26 Февруари, 2018 08:38 2 249 13

Боевете в Сирия продължават въпреки резолюцията на ООН (СНИМКИ)

  • сирия-
  • оон-
  • война-
  • башар асад-
  • резолюция-
  • източна гута

Новата офанзива на режима на Башар Асад срещу анклава Източна Гута е предизвикателство към Съвета за сигурност

Боевете в Сирия продължават въпреки резолюцията на ООН (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Новата офанзива на режима на Башар Асад срещу анклава Източна Гута е предизвикателство към Съвета за сигурност на ООН, който гласува единодушно за прекратяване на огъня след дни на интензивни дебати, пише британският в. The Guardian.

Боевете засилиха и натиска над руския президент Владимир Путин, най-влиятелния поддръжник на Асад, да накара сирийския си съюзник да спазва правилата.

Руският президент стана обект на нови критики заради действията на Москва, възприети като циничен опит да се забави приемането на резолюцията за прекратяване на огъня, с цел Асад да има време да довърши превземането на Източна Гута. Правозащитни организации подчертават, че е от жизненоважно значение натискът да продължи. Резолюцията на Съвета за сигурност обаче има ограничен обхват не включва конкретен график за прекратяването на огъня, подчертава британската медия.

Боевете в Сирия продължават въпреки резолюцията на ООН (СНИМКИ)

Боевете в Сирия продължават въпреки резолюцията на ООН (СНИМКИ)

Според сирийското правителство примирието трябва да се приложи и към турските сили в Северозападна Сирия, както и американските и израелски сили на територията на страната. Анкара обаче вече отхвърли идеята, че резолюцията обвързва и нейните сили, а САЩ не са заемали позиция, отбелязва изданието.

В същото време жителите на Източна Гута прекараха пореден ден в укрития, докато районът е подложен на обстрел от авиация и артилерия. Има данни, че сирийският режим е хвърлил и поне една бомба с хлор срещу бунтовническия анклав, пише в. The Washington Post.

Боевете в Сирия продължават въпреки резолюцията на ООН (СНИМКИ)

САЩ и техните съюзници приветстваха като дипломатическа победа единодушното одобрение на резолюцията на Съвета за сигурност за 30-дневно прекратяване на огъня, което се очаква да влезе в сила без забавяне. Но за да се гарантира подкрепата на Русия, резолюцията беше включено изключение за неуточнени "терористи" - вратичка, която изглежда дава възможност за продължаване на боевете на много фронтове.

Правителството в Дамаск редовно нарича всички свои противници "терористи", макар че международната общност смята за екстремистки само малка част от въоръжените групи в Сирия. Генерал-майор Мохамед Хосеин Бакери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, вече заяви, че Дамаск и неговият съюзник Техеран ще спазят резолюцията, но че предградията на сирийската столица не са включени в нея, защото са под контрола на терористи. Но именно страданията на мирните граждани в Източна Гута подтикна ООН да гласува за прекратяване на боевете, припомня американското издание.

Боевете в Сирия продължават въпреки резолюцията на ООН (СНИМКИ)

Освен това резолюцията заявява, че прекратяването на огъня трябва да влезе в сила възможно най-скоро, но не включва нито краен срок, нито механизъм за определянето му, нито мерки за гарантиране, че примирието ще се задържи, припомня вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maradona

    7 4 Отговор
    Намирисва на световно ама не по футбол, бай Дончо център нападател о ша ля ля ля ля
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Различен

    13 2 Отговор
    М-дааа!
    Руснаците подкараха американските и всякакъв вид еврогейски "инструктори" и ООН-то нададе вой!
    Когато се избиват руснаци, може! Когато се убиват американски слуги, не може!
    Отмъщението на руснаците е жестоко!!
    Над 2000 убити "инструктора"!
    Над 200 английски, 100 френски от Чуждестранния легион, няколко стотин от някакъв въздушен полк на франция, над 100 израелски! Една камара цървули от частни американски армии, като бившите "Блек Уотър"!
    Руснаците са подкарали Източна Гута от 36 часа! Бомбят с вакуумни бомби, хвърляни с парашути!
    Дадоха им 24 часа, да се изтеглят, желаещите да напуснат и да живеят!
    Макрон и Меркел водят преговори с Путин, да си изнесат труповете. Искат примирие, за да си спасят "инструкторите"! Лавров официално им е заявил, че времето за преговори свърши!
    Отмъщението е страшно! За всеки убит руснак по 20-30, 100 "Инструктора"!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Давай Русия!

    8 2 Отговор
    Ние сме с теб!
  • 6 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Различен":

    не над 2000 а над два милиона инструктура американски и израелски са убили руснаците като отмъщение .само не разбрах за какво отмъщават?западните медии лъжат че има убити руснаци в дер ес зор.няма убити там!!!нали тва твърдеше преди няколко дни.сега пък отмъщавали!!!!смяххх!!!!иначе в гута основно умират местните цивилни нежелаещи да ги управлява асад.сега като разрушат региона.въпросните местни ще тръгнат на север към турската граница и после към европа,както стана с други градове призраци,превърнати в такива от асад и руснаците.
  • 7 Барчо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ikem":

    Ми така излиза. Трябва да си свалят гащите. Ония от така наречената свободна, демократична и т.н. джихадистка армия няма как да ги принудят документално да спазват резолюция на ООН каквато и да е. То и краварите не ги спазват.
  • 8 Барчо

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Различен":

    Щом закараха там последното поколение самолети, трябва нещо да значи. След като минат изборите ще ги видим в полет и да се надяваме всичко там да приключи, че се проточи много.

    Коментиран от #10

  • 9 Барчо

    9 2 Отговор
    Тия от Гутата като бомбандираха Дамаск всички си траеха и не говореха за примирие. Сега да си носят последствията и да спрът да мучът. И много удобно джихадистите са пуснали въпросната хлорна бомба от която само те имат далавера.
  • 10 русия е джудже

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "Барчо":

    И като са закарали цели 2 изтребителя от последното си поколение ,та какво ще стане ? Тея изтребители ще бъдат свалени на момента ,ако станат неудобни.Стелта им е по-калпав от първия стелт правен някога и на радарите се виждат по ясно от джъмбо джет.Русия и Асад ,нямат никакъв шанс срещу света.Опитат ли се да направят нещо ,ще има втори Вагнер.Някой застане ли директно срещу САЩ ,просто е загубен ,независимо дали става въпрос за разни бананови републики като Русия или тем подобни.
  • 11 Ммм

    3 1 Отговор
    Кат Фащ са толкова непобедими защо не си върнат Крим,щото знаят че за два дни руската армия ще ги попилее то и генералите им почнаха да си признават.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания