19 Февруари, 2018 19:10 34 380 29

Защо България мълча 25 години?

  • българия-
  • любчо георгиевски-
  • македония

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски с упрек към София

Как така България мълча 25 години за политиката на "гръцко монополизиране" на името Македония, а сега зачестяват изяви, според които България не бива да приема имена, които съдържат "географски маркер" с териториални претенции?

Този въпрос отправи бившият македонски премиер Любчо Георгиевски - архитект на първия българско-македонски документ за добросъседство - във "Фейсбук", пише Дневник.

Той имаше предвид коментара на българския президент Румен Радев, според когото версията с географска добавка към името - за която говорят и гръцките власти, и македонският премиер Зоран Заев - не бива да съдържа никакви териториални претенции към България. Подобен коментар дойде този месец и от Георги Първанов, който беше президент между 2002 и 2012 г. и в интервю предупреди, че две от петте предложения за новото име - Северна Македония и Горна Македония - отправят директни претенции към Пиринска Македония. Подобна позиция дойде от външния министър Екатерина Захариева през август, но впоследствие не беше повтаряна.

"Този тип натиск е безпринципен, защото се случва 25 години, след като започна спорът и върви към завършек. А също така идва след подписването на договора за приятелство, който в Македония вече е приет като наложен договор." Според Георгиевски освен това "разбира се, че всяка географска добавка заплашва по-малко България от това името да е само Македония, което те (българските власти) първи в света признаха (да прочетат аргументите на гърците, важат и за тях".

Георгиевски, който от години има българско гражданство и неведнъж е обвиняван в българофилия заради често пробългарските си позиции, сега е лидер на ВМРО-Народна партия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    96 34 Отговор
    Те,Българските Комунисти подариха Македония на Югославия и Тито!Комуниста Гошотъпото Димитров е Национален Предател!А Първанов,Радев и всички други комунисти искат пак да подарят името на чужди-гърците!Комунист ли е,все е Национален Предател!!!!!!
    Западна България или да си остане Македония,а гърците да бъдат купени с евро и ще признаят всяко име,дори Византия че е свободно в момента!:):):)

    Коментиран от #6, #18, #20

  • 2 Салам Алеко

    81 21 Отговор
    Защото вече албанците са много,(не ксто преди 25 г.) и като ви подкарат, половината македония ще я вкарат в албания, и тогава ще се обърнете да искате територия от нас, щото гурците ви оправят да не можете да гъкнете, те(гърците) знаят че мюслитата правят по 10 деца и ще ви скочат щом станат достатъчно на брой! При новото положение трябва и ние да се защитим! Хем сте българи, хем ни мразите!

    Коментиран от #4

  • 3 Номер едно сме

    27 7 Отговор
    Първите пишат историята,но и първите стават последни
  • 4 Барчо

    57 8 Отговор

    До коментар #2 от "Салам Алеко":

    Точно така. Преди доста време съм писал по тая тема, която засяга не само македонците, но и германците и англичаните и французите. Резаните правят по 7-8 деца мимимум и като сметнеш прогресията се получава нещо космическо. И не само че раждат по много, но и не дочакват да досъзреят. Започват от 15-16 годишни да се плодят. Тях не ги интересува как ще хранят гърлата. Друг да мисли. Ей така ще ни претопят. След стотина години от България, Германия, Англия и Франция ще останат може би само основните имена като към тях ще се добавят може би Джамахирия Германия или нещо подобно. Само че соросоидите ако си мислят че обратната колонизация на Европа ще спре до тук, много се лъжат. Да се готви Америка.
  • 5 ще ни го вкарат целия

    54 7 Отговор
    Македонците....най добре да нямаш работа с тях.
    Те никога не са доволни и винаги ти намират цаката.
    Те са с вродена кривонделщина.
    Колкото и да ги уважаваш накрая пак ще си виновен.
    Заради тяхното влизане в НАТО американците ни нахлузиха ,,един голям,без рамене и пак ще ни влезе целия,,.
    Балъка този път всички го знаем.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Валери Симеонов

    22 35 Отговор
    още от Турско време се знаело , че Българите са предатели ,,те затова са теглили 500 години Турско робство ,,,,

    Коментиран от #25

  • 8 Голем смях

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Све":

    Тази история ти ли си я измисли.Турция въобще не е участвала във войната и е запазила неутралитет,имайки горчивия опит от първата световна война,когато губи всички егейски острови.Нито една граница не е прекроена след края на войната.Останали са границите каквито са били и това за Чърчил е пълна глупост.Единствената граница,която не се връща е Южна Добруджа,придобита от България при Крайовската спогодба благодарение на Германия.
  • 9 Г.З.

    50 6 Отговор
    Любчо преди десет години ако бяхме споменали че искаме да ви сменяме името,щяхте да ни нападнете с нашите танкове.след двадесет години ще викате защо не ни превзехте още тогава.Когато станете Албания името България ще ви се иска да е ваше.Името ви е Скопска България.
  • 10 Коко

    25 22 Отговор
    Какво общо имат българските комунисти с присъединяването на Македония към Сърбия?
    Това става още по време на Първата св.война по решение на Великите сили, които преразпределят Европа.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Коко":

    Това става още на БЕрлинският Конгрес.Националният Идеал Мизия Тракия Македония.Но до Македония не успяваме да стигнем.За сметка на това търпим поражения и национални катастрофи заради тази пуста Македония.И проиграваме златният си шанс в Балканската Война сега да сме голяма просперираща европейска държава на бялото море.
  • 12 Щом сме в ЕС, КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА

    34 10 Отговор
    НИЕ СМЕ ЕДНО - ЗАПАД. ЗАЩО СЕ ДЕЛИМ , НИЕ ДАВАМЕ НЕ САМО МАКЕДОНИЯ НО И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. ДАДОХМЕ СИ ГРАНИЦИТЕ, СУВЕРЕНИТЕТА, ИКОНОМИКАТА, НЕДРАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА, ЛЕВА. НАС НИ НЯМА НИКЪДЕ. НИКЪДЕ. САМО В СПИСЪКА ЗА ДЪЛГОВЕ. НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА БЪДЕЩЕ У НАС А НА ВЪН. НИЕ СМЕ ГЮВЕНДЕ ВИЛАЕТ. ФАШИСТИ, КОМУНИСТИ, ДЕРМО КРАТИ. - ДЯВОЛА В ГЛАВАТА ЛИ ВИ КЛАТИ ЧЕ СТЕ ТОЛКОЗ ГЛАМАВИ ? ИЗМЕТ ПРЕДАТЕЛСКА И АЛЧНА.

    Коментиран от #14

  • 13 Г.З.

    24 0 Отговор
    Любчо казва : Признавам че най близката история до македонската е Българската.Любчо объркал си рейсаРейса е Скопие София,а не Белград.
  • 14 Гюзел Хабер

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Щом сме в ЕС, КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА":

    Писане с главни букви не е приемливо,звучи като налагане на мнение.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така

    11 7 Отговор
    Банско е златна мина за туризма и вече 9 години тъне под ботуша на австрийски, швейцарски и германски интереси. Заради това няма лифт, току-виж го отцепили от България и казали на хората, че и лифтове ще им направят и поминък от туризъм ще имат. Който не се грижи за собствеността си, я губи. Съвсем скоро ще се опитат да отнемат тази територия по мирен път и ще стане ясно, че 9 г курортът умишлено е бил държан без развитие, под натиска на западни интереси.
  • 18 Бай хой

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    То чо козяците сте неграмотни за никой не е тайна. Та да та попитам.
    Комунистите ли обявиха война на сащ и великобритания? Комунистите ли изпратиха окупационен корпус в Гърция и Югославия? Понимаеш ли че след националната катастрофа поради горните две причини съществуването на България е било под въпрос? Разбираш ли че след Народния Съд България започва да се изправя и развива и това върви до 1989година. Съзнаваш ли че след 1989година България върви надолу и е достигнала дъното и копае? Съзнаваш ли че Българите се прогонват и се толерира всячески развъждането на ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Само не ми е ясно защо Гърците имат претенции за византийската история. Това е като с македонците
  • 21 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ники":

    Ама много ли си сигурен?
    И га ги реабилитираха престъпниците осъдени от народния съд България тръгна надолу.
    Всички престъпници омаловажават и прикриват престъпленията си като неволни грешки. Всички са осъдени несправедливо и по грвшка. Един не си е признал че е осъден за извършени престъпления. А наистина престъпленията бяха рядкост. И то защото такива " невинни осъдени" бяха зад решетките. И га ги реабилитираха пуснаха че и им дадоха управлението стана мазалото.

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    1 0 Отговор
    Защото така са и казали
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 уфо

    1 0 Отговор
    Няма такава държава.
  • 25 pompev

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Валери Симеонов":

    Да,но по турско е било по хубаво от комунизма.Те за 45 години направиха геноцид които за 500 не е правен,госин Симеонов
  • 26 Демократ

    5 1 Отговор
    В ЕС граници няма, можеш да работиш навсякъде. За това трябва Западните балкани да са в ЕС. Само при разпада на про-руско ориентираните страни има войни при разпада на тези страни. Защо не воюваха ююЧехия и Словакия, а има в бившите съветски републики?
  • 27 Пешо

    3 0 Отговор
    И защо пък трябва да говори? Понеже на Любчо му се приискало? Ваша си е държавата, вие се оправяйте с гърците. А към нас никакви претенции за нищо.
    Събрали сме ви попарата.
  • 28 Иве

    2 0 Отговор
    То преди 25 години нещата бяха различни.
  • 29 Любчо не е прав

    2 0 Отговор
    България не само мълча, но и даде всичко от себе си през тия 25 години, за да се появи на политическата карта и да оцелеее Р. Македония след безпрецедентния натиск на Гърция. Сега политическата ситуация се променя. Аз не виждам защо след като така и така предстои редакция на името "Република Македония", разграничителното определение на името на новата държава да не бъде валидизирано и за България. Да, до появата на Коминтерновската "македонистка" политическа доктрина предците на нашите Вардарските братя са имали еднакво самосъзнание за принадлежност към българкия народ. Но болезнено драматичното за народа ни развитие на историческите обстоятелства е довело до настоящото състояние - някои от тях да живеят с друго самосъзнание. Да са живи, здрави и щастливи ! Ние не ги виним за това и продължаваме да ги чувстваме свои братя и да ги подкрепяме. Да, след разпада на Югославия "Балканският македонизъм" загуби почва под краката си като мега Коминтерновска доктрина. Но това не означава да бъдат неглижирани историческите обстоятелства, предоставящи възможност за превенция срещу бъдещи денационализаторски попълзновения над нашия народ !
Новини по държави: