596 2

Хърватия и Сърбия търсят приятелство

Ключова среща между президентите на двете страни

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Хърватия и Сърбия се зарекоха да извършват по-широко сътрудничество в различни области, съобщи „Ройтерс“.

Сръбският президент Александър Вучич беше на историческа визита в Хърватия. Той разговаря с хърватския президент Колинда Китарович.

Двамата са се договорили за повече сътрудничество в сферата на правата на малцинствата, граничните въпроси и издирването на изчезнали хора.

„Отношенията между двете страни са обременени от миналото, за което този път не разговаряхме. Ние търсим решение на въпроси, които ни разделят. Така ще подобрим и отношенията си“, заяви Китарович.

„Всички власти в Сърбия ще се опитат да направят всичко възможно за по-добри отношения. Това е сигнал за добрата воля на нашата страна. Разглеждаме миналите събития по различен начин. Ние обаче трябва да взаимно да се разберем. Така и нещата ще се придвижат напред“, заяви Вучич.

Сръбският президент беше посрещнат от протести в Загреб, на които се събраха около 1000 души. Все пак визитата му се смята за знак за бъдещо затопляне на отношенията.

Хърватия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НЕразбирач
  Отговор
  1 21:05  13.02.18
  Да направим "Балканска федерация" - Бъглария, Сърбия, Хърватия и Словения! Така може и да пребъдем! Иначе...сме заминали (поне ние)

  Коментиран от #2

 • Петров
  Отговор
  2 16:00  15.02.18

  До коментар #1 от "НЕразбирач":

  Да направим, но какво ще спечелят сърбите, примерно? Влизането им вдин голям съюз, като EU би бил много по-полезен, както за тях, така и за нас.

Напиши коментар:


Публикувай