Last news in Fakti

14 Февруари, 2018 06:30 3 076 42

Русия: Телевизорът надвива хладилника

  • русия-
  • навални-
  • владимир путин-
  • глад-
  • хладилник-
  • телевизор

Икономическото положение на руснаците се влошава все повече

Русия: Телевизорът надвива хладилника - 1
Снимка: БТА/ AP

Да строиш въздушни кули не струва нищо. Но поддържането им може да излезе доста скъпо. Президентът Путин обещава след предстоящото си преизбиране повече пари за образование и здравеопазване, по-високи заплати, икономически ръст, последователна борба срещу корупцията, правна сигурност, по-добра инфраструктура. Накратко: той повтаря обещанията си от последните избори. Обещания, които за съжаление така и не изпълни. Сега той отново се зарича да извърши чудеса. Дали обаче действително нещо ще се промени след неговото преизбиране?

Ресъветизацията продължава

Едва ли. Залъгването ще продължи. А това струва много пари на руската държава. Защото докато реформите си остават блян, ресъветизацията продължава. Три четвърти от руския БВП се реализират от фирми, които се намират под държавен контрол. Последиците: неефективност, свръхбюрокрация, липса на конкуренция. Това развитие се наблюдава най-отчетливо в банковия сектор. Междувременно Централната банка има думата в много от финансовите институции. Когато закъсат, те просто се обръщат към Централната банка. И тя продължава да ги финансира - за сметка на данъкоплатците.

И още един пример: в секторите, които държавата е категоризирала като особено важни за националната сигурност, няма място за чужденци. Затова и никой вече не се учудва, че все повече чуждестранни фирми обръщат гръб на руския пазар. Факт, който лобистките организации и външнотърговските камари се опитват да прикрият.

Вече години наред Русия отбелязва слаб ръст. На практика руската икономика стагнира от 2013 година насам. Нов тласък може да се очаква само ако държавата допусне повече конкуренция и поведе борба срещу корупцията и свръхбюрокрацията. От огромно значение е и това: да се неутрализира натискът, оказван върху съдилищата. Но и това е блян. Защото всичко изброено дотук би застрашило властта на Путин. И как да е иначе, след като много от неговите политически съратници, приятели и поддръжници разглеждат държавата като плячка.

Популярността на Алексей Навални най-вече сред младите руснаци се дължи именно на ясните му думи по адрес на корумпираната политическа класа. Но в интерес на истината трябва да кажем, че със своя нарцисизъм Навални е всичко друго, но не и алтернатива на сегашната власт. Още повече, че няма ясна икономическа програма.

"Или Путин, или хаос"

И така на 18 март руснаците отново ще изберат Путин. Въпреки че от години реалните им доходи намаляват. Въпреки че цените на хранителните продукти растат. Въпреки че засега няма никакви изгледи за подобрение. Защо тогава ще гласуват отново за Путин? Ами защото държавно контролираните медии внушават на хората, че на предстоящия президентски вот са изправени пред следния избор: или Путин, или хаос. И в същото време подклаждат страха, че може да стане още по-лошо - толкова лошо, колкото през 1990-те години. Така телевизорът в хола надвива все по-празния хладилник в кухнята. Все някога обаче хладилникът ще отвърне на удара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шеф Петров

    31 29 Отговор
    Като почнат да ядат Искандери и Армати ще се освестят.

    Коментиран от #18

  • 2 куку руку ку

    39 18 Отговор
    Като вид абревиатура DW и спирам да чета...

    Коментиран от #5, #22, #35

  • 3 Призрак

    23 23 Отговор
    Путин се самоизбира сам, изборите в Русия голямо значетие не дават.
  • 4 mediator37

    61 13 Отговор
    Добре де, а при нас как е? След 28 години демокрация, 11 години членство в Европейския съюз и 10 различни правителства от всички видове партии продължаваме да сме най-бедната държава в Европа с 200 лева пенсия, изчезваща и затъпяваща нация, взрив на циганското малцинство, без национална армия, но за сметка на това с мощна организирана престъпност, корумпирана политическа класа и правосъдна система с 6% доверие. Путин ли ни е виновен, че сме най-бедните, най-простите и на изчезване ?

    Коментиран от #6

  • 5 Рубладжийче

    20 42 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Ако престанеш и да коментираш всеки път ще ти бъдем благодарни. Между другото си личи, че четеш само РИА Новости, и ТАСС.
  • 6 Рубладжийче

    23 40 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Като е толкова зле, защо не емигрира в просперираща и демократична Русия?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Сибирь

    38 21 Отговор

    До коментар #6 от "Рубладжийче":

    Аз съм един от многото българи,които емигрираха в Русия. Въпреки изключително строгитеи тежки закони в това отношение. Прибрах се заради мафиотитр от ТЕЛК ,за да гледам баща си. Псувам се за всяка секунда откакто се върнах! Бях и в Щутгарт миналата година. За мен Русия е по-доброто место за живеене,дори от германия!!! Въпреки отвратителният климат.

    Коментиран от #12

  • 8 Фриман

    24 15 Отговор

    До коментар #6 от "Рубладжийче":

    По-скоро ти ще имигриращ в фащ! На тази сган от дв никой ее трябва да вярва! Те са се доказали какви са! Трябва ни обективна журналистика!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баш майстора

    29 9 Отговор
    Едно време си мислех, че само комунистите могат да напишат пошла пропаганда, но се оказа, че това го могат и развитите демокрации. Едните нямат икономика, а другите имат само икономика. Никой не може да избяга от истината и предстои да видим до кога могат да издържат така и еднте и другите.
  • 11 Сссерем

    18 25 Отговор
    Фалита наближава,вече чука на вратата.
  • 12 Рубладжийче

    22 20 Отговор

    До коментар #7 от "Сибирь":

    По официални данни едва 28 хиляди българи живеят в Русия. Това много ли са? Само в Испания са над 200 000.

    Коментиран от #16, #25

  • 13 Рубладжийче

    19 27 Отговор

    До коментар #8 от "Фриман":

    Под обективна журналистика разбираш руската, нали? А за емигрирането - аз не се оплаквам като теб. В европейска България ми е добре.
  • 14 Kcaniba

    29 16 Отговор
    Храдирника е празен, масата обаче е претрупана!
    Който скоро ходил в Русия - знае!
    А своите 10% бедни човека си ги имат всички
    Вярно, в Швейцария не им личи, у фащ живеят в картонени кутии по улицине..
    В Индия и у Нас са 90% , но нямат хладичник, за това - телевизора е непобедим!!
    Да живее тиквоча, компира и дойчевелле!!!
  • 15 Сссерем

    17 25 Отговор
    Скоро по улиците им ще ходят само човекоядци.
  • 16 ТОВА Е ТОЧНО ТАКА

    34 8 Отговор

    До коментар #12 от "Рубладжийче":

    НО В ТОПЛИТЕ СТРАНИ ИСПАНИЯ И ИТАЛИЯ 80,/, ОТ БЪЛГАРИТЕ СА МУРГАВИ А В РАШЪНА СА 109"/" БЕЛИ БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #21

  • 17 Глупости

    24 11 Отговор
    Такива ни ги дрънкате и на нас 91г дави е..а демокрацията
  • 18 OMG WTF

    8 22 Отговор

    До коментар #1 от "Шеф Петров":

    Те само да не почнат да ядат томахавки, ейбрамси и ф35. Тогава вече ще е лошо.
  • 19 Kcaniba

    11 23 Отговор
    Съмнявам се дали ще изкара мандата си ВВП,или ще иде курбан от олигарсите около него, особено след боя който изядоха тези дни в Сирия, обещанието на Вова към определени хора не се случи,а и едва ли е случайно покриването му от обществения живот в Империята на злото,тези дни!
  • 20 Kcaniba

    11 14 Отговор
    Хладилника ще набие канчето на ВВП!
  • 21 Рубладжийче

    12 16 Отговор

    До коментар #16 от "ТОВА Е ТОЧНО ТАКА":

    Значи цвета на българската нация се е преселил в Русия? Това ли искаш да кажеш?
  • 22 Румяна Костова

    20 10 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Точно преди изборите хората в Русия взеха да обедняват, Дойче Веле да се активизира!Новото е само,че Нарцисът Алексей Навални взе да увяхва.
  • 23 Kcaniba

    9 20 Отговор
    Хладилника ще трасира пътя на ВВП,към мавзолея!
  • 24 Дедо

    25 11 Отговор
    Уж Русия не меша в изборите на други държави, а статията от дойче веле е насочена точно срещу Путин който е с най-големия рейтинг за преизбиране!
    В Германия „ баба” Меркел е избрана за Канцлер на 21 ноември 2005 г. се „преизбира” многократно, сега сме 2018 + още четири годишен мандат и така е „добре”, но ако става въпрос за Путин е зле, защото не им ходи по гайдата на псевдо демокрация!
    „Три четвърти от Руското БВП от фирми пот дъравен контрол , а капиталистите внасят 0% в Руското и 100% на Кайманите, Швейцария, Англия и Германия”!
    Кой спаси немските банки които бяха захапали американския балон 2008г.? Държавата, за сметка на данъкоплатците, но когато Руската Централна Банка го прави е зле!
    Стига популизъм, че ми писна?
  • 25 Дедо

    27 8 Отговор

    До коментар #12 от "Рубладжийче":

    А защо не оживеят в България бе агент?
    Бедни има по цял свят, защо виждаш само руснаците а не виждаш комшиите си?!
    Замислил се завалията за руснаците където имат и потенциал и ресурси, а ние с „кой ни фане”, дано ти издържи задника!
    Защото тези които са ви хванали клатят яко!

    Коментиран от #27

  • 26 Гоуст

    10 6 Отговор
    Никой на този свят не си избира в коя страна да се роди,в кое семейство да се роди, кои да бъдат родителите му... кой да бъде президент на Русия
  • 27 Рубладжийче

    10 18 Отговор

    До коментар #25 от "Дедо":

    Дедо, кажи на баба да ти гаси компа и да си лягаш. Пишеш глупост, след глупост. първо прочети какво съм писал, пък тогава храчи.
  • 28 Бат Саше

    17 9 Отговор
    Путин знае как да пази държавността. Лудият стремеж към повишаване на БВП и икономически растеж, са основна причина за тоталното разложение на държави и общества и служи само на чифутите. Виждаме го в целия "модерен" свят, особено в Европа напоследък. А икономическият растеж е най-големият балон, правен някога. Голям, измислен, еврейски балон, който възпитава свръхконсуматори и паразити.

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 29 Рубладжийче

    8 18 Отговор

    До коментар #28 от "Бат Саше":

    Бат Саше, откъде го преписа този аналитичен бисер? Евреите викаш виновни за всичко, ами масоните, защо не ги отбеляза? Обикновено се пише за жидо-масони и еврогейове като източник на разложение, спирачка на прогреса и врагове на Русия желаещи да се докопат до ресурсите и.

    Коментиран от #32

  • 30 Kcaniba

    8 18 Отговор

    До коментар #28 от "Бат Саше":

    Като чета писаното от русофилистиците, мисля, че Марешки трябва да разшири доста своята мрежа от аптеки!
  • 31 Kcaniba

    9 13 Отговор

    До коментар #28 от "Бат Саше":

    Изтъркани опорни точки,жалки Подчовеци слуги на империята на злото и лъжата!
  • 32 Бат Саше

    20 5 Отговор

    До коментар #29 от "Рубладжийче":

    Този "аналитичен бисер" е най-простото умозаключение, ако имаш реална представа за света, в който живееш...стига да имаш очи да го видиш. Не ме интересуват особено нито руснаците, нито евреите, нито масоните и друга подобна алчна измет. Отвращава ме само човешката простотия и алчност, които скоро ще заличат биологичния ни вид от лицето на земята. А вие понеже сте много умни, продължавайте да се плюете русофили и русофоби...един отбор смешни мишоци. Толкова ви е светогледа и интелекта просто.
  • 33 681 БЪЛГАРИЯ

    5 5 Отговор
    Баба Ванга да каже кога Русия ке стане добре ???

    Коментиран от #34

  • 34 Баба Ванга

    8 12 Отговор

    До коментар #33 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Вмадимир Илич в мавзолея!
  • 35 до куку руку

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Нали - защото ти казват истината в очите а тя боли силно ... :) Вие русофилите обичате да живеете в измислен свят и отказвате да приемете реалността .

    Коментиран от #37

  • 36 СССР

    5 10 Отговор
    Другари и другарки гладът е по-силен от комунизма ! Пресен пример Северна Корея ... :(
  • 37 куку руку ку

    9 4 Отговор

    До коментар #35 от "до куку руку":

    Ами... не. Не ме интересува пропагандата. Питай същите тези немци за срива на социалната система в самата Германия. Първо от обединяването на двете германии преди 28 години и после след мигранската вълна преди 2 години.
    Ама нали е Германия, не е интересно. Нали трябва да се унищожи славянството (в частност и българите), значи е важно. Важно за кого? За нас, или за англосаксонците, които затриват света... и нас в частност.
    Но пък дават грантове на част от българите, за да се унищожим и от вътре, че да стане по-бързо.
    А стига, че няма да можеш да асимилираш инфото.

    Коментиран от #39

  • 38 ЖОРО

    10 4 Отговор
    DW!
    Ясно!Не плачете на чужди гробища бе,шваби!
    Това е съдбата на краварите и на такива като вас!Времето ще покаже!
  • 39 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "куку руку ку":

    Малко ви биха вас германците ...

    Коментиран от #40

  • 40 куку руку ку

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Да не си учил история в някаква паралелна вселена?
  • 41 стоян георгиев

    5 7 Отговор
    статията ясно показва положението в русия.нека четат путиноидите дето ще тръгват натам да се изселват.другари там ви е мястото,щото вие дори на черното викате бяло.сега ви е виновно доиче веле!!!!да доиче веле са фашисти и са финансирани от сорос.смяхххх!
  • 42 Бай Благой

    1 2 Отговор
    Наближават избори.
    Сега започва най-лютата битка срещу Путин.
    Голям трън се оказа този човечец за масоно-чифутите и разглезените западняци.
    От години не могат да грабят безнаказано от Русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания