Last news in Fakti

2 Февруари, 2018 19:42 4 024 33

Русия почете героите от Сталинград (СНИМКИ)

  • русия-
  • сталинград-
  • владимир путин

Президентът Путин лично присъства на големия военен парад по случай 75-годишнината от победата на Съветската армия

Русия почете героите от Сталинград (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Руският президент Владимир Путин взе участие в днешните тържества във Волгоград по случай 75-годишнината от победата на Съветската армия над нацистките завоеватели при Сталинград - най-кръвопролитната битка в историята на човечеството, променила хода на Втората световна война, предаде ТАСС.

В реч на празничния концерт в града на Волга Путин нарече сражението за Сталинград "най-великата битка не само във Втората световна война, но и в цялата история на човечеството".

По думите му цялата страна тогава "се изправи като несъкрушима твърдина" пред завоевателите. "Съветските воини, заедно с жителите на града, се бориха доблестно, превръщайки в крепост всяка улица, всеки окоп, дом и огнева точка", подчерта той.

Русия почете героите от Сталинград (СНИМКИ)

Русия почете героите от Сталинград (СНИМКИ)

Президентът призова потомците да не проявяват малодушие и "да се равняват по делата на бащите и дедите си", отстояли Сталинград. Трябва така, както героите от войната, да вървим към поставените цели и да постигаме повече от това, което вече сме успели, да устояваме на всякакви изпитания, да се грижим за родната си страна и да работим за разцвета й, подчерта той.

Стопанинът на Кремъл специално благодари на ветераните за великата победа, в която те спасиха родината си, за самоотвержеността им и за всичко, което те са направили за страната си.

Русия почете героите от Сталинград (СНИМКИ)

Путин посети величествения мемориален комплекс в чест на победата на хълма Мамаев курган, положи венец пред вечния огън в залата на славата там и почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите в боевете съветски воини. Той положи и венец пред гроба на маршал Василий Чуйков, командвал 62-а армия, отличила се в битките за Сталинград, починал през 1982 г. и погребан според завещанието му на територията на мемориала.

Русия почете героите от Сталинград (СНИМКИ)

По данни на руски и германски източници в грандиозната битка през зимата на 1942-43 г. са загинали общо над 2 млн. души - както войници и офицери и от двете страни, така и обикновени граждани. В полетата на десетки километри от града и до днес периодично биват откривани останки на войници от времето на битката и биват погребвани на мемориални гробища и в братски могили.

Грандиозната битка приключи на 2 февруари 1943 г. с пълната капитулация на германските войски, командвани от фелдмаршал Фридрих Паулус, обкръжени от съветската армия. Всичките се предават в плен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    52 9 Отговор
    Мир на прахът на героите и соросите на колене 24ч.за назидание че плюват по Русия!
  • 2 Гонзо виелицата

    42 3 Отговор
    Дааааа, а САЩ геройте от Макдоналдс, загинали героично от преяждане с чииз бургери и пържени картофи! Слава вам търбуси! Очите ми се пълнят от мъка като говоря за героизма им.......:(((((((
  • 3 Kcaniba

    48 6 Отговор
    Русия непобедима!!
    Склонете главите пред героите.
  • 4 ЩУН

    36 4 Отговор
    Слава
  • 5 Гост

    8 38 Отговор
    Химлер го е казал! :

    При всички предишни кампании, враговете на Германия имаха достатъчно здрав ум и порядъчност, за да отстъпят на превъзхождаща ги сила, благодарение на старата си и цивилизована… западноевропейска изтънченост. В битката за Франция вражеските части се предаваха, още щом получеха предупреждение, че по-нататъшната съпротива е безмислена. Разбира се, ние, есесовците отидохме в Русия без илюзии, но до последната зима твърде много немци не осъзнаваха, че руските комисари и твърдоглави болшевики са преизпълнени с жестока воля за власт и животински инат, които ги карат да се бият до край и нямат нищо общо с човешката логика или дълг... а са инстинкт, присъщ на кръвожадни животни.

    Коментиран от #6, #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Kcaniba

    17 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Честит ви празник рекох,
    Химлерастчета

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    Да им е честит и от мен. :) западноевропейски празник ли е ? А?
  • 10 Kcaniba

    24 0 Отговор
    Ми, до преди 1990 е бил "петльов ден" - денят на мъжка рожба.
    Антиеничарски празник.
    След внедряването на толерастията и политкоретност към роми, неоосманци или просто потурнята и западните ценности, празника, сякаш не е много български вече....
    Или??
    Та честит ви празник рекох

    Коментиран от #11

  • 11 Kcaniba

    3 13 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    Спирай пиенето ,остави и на другите тюфлеци да се разквасят!Но хайде вие си знаете в коневръза,имате празник!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кики

    12 2 Отговор
    Аз, снощи пих една ракия в памет на загиналите руснаци.
  • 15 Kcaniba

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    И да проветрявате в коневръза, че след малко винарките ще ви се виждат ,като немски самолети!
  • 16 Kcaniba

    2 23 Отговор
    Фалшивата пропаганда не е спирала в Русия! Жалка история! Фалш!
  • 17 Алфата

    1 21 Отговор
    Путин, Путин, да кажеш, че марш. Чуйков и 62-ра армия са велики - ок. Да наистина в световната военна история може би няма толкова инатизирана, може би волева, може би принудена, да приемем силно патриотична в нечовешки условия и с цената на всичко да задържи града военна част - шапки долу наистина за 62-ра!!! Ама да наречеш една битка велика??? Нищо велико не виждам в 6 месечно брутално унищожение! Тва комунягата вари го печи го, кръвопролитието за него е велика дейност! Печелившото кръвопролитие е основната догма в промиването мозъците на пролетариатската тълпа.
  • 18 Алфата

    1 12 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Не се хаби! В русофилско-бесепарски(к)-посткомунистически-носталгично трагикомичен форум си. Почти на конгрес на ЦК!

    Коментиран от #19

  • 19 учуден

    16 0 Отговор

    До коментар #18 от "Алфата":

    Ти си бил на такъв конгрес? Браво! Иначе конгресите се правят за партия а не за ЦК, ама нищо, незнанието е характерно за профанизирани и нереализирани комсомолски активистчета!
  • 20 гост

    2 9 Отговор
    Долу комунягите !
  • 21 ОХООО НАД ПАМЕТНИКА ХИМИЧЕСКИ СЛЕДИ

    2 2 Отговор
    ОТ САМОЛЕТИ .И ТАМ ЗАТОВОРА ЗА ТРОВЕНЕТО НА ПЛАНЕТАТА И ПОПУЛАЦИЯТА Е В СИЛА.
  • 22 mediator37

    2 7 Отговор
    Не знам колко сте наред като викате "Слава!" на нечия чужда армия. Съветската армия, която влезе в България 1944г. знаете какво клане на българския национален и стопански елит донесе и къде ни върна за 45 години - най-бедната държава в Европа.
    Може би руската армия, която ни освободи от петвековно турско робство заслужава "Слава!", но е хубаво да правите тая тънка разлика между руска и съветска армия. Нямат нищо общо.
    Техният паметник Родина мать като нашата Света София на Чапкънов с изпъкнала цица и баджачеста, с оформен пубис.

    Коментиран от #24

  • 23 Фриман

    3 0 Отговор
    Комунизъм, комунизъм викаха те, не разбирайки дори и значение на думата! Затваряйки целия смисъл в своите главички, без възможност за осъзнаване! В своето време тази форма на управление е доста по-гуманна. Такава държава като Китай се управлява от комунисти и всичко е супер при тях! Бъркате понятия за комунизъм и култ на личност! Всички проблеми са от личности, а не от система! Какъвто правител имахте, такъв ви беше комунизма!
  • 24 Kcaniba

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "mediator37":

    Ако не Червената армия, София щеше да е изпепелена от жидомасоните и господарите ти от фащ и гритбрит!!
    Чърчил е изобщо искал да затрие България , голям българомразец е!!
    Чети малко, лумпии

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Kcaniba

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "mediator37":

    По редовно мастурбирайте.
    И ще ви се открие друга низия към паметниците, културата и паметта за предците.
    Паметниците си имат канони, Френската Революция и т.н.
  • 27 Йордан Иванов

    2 0 Отговор
    Слава на героите
  • 28 Йордан Иванов

    1 2 Отговор
    Черно масови убиици проникнали през вулкан в Исландия дотогава владееха положението в огромни региони на Европа И Азия.
    При Сталинград Светия дух взе власта в СССР И освободи Европа и Азия от нагли масови убиици..
  • 29 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    битката за сталинград е наистина показателна за стоицизма на съветския човек ,победил въпреки идиотите които го управляват.немците обаче също в тва време ги управлява идиот и ги вкарва в тази ненужна битка в изключително неизгодна ,дори безсмислена ситуаця.за немците сталинград не е бил абсолютно никакъв военно стратегически обект.немската армия стига до волга на широк фронт и бавно ,но сигурно настъпва в кавказ към каспииско море.идиота хитлер обаче пренасочва малкото му боеспособни части към сталинград вкарваики ги от динамична в статична позиция срещу в пъти по-голям и по-добре оборудван противник,което води и до фиаското в самия град.дори при пробива на фронта е било възможно да се изтегли 6 та армия на паулус.идиота хитлер не позволява,което обрича останалите в града части на гибел.въпреки това съветския успех е силно преувеличен.реално руснаците улавят 75000 немци във въпросния чувал ,а реалните загуби на ссср пак са в пъти по-големи от немските.немците обаче няма как да ги въстановят за разлика от руснаците.по същото време е разгромена и армията на хитлер в северна африка,което реално дублира загубите му.в тази битка основно се провалят немските съюзници квито са италианци,унгарци и румънци чиито армии реално са разгромени.от 600000 души загубени в тази битка 300000 са съюзници на меците.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Трол

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Вече официално е признато от руската историческа наука,че от 23 до 31 юли 1942 г. 270 хиляди немски войници, разполагащи с 3400 оръдия и миномети и 400 танка,атакуват 540хиляди съветски бойци и офицери,имащи 5000 оръдия и миномети и ок. 1000 танка. Съотношението на силите на Сталинградското направление за първите два месеца от битката изглежда по следния начин:германското командване имащо на разположение 18 немски и 4 румънски дивизии,в това число 3 танкови и 3 моторизирани,води успешно настъпление.
    Десо ти къде ги видя 300 000 съюзници на немците? Пак приказки от "1001 нощ".
  • 31 Трол

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    И в твоята любима уикипедия пак не ти излизат сметките!
    В плен попадат 91 000 души (по други данни – 120 000)[86]. Като цяло загубите на Германия и съюзниците ѝ в Сталинградската битка се изчисляват на 850 000[87] – 1 000 000 души (в последното число около 585 000 германци, 110 000 италианци, 160 000 румънци, 143 000 унгарци)[88]
  • 32 Бандеровец

    0 1 Отговор
    Ах, та не изпрати Цар Борис 3-4 армии в помощ на немците, сега Масква щеше да бунище. Стратегическа грешка на Кобурга!
  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Не знаех, че "гения" на пропагандата на фашистка Германия по този начин се е опитал да остърже осраните си гащи!?
    Видиш ли ти - всички "културни нации" се предават на великите бандити, а некултурните руснаци само поради наличието на "твърдоглавие, жестока воля и животински инат" не лягат в краката им.
    В края на 1942 година и малките деца в СССР са разбрали, какви "велики хуманисти" са германците. Това ще се помни навеки от белоруси и украинци- независимо от пропагандата.
    Защо историците не направят паралел между окупирана Франция и окупиран СССР !? Не смеят.......Както мълчат като риби, когато стане дума за англо-американските зверски бомбардировки над Казанлък, Враца, Дупница, Кюстендил, Русе и София !?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания