1 856 3

Китай иска своя военна база в Афганистан

Пекин планира мерки за възпиране на набезите на екстремисти срещу Синцзян

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Китай преговаря с Афганистан за изграждане на военна база близо до общата им граница, надявайки се това да предотврати набези на ислямистки екстремисти на негова територия и да помогне на уязвимата му съседка, предаде Reuters.

Военният лагер ще бъде построен от Афганистан в т.нар. Вахански коридор в североизточната част на страната, разположен срещу неспокойния китайски район Синцзян. Напоследък китайски и афганистански военни патрулират заедно в тази зона.

Планът е част от големите инфраструктурни проекти на китайския президент Си Цзинпин в Централна Азия за възстановяване на древните търговски пътища, като проекта "Един пояс, един път", който ще свързва Пекин и Европа.

Според анализатори Пекин, който налива милиарди долари в Южна и Централна Азия, не иска афганистанският конфликт да дестабилизира района.

КНР се опасява, че членове на уйгурското малцинство в изгнание, бойци от "Ислямско движение в Източен Туркестан" или други, може да извършват нападения по границата откъм Вахан, както и че джихадисти от групировката "Ислямска държава", бягащи от Ирак и Сирия, може да навлизат оттам в Синцзян.

Проектът за военна база беше обсъден неотдавна от министрите на отбраната на двете страни, но предстои да бъдат уточнени детайлите.

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • А стига бе
  Отговор
  1 18:55  02.02.18
  Опааа-каква стана тя сега..Китай ако влезне в Афганистан , това ще е поредният шамар за САЩ.Руснаците в Сирия и с поглед за Египет ,Китай в Афганистан и в следствие ще се окаже че целият Б.Изток се изплъзва от ръцете на САЩ.Еми време е-защото американците от години правят там само интриги и войни.
 • Бррр
  Отговор
  2 23:43  02.02.18
  Вече се вижда краят на хегемонията на САЩ!
 • Шопа
  Отговор
  3 18:15  08.03.18
  Нищо не сте разбрали. Това значи, че човека си брани инвестициите и всички играят заедно.

Напиши коментар:


Публикувай