония дето обясняваха по форумите, че москвето е по-кола от БМВ. Мисля, , че или си болен, промит мозък или си си продал дребната съветска душица за няколко копейки или пък си един човек с няколко ника.
  • 50 pompev

    3 8 Отговор

    До коментар #36 от "Ярослав Станчев":

    По добре банята в Бухенвалд,отколкото на прасетата в Ловеч.От второто никой не се е спасил И продължава И до днес ! .А тия от банята държава направих
  • 51 pompev

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Кики":

    Излаз на з морета,българите щяхме да си имаме земите.Унгария е най ощетена в това отношение.Филиали на БМВ,мерцедес И куп немски инвестиции.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 pompev

    5 0 Отговор
    Кви дами е,днеска петльов ден

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 народ

    6 2 Отговор
    До тия дето казват,че Германия веднага се възстановила след войната.Само че,се измъквате по терлички и премълчавате как се възстанови.Ще ви напомня,за да не дрънкате тъпотии.
    Германия се възстанови бързо за сметка на награбеното от цяла Европа,което изнасяше с вагони и криеше по време на войната.А не за това,че са голяма работа!Защото са крадци!

    Коментиран от #57

  • 57 Маркуча

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "народ":

    Само да добавя, че Германия и Япония нямаха право на собствена армия след ВСВ, съответно нямаха разходи за военно-промишлен комплекс!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания