5 560 16

Македония с ново име за цялостна употреба

Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска бързо разрешаване на въпроса

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Македония трябва да получи ново име за цялостна употреба. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Катимерини.

„Мисля, че решението на този спор може да е само едно. Трябва да се избере наименование за цялостна употреба, както в страната, така и в света. Това е рамката, която ще гарантира решаване на въпрос и започването на нова ера на Балканите Тя ще е далеч от фашизма, национализма и нетолерантността.

Още по времето на Югославия Гърция прие термина Македония. След това се съгласихме на съкращението БЮРМ, където М значи Македония. Гръцкото правителство не иска да дава нещо, давано от други, а да спечели нещо. Ние трябва да убедим нашите съседи да използват името така, че да няма историческа или географска връзка с древна Македония. Преговорите няма да бъдат лесни. Нужно е взаимно приемливо решение, което да бъде взето без заобикалки“, заяви Ципрас.

Решението с казуса за името на Македония е ключово, за евентуалното членство на страната в ЕС и НАТО. Македонското правителство обяви, че е готово да приеме ново име.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Голям прос
  Отговор
  1 10:38  13.02.18
  Заради това членство, нашите мили съседи ще си дадат и другите бузи на гърците да ги целуват

  Коментиран от #5

 • Орнела мути
  Отговор
  2 10:40  13.02.18
  Защо Гърция не приеме Турско име ???Защо друга държава ще диктува името и при положение че това са Българските земи та чак до Бяло море !!!

  Коментиран от #6

 • Azazel
  Отговор
  3 10:54  13.02.18
  Типичните балкански страсти, дето ни носят само конфликти и войни, и не дават никаква възможност на региона ни да се оттласне от дъното... Как пък британците или испанците, дето половината нов свят носи наименования на техни географски области и градове, думичка не са казали по този въпрос? Защо например гражданите на град Йорк не протестират Ню Йорк да махне от името си името на техния град?...
 • Ттт
  Отговор
  4 12:09  13.02.18
  Македония няма нищо общо с Гърция!!! Защо и позволяват да предявява претенции към името???Шибани шувинисти!

 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  5 12:51  13.02.18

  До коментар #1 от "Голям прос":

  Ние Българите трябва да си мислим за нашите интереси а не за бузите на комшиите !!!
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  6 12:54  13.02.18

  До коментар #2 от "Орнела мути":

  Земите бяха български до преди комунягите да ги харижат на Тито!Като си дадеш г.зъ под наем няма защо да рИвеш че те щипат!!!
 • Брех
  Отговор
  7 13:13  13.02.18
  Какво толкова се чудят макетата!? ЮЗБ (Юго Западна България)
 • мнение
  Отговор
  8 13:18  13.02.18
  Беше част от Югославия, наричаше се Македония, превърнаха диалекта в самостоятелен език, в речника им навлязоха много сръбски думи, гордееха се с Тито - Ние сме титови и Тито е наш, още си спомням Радио Скопие. Македония за нас, колонията на Русия, изглеждаше като европейска страна. Името Македония в продължение на десетилетия не смущаваше никого, гърците мълчаха и сега се занимават с глупости. Явно други проблеми Западните Балкани нямат, то не бяха митинги, то не бяха знамена. Все си мисля за написаното в Библията, където Господ казва, ЗА ЗЕМЯТА НЕ СЕ КАРАЙТЕ, ТЯ Е МОЯ! Някак нелепо ми се струва една малка държава, толкова време известна с едно име, да се преименува. Някак обидно е за народа й.
 • Никола
  Отговор
  9 13:30  13.02.18
  Целта на гърците е ясна , Македония да не влезе в ЕС преди Сърбия . Ако не беше тоя измислен спор за името БЮРМ щяха да са отдавна в НАТО , а може би и в ЕС . Другата цел на спора за името е да се внуши на света , че съвременните гърци имат нещо общо с древните елини или македонци , защото истината е днешния грък няма нищо общо с тях .
 • Дамяни Курестия
  Отговор
  10 13:56  13.02.18
  На тоя джендър Ципрас нямали кой да му каже че те не са гърци а потомци на визант. Империя. Какви гърци са като ги няма от почти 2000г.

  Коментиран от #13

 • Пешо
  Отговор
  11 13:58  13.02.18
  Ердоган подпря Македония и сега на Ципрас му се сви трътката.
 • Ципура
  Отговор
  12 09:11  14.02.18
  Аз на място на Ципурата, първо бих сменил униформите на войниците, защото с тези полички са като за гейпарадите. Второ малко си бих стегнал икономиката, че с дългове около 300 милиарда евро, е нещо като мързеливото хранениче на Европа, което е тръгнало да сменя името на комшията и то без да чувства каквото и да било неудобство! Наглостта на виновният няма граници..
 • Томов
  Отговор
  13 10:30  14.02.18

  До коментар #10 от "Дамяни Курестия":

  Даже не са и византийци или потомци на римската империя. Това е една част от еврейските племена,избягали от робството в Египет. При бягството си от Египет евреите се разделят на три:една част поема по северноафриканския бряг (техни потомци са евреите от Испания),друга част тръгва из средиземноморските острови (техни потомци са Данайците-спомнете си приказката-не вземайте дарове от данайците,даже и като прияели),а третата и най-голяма част тръгва към Обетованата земя.А в същото това време е имало МАЛОБРОЙНО МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ по средиземноморските острови,което малко по малко са отстъпили територията си и са били "завладяни" от Данайците.Така,че в общи линии,ГЪРЦИТЕ СА БРАТОВЧЕДИ НА ЕВРЕИТЕ !!
 • херодот
  Отговор
  14 19:04  14.02.18
  ...и сега Гърците, само Турците ли ще ги нападат, или не.Че нещо не става ясно.....
 • Тръмп
  Отговор
  15 12:45  17.02.18
  Спорът за името е безкрайно глупав!:):):)Гърците по тяхната логика трябва да се нарича Елада,а България да е Тракия!:):)Не е важно как се казва една държава,а колко акъл имат поданиците!:):)
 • Някой
  Отговор
  16 15:10  17.02.18
  Макетата да си нарекат държавата "Макия", и готово!

Напиши коментар:


Публикувай