2 579 9

Бедствено положение в Южна Африка. Свърши водата

Тормозеният от суша Кейптаун ще остане без вода по-късно от очакваното 

Бедствено положение в Южна Африка. Свърши водата
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Денят, в който тормозеният от суша туристически мегаполис в Южна Африка - Кейптаун, се очакваше да се окаже без вода, беше отложен с три седмици и половина, за прогнозната дата 4 юни, предаде Reuters.

Кейптаун преживява най-тежкото засушаване, регистрирано някога. Язовирите, снабдяващи града с вода, са пълни едва на една четвърт.

Така нареченият "нулев ден", в който се прогнозира, че градът ще спре потреблението на вода, беше отложен от предишната очаквана дата 11 май за 4 юни. Причината за променената прогноза са наблюденията, че потреблението за битови и земеделски нужди е достигнало "рекордно ниско равнище". Въведени са сериозни мерки да бъде ограничено потреблението на вода.

Днес правителството обяви бедствено положение в цяла Република Южна Африка заради сушата, от която освен Кейптаун са засегнати южните и западните райони.

Решението ще позволи с координацията на справянето с последиците от бедствието да се занимават вече не регионалните власти, а централното правителство.

Жителите на Кейптаун имат право да ползват по 50 литра вода на ден. Предвидени са глоби за тези, които превишават този лимит.

Успоредно с мерките да се ограничи консумацията, градската управа приведе в действие и извънреден план за обезсоляване на вода, усвояване на подпочвени и пречистване на отпадъчни води, за да се осигурят още по 120 л дневно за след май.

Кейптаун се намира в Южното полукълбо и в момента там е разгарът на лятото. Сезонът на валежите се очаква да започне през май-юни.

Южна Африка


Още по темата

 • ООН: Спешни мерки или оставаме без вода

  ООН: Спешни мерки или оставаме без вода

  В Бразилия започна Световният форум за водата. ООН и голям брой политици и специалисти, събрали се в бразилската столица, призоваха за по-бързи ...
  20.03.2018
  2 186
  8
 • Многомилионен град остава без вода

  Многомилионен град остава без вода

  Южноафриканският град Кейптаун е изправен пред бедствие, което се случва веднъж на 1000 години. От началото на месец май градът, който е една от ...
  5.02.2018
  13 888
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шейх Water
  Отговор
  1 17:56  13.02.18
  Така е, от както дойдоха colate people на власт... При нас в пустинята вода колкото щеш...
 • Ясен Желязков
  Отговор
  2 18:12  13.02.18
  На дядо ми, бог да го прости, кладенеца вади Юли, Август и Септември по 100 кубични метра вода в денонощие. При постоянно вадене не се променя дебита. Намира се далеч от реки, езера и планини, насред китна Тракия. Специално е изградена конструкция, която е глътнала камък за една къща и отделно над хиляда човекодни за изкопа и градежа на сводовете. В момента никой не ползва това съоръжение, никой даже и не се сеща за това. Няколко ромски фамилии са се заселили в селото, но видимо се препитават само от разграбване и препродаване на направеното от предците ни. Не мога да доставя водата в ЮАР, няма как да стане. Не виждам и как някой ще започне да превива гръб и да гледа зеленчуци, плодове, царевица, цвекло и други. Просто ми е тъжно и за нас, и за южноафриканците, и за управията въобще.

  Коментиран от #3

 • Я изкарай Гано
  Отговор
  3 18:23  13.02.18

  До коментар #2 от "Ясен Желязков":

  Добре се сещаш, да се молим да не ти се наложи да го ползваш още това лято. С нашите зимни снеговалежи, сещай се какво ни чака
 • Сенко
  Отговор
  4 18:48  13.02.18
  Относно по горния коментар:Имам нива точно до магистралата марица и направих сонда,от която мога да черпя 380 куб литра вода в минута. Изоставих всичко и пак в чужбина и ми е адски тъжно за много неща ,но аз вярвам на хладилника,а не на телевизора. Ааа да да не забравя и аз съм ром

  Коментиран от #8


 • ха-ха-хаааа....
  Отговор
  5 19:01  13.02.18
  Нищо бе те НАСА търсят вода на Марс.
 • Гост
  Отговор
  6 20:00  13.02.18
  Лошо
 • Гост
  Отговор
  7 20:01  13.02.18
  Лошо
 • Истината винаги боли
  Отговор
  8 20:10  13.02.18

  До коментар #4 от "Сенко":

  ,,Ром" със земя,това е уникален случай.И аз живея в китна Тракия,но там циганите никога не са се стараели да притежават земя.Номадският начин на живот е бил и е в кръвта им.Друго си да откраднеш нещо за което не си се трудил!!!!
 • Сенко
  Отговор
  9 23:43  13.02.18
  Истино измислена мога да ти дам безброй примери за роми с земя,за роми които всеки месец пращат пари в България и по този начин са един от най големите инвеститори в икономиката,но няма да го направя по простата причина,че явно и ти си от ония маймуни,които избират твари като Симеонов и Каракачанов,гледат псевдоновините,на месеца 1,2 пъти отиват до окръжния град мислейки,че са били в Ню йорк,обвиняват всички и всичко ,но никога себе си за нещастието си и се самоизяждат от злоба,НО няма да го направя защото всичко по-горе описаното си ти.

Напиши коментар:


Публикувай