1 102 0

Ключова фигура на „Шин Фейн” предаде властта

Ключова фигура на „Шин Фейн” предаде властта
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Ирландската националистическа партия „Шин Фейн” вече е с нов лидер. Нейното име е Мери Лу Макдоналд. Тя е на 48 години и поема властта от 69-годишният дългогодишен лидер на партията Джери Адамс. Това стана на извънреден конгрес на партията, който се проведе в събота в Дъблин.

Смяната е изключително голямо събитие, като се има предвид, че Адамс беше начело на партията в продължение на 34 години. Поемането на юздите от Макдоналд не е изненада, тъй като тя беше дясната ръка на досегашния лидер на „Шин Фейн”. Новият лидер заяви, че без Адамс е нямало да бъде постигнато мирното споразумение от Разпети петък, с което се сложи край на насилието в Северна Ирландия и, че тя ще продължи по пътя на мира.

"Целта ни е да спечелим изборите и да увеличим политическата си тежест. Амбицията ни е да бъдем на власт и в Северна Ирландия, и на юг. Стремим се към ежедневни политически победи всеки ден и ирландското единство", каза Макдоналд.

По време на управлението на Адамс партията успя да стане трета политическа сила в Република Ирландия. Тя е срещу Брекзит и от това също трупа положителни точки. Според Адамс на фона на отделянето на Великобритания от ЕС идеята за единна Ирландия има все по-голяма тежест. Той заяви, че няма да се кандидатира за нов депутатски мандат, нито за президентския пост.

Джери Адамс е символът на борбата за обединена Ирландия. Името му безспорно е свързано с редица политически постижения, но донякъде има и лоша репутация, тъй като името му се свързваше с Ирландската републиканска армия, която извърши редица кървави атентати между 60-те и 90-те години на миналия век. За много от близките на жертвите на ИРА Адамс е убиец, макар да се смята за създадел на мира в Ирландия.Напиши коментар:


Публикувай