13 Февруари, 2018 10:35 6 167 16

Македония с ново име за цялостна употреба

  • гърция-
  • име-
  • македония

Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска бързо разрешаване на въпроса

Македония с ново име за цялостна употреба - 1
Снимка: БТА/AP

Македония трябва да получи ново име за цялостна употреба. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Катимерини.

„Мисля, че решението на този спор може да е само едно. Трябва да се избере наименование за цялостна употреба, както в страната, така и в света. Това е рамката, която ще гарантира решаване на въпрос и започването на нова ера на Балканите Тя ще е далеч от фашизма, национализма и нетолерантността.

Още по времето на Югославия Гърция прие термина Македония. След това се съгласихме на съкращението БЮРМ, където М значи Македония. Гръцкото правителство не иска да дава нещо, давано от други, а да спечели нещо. Ние трябва да убедим нашите съседи да използват името така, че да няма историческа или географска връзка с древна Македония. Преговорите няма да бъдат лесни. Нужно е взаимно приемливо решение, което да бъде взето без заобикалки“, заяви Ципрас.

Решението с казуса за името на Македония е ключово, за евентуалното членство на страната в ЕС и НАТО. Македонското правителство обяви, че е готово да приеме ново име.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    10 4 Отговор
    Заради това членство, нашите мили съседи ще си дадат и другите бузи на гърците да ги целуват

    Коментиран от #5

  • 2 Орнела мути

    21 9 Отговор
    Защо Гърция не приеме Турско име ???Защо друга държава ще диктува името и при положение че това са Българските земи та чак до Бяло море !!!

    Коментиран от #6

  • 3 Azazel

    21 2 Отговор
    Типичните балкански страсти, дето ни носят само конфликти и войни, и не дават никаква възможност на региона ни да се оттласне от дъното... Как пък британците или испанците, дето половината нов свят носи наименования на техни географски области и градове, думичка не са казали по този въпрос? Защо например гражданите на град Йорк не протестират Ню Йорк да махне от името си името на техния град?...
  • 4 Ттт

    7 4 Отговор
    Македония няма нищо общо с Гърция!!! Защо и позволяват да предявява претенции към името???Шибани шувинисти!
  • 5 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    Ние Българите трябва да си мислим за нашите интереси а не за бузите на комшиите !!!
  • 6 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Орнела мути":

    Земите бяха български до преди комунягите да ги харижат на Тито!Като си дадеш г.зъ под наем няма защо да рИвеш че те щипат!!!
  • 7 Брех

    11 3 Отговор
    Какво толкова се чудят макетата!?
    ЮЗБ (Юго Западна България)
  • 8 мнение

    7 0 Отговор
    Беше част от Югославия, наричаше се Македония, превърнаха диалекта в самостоятелен език, в речника им навлязоха много сръбски думи, гордееха се с Тито - Ние сме титови и Тито е наш, още си спомням Радио Скопие. Македония за нас, колонията на Русия, изглеждаше като европейска страна. Името Македония в продължение на десетилетия не смущаваше никого, гърците мълчаха и сега се занимават с глупости. Явно други проблеми Западните Балкани нямат, то не бяха митинги, то не бяха знамена. Все си мисля за написаното в Библията, където Господ казва, ЗА ЗЕМЯТА НЕ СЕ КАРАЙТЕ, ТЯ Е МОЯ! Някак нелепо ми се струва една малка държава, толкова време известна с едно име, да се преименува. Някак обидно е за народа й.
  • 9 Никола

    9 4 Отговор
    Целта на гърците е ясна , Македония да не влезе в ЕС преди Сърбия . Ако не беше тоя измислен спор за името БЮРМ щяха да са отдавна в НАТО , а може би и в ЕС . Другата цел на спора за името е да се внуши на света , че съвременните гърци имат нещо общо с древните елини или македонци , защото истината е днешния грък няма нищо общо с тях .
  • 10 Дамяни Курестия

    9 3 Отговор
    На тоя джендър Ципрас нямали кой да му каже че те не са гърци а потомци на визант. Империя. Какви гърци са като ги няма от почти 2000г.

    Коментиран от #13

  • 11 Пешо

    5 3 Отговор
    Ердоган подпря Македония и сега на Ципрас му се сви трътката.
  • 12 Ципура

    4 1 Отговор
    Аз на място на Ципурата, първо бих сменил униформите на войниците, защото с тези полички са като за гейпарадите. Второ малко си бих стегнал икономиката, че с дългове около 300 милиарда евро, е нещо като мързеливото хранениче на Европа, което е тръгнало да сменя името на комшията и то без да чувства каквото и да било неудобство! Наглостта на виновният няма граници..
  • 13 Томов

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дамяни Курестия":

    Даже не са и византийци или потомци на римската империя. Това е една част от еврейските племена,избягали от робството в Египет. При бягството си от Египет евреите се разделят на три:една част поема по северноафриканския бряг (техни потомци са евреите от Испания),друга част тръгва из средиземноморските острови (техни потомци са Данайците-спомнете си приказката-не вземайте дарове от данайците,даже и като прияели),а третата и най-голяма част тръгва към Обетованата земя.А в същото това време е имало МАЛОБРОЙНО МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ по средиземноморските острови,което малко по малко са отстъпили територията си и са били "завладяни" от Данайците.Така,че в общи линии,ГЪРЦИТЕ СА БРАТОВЧЕДИ НА ЕВРЕИТЕ !!
  • 14 херодот

    0 2 Отговор
    ...и сега Гърците, само Турците ли ще ги нападат, или не.Че нещо не става ясно.....
  • 15 Тръмп

    1 0 Отговор
    Спорът за името е безкрайно глупав!:):):)Гърците по тяхната логика трябва да се нарича Елада,а България да е Тракия!:):)Не е важно как се казва една държава,а колко акъл имат поданиците!:):)
  • 16 Някой

    2 0 Отговор
    Макетата да си нарекат държавата "Макия", и готово!
Новини по държави: