25 Февруари, 2018 07:28 1 835 6

25 февруари 1791 г. Ражда се ФЕД

  • сащ-
  • фед-
  • долари

На 25 февруари 1791 г. Джордж Вашингтон основава Националната банка на САЩ.

Американската национална банка е създадена през 1791 г. във Филаделфия. Идеята за създаването й е на Александър Хамилтон, първи секретар на Националния резерв. Открити са нейни клонове в още осем града. Функциите й са свързани с отпечатване на американски банкноти, със създаване на паричен фонд за инвеститори, съхраняване фондовете на правителството и с осъществяване на търговски услуги.

С основаването й възникват и възражения, че банката не е оторизирана от Конституцията за банка с национален статут, тъй като основните банкови дейности се осъществяват от банките в различните щати. Впоследствие по решение на Конгреса на Американската национална банка са декларирани по-широки права в сравнение с щатските и местни банки.

Американската национална банка е наричана още и Първа банка на Америка. Първата американска национална банка просъществува до 1812 г.

След войната през 1812 г. се създава Втората национална банка на Съединените щати със същите функции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристенсен

    5 0 Отговор
    Уж страна мощна богата просперираща па е позволила други да и пачата парите и да им ги дава и то с лихва е как се нарича това ?
  • 2 некойси

    3 0 Отговор
    И това е било началото на края на независима Америка.
    Много хора са предупреждавали за това.
    Кенеди е убит защото е искал да затвори федералния резерв.
  • 3 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    именно тази институция е различавала много дълго сащ от останалия свят и е една от причините за американския финансов и икономически просперитет.днес подобно управление има всичките страни по света взимствано от американците.

    Коментиран от #6

  • 4 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    Да не се беше раждала - най-добре щеше да бъде! Ако вземе да пукне - пак ще му олекне на света!
  • 5 Дърводелец

    0 0 Отговор
    А защо не се казва най-важното? Защо не се казва, че федералният резерв е частна структура, а не държавна?
    Хубаво е, че сте написали кога се ражда федералният резерв, но не сте написали кога е умрял!! Да, умрял в този си вид, в който е бил замислен! Т.е. от това, че е бил "федерален" е останало само името, защото принадлежи не на американската държава, а е частна собственост! На хора, които се смятат едва ли не за богове (да ме прости Господ), а всички останали за тях са гои..
    P.s. до коментар#2 - Кенеди е убит не защото е искал да затвори федералния резерв, а заради това, че е искал да принадлежи на държавата както си му е реда, а не да е в частни ръце! Убиха даже убиеца му Освалд и то в полицейското управление на Далъс, за не изтече информация за поръчителите..
  • 6 Батювуту

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Стоенеееее, Стоенеееее... Пак си мноу далеч от истината..