1 196 1

Президент под прицел (СНИМКИ)

Управляващата партия в Южна Африка поиска държавният глава Джейкъб Зума да подаде оставка

Президент под прицел (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Южноафриканският президент Джейкъб Зума трябва бързо да напусне поста, за да може Южна Африка да се придвижи към политическа стабилност и икономическо възстановяване, заяви днес управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК), цитирана от Reuters.

Националният изпълнителен комитет на АНК реши да "отзове" Зума на маратонско заседание, завършило през нощта, каза генералният секретар на партията Ас Магашуле.

Зума се е съгласил да се оттегли и е поискал да остане на поста още няколко месеца, но Магашуле каза, че комитетът е отхвърлил това предложение, защото е искал бързо да се справи с несигурността по въпроса с лидерството.

АНК очаква "миролюбиво решение" и "е очевидно", че партията иска вицепрезидентът Сирил Рамафоза да замени Зума, каза Магашуле.

Той заяви, че очаква Зума да отговори утре на решението.

Според южноафрикански медии, които цитираха неназовани източници от АНК, Зума е поискал държавна охрана за семейството си и плащане на съдебни такси.

Зума, който дойде на власт през 2009 г., изпълнява втори петгодишен президентски мандат. Той е дискредитиран от корупционни скандали, отслабили популярността на управляващата партия.

Южна Африка


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Така е
    Отговор
    1 03:53  14.02.18
    Слугите на ФАЩ започнаха да ги гонят повсеместно

Напиши коментар:


Публикувай