1 638 3

2050 г.: Пластмасата в океана ще бъде повече от рибите

Светослава Ингилизова

Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността и на хиляди километри от сушата. Там, където влиянието на човека би трябвало да не се усеща. Оказва се, обаче, че пластмасовите отпадъци бавно превземат и тази част от планетата.

Ирландски учени установиха, че в организмите на 73 процента от рибите в северозападната част на Атлантическия океан се съдържат дребни пластмасови частици, съобщи БНТ.

Сини и черни влакна - това открили учените в повечето риби. Те изследвали над 230 - с всякакви размери - от 3 до 60-сантиметрови. В рибка по-малко от 5 сантиметра били намерени 13 пластмасови частици.

Миниатюрни пластмасови частици, гарнирани с оцветители и всякакви химикали - това вече е част от менюто на рибите, независимо от местообитанието им. Досега се предполагаше, че поне в организмите на дълбоководните риби няма пластмасови остатъци. Обяснението на учените е, че най-вероятно рибите поглъщат частиците през нощта, когато изплуват на повърхността, за да се хранят с планктон.

Ако пластмасовото настъпление не бъде овладяно, то през 2050-а година пластмасата в океана ще бъде повече от рибите. Песимистична прогноза, за която морските изследователи предупреждават от години. А дали пластмасата ще завладее и хранителното меню на хората - зависи от самите хора.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЯЖТЕ РИБА
  Отговор
  1 23:21  23.02.18
  Повишава ни фосфо. Я вижте Бойко как светна в ЕС. НА ПЪРВО МЯСТО ПО ДЪЛГОВЕ НА ЧОВЕК ОТ НАСЕЛЕНИЕ. НА ЕДИН МИЛИОН БЪЛГАРИ - 10 МИЛИЯРДА ЕВРО ДЪЛГ. ЗАТУЙ БОЙКО СВЕТИ НА ЦЕЛИЯТ ЕС. И ЛОВЕЦ И РИБАР И НА БЪЛГАРИЯТА ЦАР И ГОСПОДАР.

  Коментиран от #2, #3

 • химията отдавна е в менюто ни
  Отговор
  2 04:51  24.02.18

  До коментар #1 от "ЯЖТЕ РИБА":

  От кога имаме 70 млрд. дълг? По темата: трябва да се въведат жестоки санкции за изхвърляне на отпадъци в природата. Наскоро пътувах до Монтана, като слезеш от "магистралата", нагоре по Е79 е невероятна мръсотия встрани от пътя. Това си е направо сметище, а е международен път. Навсякъде се замърси, но толкова боклук около път не бях виждал и то в продължение на десетки километри.
 • Борис III
  Отговор
  3 09:18  24.02.18

  До коментар #1 от "ЯЖТЕ РИБА":

  Слагай ръкавиците и се захващай да копаш полето ! от 44г не си знаете мястото, а то е на полето, във фабриката, в цеховете

Напиши коментар:


Публикувай