11 Февруари, 2018 07:30 2 000 10

11 февруари 1979 г. В Иран побеждава Ислямската революция

  • иран-
  • ислямска революция-
  • аятолах рухолах хомейни

Основна роля в нея изиграва аятолах Рухолах Хомейни, който установява управление, организирано според традиционното ислямско право и нарича това правителство „представител на Али”

Ислямската революция или Иранската революция от 1979 г. е събитие, което довежда до свалянето от власт на шах Мохамед Реза Пахлави и премахването на монархията в Иран.

Основна роля в нея изиграва аятолах Рухолах Хомейни, който установява управление, организирано според традиционното ислямско право и нарича това правителство „представител на Али”. Религията става основа на целия политически и икономически живот. Съгласно традиционното ислямско право жените и мъжете са строго разделени.

Жените трябва да покриват телата и главите си на публични места, хомосексуалистите се разстрелват, а прелюбодейците се убиват с камъни. Целта на ислямската революция в Иран е пълна ислямизация на държавата. Революцията се разделя на два периода: първият е свързван със създаването на алианса на либерални, леви и религиозни групи, а вторият период се характеризира с властта на аятоласите, често наричан Ислямска революция.

На 26 януари 1963 г. шах Реза Пахлави започва кампания по модернизация на страната. Известна още като “бялата революция”, тя предвижда поземлени реформи, модернизация на икономическата и социалната сфера. През 1978 г. религиозните среди се отказват от подкрепата си за шаха. Стига се до безредици, масови демонстрации и протести. Въведено е военно положение. Формира се опозиционно движение около ислямския фундаменталист аятоллах Р. Хомейни. На 16 януари 1979 г. в резултат на усложнената политическа обстановка шахът и семейството напускат страната. На 1 февруари след 14-годишно изгнание, наложено му заради противопоставяне на режима, в страната се завръща аятолах Рухола Хомейни. На 11 февруари революцията побеждава.

Проведен е референдум и на 1 април 1979 г. Иран е обявен за ислямска република. Приема се нова конституция, която се основава на парламентарна форма на управление с избираем президент и еднокамерен парламент. Възприет е Шириата (закон от Корана) като основа на законовата система и се съставя Съвет на старейшините, подчинен на религиозни лидери: “улами” (религиозни мъдреци) и “молла” (тълкуватели на Корана).

На 25 януари 1980 г. Аболхасан Бани-Садр е избран за президент на републиката. Правителството започва мащабна програма за национализация. Съгласно приетата през 1981 г. конституция на Иран в страната са забранени всички политически партии и неислямистки движения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $$$

    6 1 Отговор
    Честит празник на иранците!
  • 2 Реалност

    4 2 Отговор
    Колко романтично!!!
  • 3 Факт

    14 5 Отговор
    И никаде не се споменава,че Ислиямската Революция беше резултат на американските игри-с което доведоха на власт в Иран силно радикално настроени мюсолмани. .

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Румяна Костова

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Нищо подобно.Американското влияние там беше от 1953 година до 1979. Нефтените и газови компании са национализирани,отиват в ръцете на европейски и американски собственици,много от които въобще не плащат нищо в иранската хазна.Точно това е и причината за недоволството на народа.През 1979 година иранците 2 пъти завземат американското посолство,вторият път пленяват 53 заложника.От 1979 година Америка няма власт над Иран и не могат да го използуват като суровинен придатък.

    Коментиран от #8

  • 6 радев

    4 2 Отговор
    ДРЕВЕН НАРОД
  • 7 Румяна Костова

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "батко бугар":

    Не,не намерихме нищо общо.Пуснете козичките да пасат и прочетете нещо преди да пишете.Единствената прилика е ,че и турците и иранците не са араби.Но пък турците са суити,както всички мюсюлмани ,а иранците и малка част в Ирак са шиити.
  • 8 Дърводелец

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Абсолютно правилно четене на фактите за една страна, за което много малко се знае у нас! Иран е една от малкото държави в света, които имат абсолютно пълна самостоятелност от създателите на "световният ред" и поради това е показван като враг, като изостаналост и нехуманност, но като пример мога да ви кажа , че там кражба не съществува! На човек там такова нещо и през ум не би му минало.. Иран се показва, като че ли едва ли не е заплаха за човечеството, защото не се подчинява на "световните господари". Затова се наложиха санкциите. Една друга подобна държава беше Либия до преди само няколко години. И гледайте какво се случи с нея, но в Иран въпреки многобройните опити за подобно развитие на нещата, създателите на "световният ред" не успяха да подчинят този древен народ!
    https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/09/02/какво-научих-за-либия-и-муамар-кадафи/

    Коментиран от #9

  • 9 ххх

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дърводелец":

    Абсолютно точно👍
  • 10 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    другари ,братски иран има демократично и народно управление като идил само дето са шиити.виждам че и тва управление в иран много ви харесва.е не е като тва на путин ама що не се изтеглите натам.госпожа костова вече се чуди къде да иде в северна корея или в иран все убави дестинации.и пак американците виновни еи.ако идат някъде що са отишли ако не идат що пък не отишли.та другари има една поговорка дето гласи: кажи ми кои са ти приятели да ти кажа колко струваш!!!!тя е за вас!!!!