917 6

Ципрас за протестите: Гърците са срещу фанатизма

Вместо милиони дойдоха хиляди, заяви в специално обръщение гръцкият премиер

Ципрас за протестите: Гърците са срещу фанатизма
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Земетресението и милионите хора, които очакваха организаторите на вчерашния протестен митинг в Атина, останаха само пожелание. Мнозинството гръцки граждани останаха пред телевизорите, независимо от тяхната позиция. Те са съгласни, че външно-политическите въпроси не трябва да се решават с фанатизъм и нетолерантност.

Това се казва в съобщение от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас по повод вчерашния протест в Атина за "защита на името Македония". В него участваха и опозиционните лидери, включително и този на "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис.

Управляващата партия "Сириза" също публикува декларация, в която се подчертава, че "протестът е бил под очакванията на организаторите", които през последните дни, заедно с част от медиите са агитирали хората да участват в него.

"Сириза" обвинява в лицемерие и безотговорност лидера на "Нова Демокрация" Мицотакис по отношение на спора за името, защото той не съобщава каква е неговата позиция по този въпрос. "Сириза" подкрепя правителството и преговорите за разрешаването на спора за името със съседната държава, пише в документа.

"Мирното съжителство на хората, сигурността и стабилността на Балканите са най-добрата гаранция за националните интереси", се казва още в декларацията от партията на Ципрас "Сириза".

Полицията в Атина съобщи, че на протеста е имало около 140 000 души. Организаторите очакваха в него да вземат участие поне един милион души.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 12:26  05.02.18
  Горките Македонци!Сега се сблъскаха с по-върли шовинисти от тях!Плюха десетки години България,която Първа ги призна за Македонци и сега берат от гърците същото,което ни причиниха!:)Гърците са по-зле от Македонците,досега мълчаха десетки години за името,а се репчат от позицията на ЕС!ЕС да приеме Македония,като Македония а гърците да мислят как да връщат открадените милярди!:)

  Коментиран от #4

 • Българин
  Отговор
  2 12:27  05.02.18
  Горките Македонци!Сега се сблъскаха с по-върли шовинисти от тях!Плюха десетки години България,която Първа ги призна за Македонци и сега берат от гърците същото,което ни причиниха!:)Гърците са по-зле от Македонците,досега мълчаха десетки години за името,а се репчат от позицията на ЕС!ЕС да приеме Македония,като Македония а гърците да мислят как да връщат открадените милиарди!:)
 • Българи
  Отговор
  3 12:29  05.02.18
  Всичко на тоя свят се връща и на гърците и на сърбите за дето ни попиляха през последните 100 години
 • Наблюдател
  Отговор
  4 12:32  05.02.18

  До коментар #1 от "Българин":

  Организатори са русофилските дебили от Нова Зора, автобусите са от цяла Гърция и са платени с руски пари а Раша Тудей предаваше непрекъснато митинга, както направи и с този преди две седмици в Солун. .Номера е да насъскат гърците и да не се стигне до споразумение за името и да отдалечи влизането на Македония в НАТО.
 • гледащия
  Отговор
  5 12:35  05.02.18
  Айде някои пак видяха Путин зад завесата лелеее шубето голям страх !
 • бозов кардинал
  Отговор
  6 16:42  05.02.18
  Европа има елегантен начин да излезе от ситуацията . Първо се изключва Гърция от ЕС. После се приема Македония, без никой да пречи. След това гърците отново се приемат в европейското семейство, където е софрата . Македония велекодушно не мори да струва проблеми срещу това, а за гърците всичко е като ново и щракат сиртакита.

Напиши коментар:


Публикувай