1 513 5

Тръмп затегна контрола над оръжията

Първа стъпка към по-сигурна Америка

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Американският президент Доналд Тръмп предприе важна стъпка в посока затягане контрола върху продажбата на оръжия в Съединените американски щати, съобщи USA Today. Стъпките на държавния глава са направени дни след клането във Флорида и последвалите протести.

Тръмп подписа меморандум, който инструктира прокуратурата да регулира използването на устройства, които позволяват на пушките да се превръщат в автоматични оръжия. Президентът е изразил желание федералните власти да извършат промените в най-скоро време.

„Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички устройства, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки", заяви Тръмп в момент, когато кървавата стрелба в училище във Флорида поднови дебата за огнестрелните оръжия в САЩ. В страната ще бъдат забранени механизмите, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо.

Във Флорида бяха убити 17 души, а разследващите установиха, че за последната една година 19-годишният стрелец Никълъс Круз се е сдобил с десет автомата. Седемнадесет деца легнаха пред Белия дом, правейки се на мъртви в знак на протест срещу бездействието на властите.

Случилото се във Флорида не е прецедент на американска земя. Контролът над продажбата на оръжия на практика липсва и всеки може да си закупи автомат. Властите са критикувани заради липсата на стъпки в регулирането на този процес, който може да спаси много човешки животи.

САЩ


Още по темата

 • Деца се направиха на мъртви пред Белия дом

  Деца се направиха на мъртви пред Белия дом

  Седемнадесет ученици легнаха пред Белия дом, правейки се на мъртви в знак на протест срещу липсата на действия от страна на властите – след ...
  20.02.2018
  1 108
  2
 • Стрелецът от Флорида имал 10 автомата

  Стрелецът от Флорида имал 10 автомата

  Тийнейджърът, който уби седемнадесет души в училище във Флорида, се е снабдил с десет автомата в годината преди нападението, съобщи Си Ен Ен, ...
  20.02.2018
  2 610
  9
 • В САЩ започнаха да унищожават автомати

  В САЩ започнаха да унищожават автомати

  Притежателите на автоматични и полуавтоматични пушки, както и пистолети, започнаха да унищожават оръжията си в САЩ, предадоха американските медии. С ...
  21.02.2018
  1 801
  9
 • Тръмп предложи да въоръжи... учителите

  Тръмп предложи да въоръжи... учителите

  Американският президент Доналд Тръмп предложи учителите в страната да бъдат въоръжени, за да се сложи край на масовите стрелби в училищата, съобщиха ...
  22.02.2018
  1 389
  26

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 08:14  21.02.18
  Само симулира дейност, както изцяло до сега!
 • шовинист
  Отговор
  2 08:58  21.02.18
  С новите данъчни промени и този прави богатите по-богати.
 • гост
  Отговор
  3 09:24  21.02.18
  В САЩ притежанието на автоматично оръжие е федерално престъпление, но може да притежаваш всякакво друго огнестрелно оръжие. Реално погледнато и с револвер или ловна пушка може да избиеш доста хора и тази промяна не е съвсем уместна, а по-скоро показна, че има желание за регулация, но в страната на оръжието да забраниш оръжие няма как да стане. Корпорациите ще отстранят всички по пътя си, за да имат продажби. Както се вижда години наред Пентагона не може да докаже мулти-милиардни разходи очевидно за въоръжаване на групировки.
 • Именно
  Отговор
  4 10:07  21.02.18
  Малко недоклатени мерки ... 1во това явно е във връзка със стрелеца от Вегас, който беше използвал някаква приставка която да превърне полу-автоматичното оръжие което е ползвал в пълен автомат. По отношение на стрелбата в училището във Флорида това по никакъв начин не променя нищо. Стрелецът там е използвал напълно законно оръжие и е имал общо 10 такива!
 • Slavic Vibes
  Отговор
  5 13:17  22.02.18
  САЩ бавно, но славно се превръща във втора Англия. Сега ще скочат грабежите, обирите, взлом по домовете, и какви ли още не престъпления. Браво, САЩ, браво. Не се и съмнявах във вас. Путин разрешава оръжията, вие ги забранявате.

Напиши коментар:


Публикувай