1 010 0

Юнкер: Западните Балкани да решат проблемите помежду си

Юнкер каза още, че Брюксел не е във война с Лондон

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна колко е важно да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че първо те трябва да решат всичките си гранични спорове, преди да се присъединят към съюза, съобщи „Ройтерс“.

Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени, преди да предприемем по-нататъшна стъпка, заяви Юнкер на годишната конференция по сигурността в германския град Мюнхен.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС, и каза, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на Евросъюза.

Юнкер заяви, че споразумението за сигурност между ЕС и Великобритания ще се запази и след излизането на страната от общността. „Тъй като не сме във война с Обединеното кралство и не искаме да му отмъщаваме за решението, взето от британците, този съюз в областта на сигурността трябва да се запази“, посочи Юнкер.

По-рано днес британският министър-председател Тереза Мей призова в Мюнхен за ново споразумение за сигурността с Европейски съюз, което да влезе в сила следващата година, за да се гарантират военното, разузнавателното и антитерористичното сътрудничество след излизането на Великобритания от съюза.

Германия


Напиши коментар:


Публикувай