591 3

Еквадор: Асандж остава под наша закрила

През 2012 г. Асандж потърси убежище в еквадорската дипломатическа мисия в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Еквадорските власти ще продължат да закрилят основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Това заяви еквадорското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

"Министерството на външните работи съобщава, че еквадорското правителство ще продължи да предоставя международна закрила на гражданина Джулиан Асандж дотогава, докато вече няма заплаха за живота му. Това решение се взема в съответствие с конституционните изисквания за защита на човешките права и международните договори в тази област, подписани от страната", заяви външнополитическото ведомство на сайта си.

Правителството още веднъж заявява, че иска да има най-добри отношения с Великобритания и ще продължи да полага усилия да се намери решение, което да удовлетвори и двете държави и чрез което да се постига зачитане на човешките права, посочи министерството.

През 2012 г. Асандж потърси убежище в еквадорската дипломатическа мисия в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където беше издадена заповед да бъде арестуван по обвинения в "принуждаване към действия от сексуален характер и посегателство", както и в изнасилване.

Главното опасение на Асандж беше, че шведските власти ще го депортират в САЩ, където австралийският гражданин е заплашен от до 35 години затвор или смъртна присъда за публикуването на поверителни документи на Държавния департамент. Основателят на "Уикилийкс" отхвърля предявените му обвинения и ги определя като политически мотивирани.

Вчера лондонски съд не намери основание да удовлетвори искането на Асандж да отмени международната заповед за задържането му. Магистратите отново ще разгледат искането след седмица.

Еквадор


Още по темата

 • Асандж остава блокиран

  Асандж остава блокиран

  Британският съд реши да не отменя заповедта за задържането на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж, съобщи РИА Новости. Асандж се укрива в ...
  6.02.2018
  1 018
  4
 • Еквадор: Животът на Асандж е в опасност

  Еквадор: Животът на Асандж е в опасност

  Еквадор ще продължи да защитава основателя на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж, докато животът му е в опасност, заяви на ...
  25.01.2018
  1 162
  1
 • Асандж каза коя е най-фалшивата новина

  Асандж каза коя е най-фалшивата новина

  Джулиан Асандж обяви, че Доналд Тръмп не е обявил коя е била най-фалшивата новина през последните години, съобщи „Дейли Сабах“. През ...
  18.01.2018
  2 200
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нашия (гост)
  Отговор
  1 09:11  07.02.18
  Имаше един човек който занесе един с писък с едни имена,в едно посолство.Той каква присъда заслужава ?
 • Пеньо (гост)
  Отговор
  2 12:38  07.02.18
  Пак да попитам: някой чувал ли е организацията на този хакер да е публикувала секретни материали от джуджеландия?
 • Дърводелец (гост)
  Отговор
  3 14:03  07.02.18
  Тия от Еквадор излязоха по-таша.лии от нас! Браво!

Напиши коментар:


Публикувай