4 Февруари, 2018 20:22 4 990 9

ЕС може да отмени лятното часово време

  • ес-
  • часово време-
  • лятно

За това ще призоват депутати в ЕП

Евродепутатите вероятно ще призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.

Това ще се случи на дебата в четвъртък сутринта (8 февруари) по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Резолюцията ще се гласува към 13 ч. българско време.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения относно последиците за здравето от смяната на времето, резолюция на комисията по транспорта на Европарламента призовава ЕК да я премахне.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим дори и ако смяната на времето се премахне.

Съгласно директивата, във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време започва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ззз

    45 13 Отговор
    Дано най накрая премахнат тази простотия със смяната на времето
  • 2 Патриот

    22 14 Отговор
    Путин направи това отдавна в Русия.
    Нима Европа ще повтаря "диктатурата" на този достоен световен лидер?

    Коментиран от #6

  • 3 РАМБО

    21 8 Отговор
    Има логика , обаче :
    Трябва да останем на лятното време , останем ли на зимното лятото ще се мръква в 20.30 и ЩЕ СЕ СЪМВА В 3.45 !!! Някой може и да става толкова рано , но това са единици другите няма да могат да си отспят ! Кокошките тогава се будят !
    А ако в цяла Европа сме на едно време кое време ще изберат ? Шведско , норвежко и т.н. съмва се в 2.00 и се мръква в 14.00 - пълна дивотия !

    Коментиран от #9

  • 4 Ads

    23 4 Отговор
    Трябва да се отмени зимното, а не лятното. Март трябва да минем на лятно и повече да не се сменя.
  • 5 onq s konq

    13 6 Отговор
    Е ако отменят лятното часово време как ще знам през лятото колко е часът?
  • 6 Османчо

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    И Ердоган го направи преди няколко години в Турция , време е Европа да си свери часовника :) , че взе да изостава нещо

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Harri

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Османчо":

    Боли го някой фара за Ердоган и Турция ...
  • 9 Loretta

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "РАМБО":

    Няма да сме в един и същи часови пояс, а ще се движим заедно, без смяна лятно/зимно. Според мен могат да върнат половин час назад и работата е готова - ни зимно, ни лятно, а по средата.