Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 09:25 1 955 6

САЩ вдигнаха мерника на нелегалния петрол от Либия

  • либия-
  • нефт-
  • петрол-
  • муамар кадафи-
  • ембарго-
  • дарън дебоно

Вашингтон стартира действия срещу няколко малтийски, либийски и египетски фирми и търговци

САЩ вдигнаха мерника на нелегалния петрол от Либия - 1
Снимка: Shutterstock

Вашингтон стартира действия срещу няколко малтийски, либийски и египетски фирми и търговци. За тях се твърди, че са участвали в контрабандата на петрол от Либия в нарушение на санкциите на ООН, предаде Reuters.

Либийската джамахирия е обхваната от хаос, след като въстанието, подкрепяно от НАТО, доведе до свалянето от власт и убийството на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г. Сега в държавата съперническите администрации и множество милиции се борят за контрол.

Част от международния отговор е да справяне с незаконния износ на петрол от фракции, различни от правителството на националното единство, подкрепяно от ООН, което се бори да упражнява контрол над страната.

Американското министерство на финансите твърди, че една мрежа, базирана в Малта, е спечелила повече от 30 млн. евро през 2016 г. от износ на петрол от либийското пристанище Зуара до Европа.

САЩ вдигнаха мерника на нелегалния петрол от Либия
Снимка: БТА/АР

"Контрабандата на петрол подкопава суверенитета на Либия, подхранва черния пазар и допринася за по-нататъшната нестабилност в региона, като ограбва населението с ресурси", заявяват от Вашингтон. Общо 6 лица, 24 фирми и седем търговски кораба са добавени към списъците за санкции на САЩ. На американските граждани вече е забранено да правят бизнес с тях.

Сред имената е и 44-годишният бивш футболист Дарън Дебоно. Той е част от консорциум, за когото се твърди, че е работил с либийския търговец на петрол Фахми Бен Халифа, базиран в Зуара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалшиви долари

    21 2 Отговор
    Краварите забъркаха тая каша и сега не могат да налапат либийския петрол. УСАто са най-големите терористи на тая земя.
  • 2 Барчо

    19 1 Отговор
    Който си мисли, че са отишли там за да наложат демокрация е непоправим глупендер. Където и да отидат, единствената и цел е умишлено организиране на хаос и възползвайки се от него - грабеж. А дали този хаос ще бъде в следствие на санкции, война или нещо друго не е важно. Целта оправдава средствата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гостът

    12 1 Отговор
    Хаоса и нестабилноста в региона са благодарение на краварите,но явно не успяха да сложат ръка на всичкия петрол и за това ревнаха.Сега ще го направят демократично.
  • 5 Хасан

    12 1 Отговор
    Всеки бизнес от което Сащ не печели се счита за незаконен....и защо целия свят се обедини срещу Хитлер навремето?за да няма диктатура и еднолично управление....а сега какво е???
  • 6 Slavic Vibes

    8 1 Отговор
    Доколкото паметта не ме лъже, ФАЩ бяха тези, които оклепаха нещата в Либия. Сега отгоре на сичко искат да контролират и последната малка капчица петролец от Изтока. За да могат да му лепят бандеролите, да печелят още, и да си разреждат фашпетрола.