1 801 10

ЕС разследва Унгария

Съмнения за злоупотреби с евросредства

ЕС разследва Унгария
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Комисията по бюджетен контрол към ЕП призова за мащабна проверка на отпусканите средства за Унгария, съобщи „Гардиън“.

Притеснения будят връзките на унгарския премиер Виктор Орбан с различни олигарси. Смята се, че по този начин различни среди могат да злоупотребяват с европейски средства.

До 2021 г. Унгария трябва да получи 25 млрд. евро от седемгодишната бюджетна рамка на ЕС, което я прави един от най-големите рецепиенти на еврофондове на глава от населението.

Според евродепутати парите може да бъдат насочвани към кръгове близки до Орбан.

Експерти са установили, че в търговете за 36% от обществените поръчки в страната участва само една фирма. Това се установява в проверка на Комисията за бюджетен контрол, оглавявана от Ингеборг Гресле.

„На пръв поглед правилата се спазват, но всъщност имаме отклоняване на конкуренция. Тези проблеми не са регулирани само в Унгария. В няколко страни – членки има олигарси, които стават политици, за да имат достъп до тези средства в полза на компаниите си. Това трябва да бъде ограничено“, заяви Гресле.

В Унгария са установени нарушения във връзка с проекти за улично осветление. В момента се уточняват фирмите, участвали в проектите.

Унгария


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Виктор
  Отговор
  1 12:35  12.02.18
  Това дали има нещо общо с ФАКта, че Виктор Орбан изгони фонда Сорос от Унгария? Или с това, че направи същото с жидомасонската чешка енергийна компания, която "успешно" се внедри в България? А с това, че показа среден пръст на ЕС по отношение с бежанците, като каза, че не са длъжни да приемат бежанци, по простата причина, че нямат нищо общо с конфликта, дали не е една от причините за нападките срещу него? Или пък, като каза, че санкциите срещу Русия вредят на страната му (за разлика от нас, те не си загубиха руският пазар, въпреки че са в ЕС отпреди нас)..
 • Санкция
  Отговор
  2 12:39  12.02.18
  Еххх...чичко Сорос не може да спи, затова че го изгониха от Унгария 😆

  Коментиран от #6

 • Стефан
  Отговор
  3 13:07  12.02.18
  Никой не разследва България - защо? Никой не разследва Гърция и Испания (във втората бяха направили пластмасови гори, за да лъжат ЕС че са залесявали, и това е обществена тайна) - защо? Обаче разследват Орбан, който би черни печати на представителите на МВФ изгони Шорош, на три пъти намалява цената на тока и отказва да приема "бежанци". Случайност?
 • Гост
  Отговор
  4 13:28  12.02.18
  Не мисла......... :-)

 • ха ха ха
  Отговор
  5 13:45  12.02.18
  Ех, допряхме до неудобните :D Ем тъй тя,ако държава в ЕС си има качествен премиер - имат и сътресения, докато не си поставят УДОБЕН, като наш БОКО :D
 • ха ха ха
  Отговор
  6 13:46  12.02.18

  До коментар #2 от "Санкция":

  Чичко ти Сорос, случайно се казва ЕС - така си действат тия ;)
 • Голям прос
  Отговор
  7 14:31  12.02.18
  Явно трябва да сме послушковци в ЕС. А от Брюксел само глупости ръсят. Как да сме послушни?
 • Дрънков
  Отговор
  8 14:52  12.02.18
  Този хитрец все повече ми прилича на Янукович или на ц. Василевски , но незнам га ши бега у сибир. Номерата му няма да минат .
 • българин
  Отговор
  9 15:26  12.02.18
  Това се случва с тези,които не слушат! Боко слуша!

  Коментиран от #10

 • wink
  Отговор
  10 16:03  12.02.18

  До коментар #9 от "българин":

  Само че, унгарците не са тъпите българи и немой го пипне Орбан никой, а ти тука ще чакаш поредния месия да ти дойде, докато БОКО те продава :D

Напиши коментар:


Публикувай