1 128 0

ЕК се скара на Facebook и Twitter

Facebook и Twitter само частично са разрешили важни въпроси

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Дружествата в областта на социалните медии трябва да положат повече усилия, за да изпълнят исканията, отправени през март миналата година от Европейската комисия и органите за защита на потребителите на държавите членки, за спазване на правилата на ЕС за защита на потребителите, съобщи ЕК.

Промените, които са направили Facebook, Twitter и Google +, за да приведат своите условия за ползване в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите, бяха публикувани днес. От тези промени ще се възползват вече повече от четвърт милиард потребители в ЕС, които използват социални медии.

Гражданите няма повече да бъдат принуждавани да се отказват от задължителни права, като например правото да върнат покупка, направена онлайн; те ще могат да подават жалбите си в Европа, а не в Калифорния; и платформите, подобно на доставчиците на офлайн услуги, ще поемат своя справедлив дял от отговорност към потребителите в ЕС. Промените обаче само частично отговарят на изискванията съгласно правото на ЕС за защита на потребителите.

Докато последните предложения на Google изглеждат в съответствие с исканията, отправени от органите за защита на потребителите, Facebook и в по-голяма степен Twitter само частично са разрешили важни въпроси във връзка с отговорността им и начина на уведомяване на потребителите относно евентуално премахване на съдържание или прекратяване на договор, предаде БНТ.

Що се отнася до процедурата за "уведомяване и действие", която органите за защита на потребителите използват, за да съобщят за наличието на незаконно съдържание и да поискат премахването му, промените, въведени от някои дружества, са недостатъчни.

Белгия


Още по темата

 • Ще има ли бърза писта за Балканите към ЕС

  Ще има ли бърза писта за Балканите към ЕС

  Не трябва да бъде допуснато спорът за името на Македония да създава проблеми в Европейски съюз. Това заяви вицепремиеърт Екатерина Захариева преди ...
  15.02.2018
  1 020
  4
 • В ЕС не се договориха за Западните Балкани

  В ЕС не се договориха за Западните Балкани

  Външните министри на Европейския съюз не постигнаха договореност във връзка с предложение на Европейската комисия за насърчаване на разширяването на ...
  16.02.2018
  2 586
  5
 • Македония урежда спора за името до юли

  Македония урежда спора за името до юли

  В ЕС са убедени, че Македония ще реши въпроса с името си до средата на годината. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от ...
  16.02.2018
  1 078
  3

Напиши коментар:


Публикувай