Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 13:38 2 343 8

Атина с ключово предложение към Скопие

  • македония-
  • гърция-
  • скопие-
  • алексис ципрас-
  • никос кодзиас-
  • зоран заев

Гръцки вариант от седем точки по спора за името на Македония 

Атина с ключово предложение към Скопие - 1
Снимкa: Shutterstock

Гръцкият премиер Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от седем точки за споразумение със Скопие по спора за името на Македония, съобщава в. "Катимерини".

Според добре осведомени източници, цитирани от изданието, предложението било за цялостно уреждане на проблема. То включвало отговори на всички въпроси, касаещи отношенията между Атина и Скопие, а също и по-нататъшния път на бившата югорепублика към международните организации.

Изданието припомня, че напоследък Ципрас и външният министър Никос Кодзиас се виждат много често, като по време на срещите премиерът е бил непрестанно уведомяван за напредъка на преговорите със Скопие.

Атина с ключово предложение към Скопие
Снимка: БТА/АР

Дали обаче Зоран Заев ще приеме това предложение е съвсем друг въпрос, отбелязва изданието и допълва, че македонският премиер насаждал усещането, че за момента опозицията в Скопие била толерантна по отношение действията на кабинета за уреждане на спора с Гърция.

Предложението, с което разполага Ципрас, се отнася до седем точки, по които двете страни преговарят: първата касае названието на страната, втората е свързана с неговата употреба (тоест, дали да е за вътрешна, международна или за всеобща употреба), трето - за езика, четвърто - за идентичността, пето - как името ще се ползва на практика, и шесто и седмо - как накратко ще се произнася и какви ще са неговите абревиатури.

Атина с ключово предложение към Скопие
Снимкa: Shutterstock

Скопие косвено, но ясно заявява, че въпросите за идентичността и езика "не подлежат на договаряне" и че между двете страни изглежда има пълно съгласие по графика и особено по необходимостта отделните теми от споразумението да бъдат предварително обсъдени и договорени, така че през март или преди средата на април споразумението да е факт, изтъква гръцкото издание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йован макето

    3 13 Отговор
    Дето ши си сменят името направо да си ги делкаме наполовина с гърците и даже вече ши бъдат в еуросъюза..........

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Робот

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йован макето":

    80% дебили са достатъчно.
  • 3 Йово бре кухльо

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йован макето":

    Зачий гърците заслужават половината, гърци ли живеят в Македония?
  • 4 Грънци

    12 0 Отговор
    Нахални, мързеливи, безпочвено-горделиви грънци.
    Далеч от философията на Платон и Аристотел, до 1974 година фашистка държава! Ето това са грънците днес!
    Абе човек, кой ти дава правото да казваш кой как ще се самоопределя???

    Коментиран от #6

  • 5 Осман

    15 1 Отговор
    Тоз ципурко накря ще държи нещо 20см. турско в ръката си много насериозно почна да се взима, не вижда че е просяка на Европа и джобовете му скъсани тръгнал наклон да дава на другите, вместо да си трае и да чака да му пратят следващия транш за да не умре от глад
  • 6 Tr.tc

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Грънци":

    Браво ....кратка и точна мисъл.....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПЕЮ

    0 0 Отговор
    ГЪРЦИТЕ НЕ БЯХА ЛИ АНАДОЛЦИ
Новини по държави: